40 de cadre didactice din Botoşani, într-un proiect despre formarea competențelor de comunicare, în Republica Moldova!

40 de cadre didactice din Botoşani, într-un proiect despre formarea competențelor de comunicare, în Republica Moldova!
Școala Gimnazială "Ioan Murariu" Cristinești a inițiat un parteneriat cu IP Școala- grădiniță "Ilie Fulga" din Stăuceni, Republica Moldova. Parteneri în proiect au fost și alte 4 școli din județul Botoșani: Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, Seminarul Teologic "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Școala Gimnazială "Ioan Cernat" Havîrna și SAM "Sf. Ap. Andrei" Smîrdan.

Activitatea s-a desfășurat pe data de 13 mai 2016 la IP Școala- grădiniță "Ilie Fulga" din Stăuceni, Republica Moldova. Au participat 40 de cadre didactice (învățători, educatoare, profesori) din 10 instituții școlare din județul Botoșani.

Proiectul a fost coordonat de către prof. înv. primar Olguţa Şchiopu - inspector școlar pentru învățământ primar și prof. înv. primar Elena Jitariu, Școala Gimnazială "Ioan Murariu" Cristinești și înv. MAargareta Simereţchii, IP Școala Primară - Grădiniță "Ilie Fulga" Stăuceni, Republica Moldova.

Din echipa de proiect au făcut parte: prof. inv. primar Orăşanu Daniela, Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, prof. înv. preșcolar Dupu Mariela, Seminarul Teologic "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Structura Grădinița cu Program Prelungit Nr.4 Dorohoi, prof. înv. preșcolar Boureanu Marinica, Seminarul Teologic "Sf. Ioan Iacob" Dorohoi, Structura Grădinița cu Program Prelungit Nr.6 Dorohoi, prof. înv. primar Clicinschi Camelia, Școala Gimnazială "Ioan Cernat" Havîrna.

Parteneriatul educațional transfrontalier a avut drept scop stimularea cercetării științifice și metodice a cadrelor didactice din învățământul primar și preșcolar, precum și valorificarea preocupărilor acestora în vederea creșterii eficienței procesului instructiv- educativ.

Prin aplicarea acestui proiect s-a urmărit cunoașterea modului de organizare şi derulare a procesului de învăţământ în Republica Moldova, cu accent pe strategiile si metodele de predare a limbii române; stabilirea unor paralele între didacticile aplicate în cele două ţări în predarea limbii române; stimularea schimbului de experienţă pozitivă pe probleme de didactică a disciplinei; realizarea unui climat favorabil comunicării didactice; responsabilizarea fiecărui membru participant în organizarea şi derularea activităţii.

La eveniment a fost prezent primarul de Stăuceni, d-l Valentin Sîtnic și reprezentanți ai Direcției Generale Educație, Tineret și Sport Chișinău, colectivul didactic al scolii-gazdă, reprezentanți ai TVR Moldova, televiziunea locală și d-na Natalia Pâslaru, redactor la revista Ministerului Educației din Moldova, "Univers Pedagogic".

Programul activității a cuprins vizitarea Şcolii- grădiniță Ilie Fulga, vizionarea unui mini-spectacol prezentat de elevii școlii-gazdă, asistență la ore de limba română susținute la clasele la II-a și a III-a și la o activitatea la o grupă de grădiniță. Delegația noastră a prezentat o lecție demonstrativă filmată, susținută de prof. înv. primar Luca Ovidiu Lucian de la SAM "Sf. Apostol Andrei" din Smârdan, prezentarea temelor "Utilizarea strategiilor moderne interactive în învățământul primar" (în Power Point) de prof. înv. primar Jitariu Elena de la școala Gimnazială "Ioan  Murariu" Cristinești, precum şi exemple de bune practici "Proiectele educaționale la grădiniță", susținută de prof. înv. preșcolar Marinica Boureanu de la Grădinița cu program prelungit nr. 6 Dorohoi și prof. înv. preșcolar Dupu Anișoara de la Grădinița "Ștefan cel Mare" Dorohoi, prezentarea revistei "Prichindelul ecologist"-  profesor înv. preșcolar Dupu Mariela de la  Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 Dorohoi.
D-na director Margareta Simereţchii, în mesajul său de bun venit, a evidențiat rolul comunicării eficiente în limba română: "Una din competenţele-cheie în sistemul nostru educaţional, fapt valabil şi pentru sistemul românesc de învăţământ, de altfel, este competența de comunicare. Ne-am propus, inițiind acest proiect transfrontalier, să diseminăm experiențele și bunele practici care pot fi preluate din ambele părţi". Activitatea a fost popularizată de către TVR Moldova, postul local de televiziune, dar și în revista de specialitate "Univers pedagogic".

Delegația profesorilor botoșăneni  a donat Școlii- grădiniță "Ilie Fulga" 475 de cărti și încă 230 cărți de colorat și de povești donate cadrelor didactice și elevilor claselor vizitate.

Cadrele didactice participante și-au propus continuarea parteneriatului cu activități variate pe teme didactice și de educație nonformală astfel încât să se poată realiza un schimb de experiență viabil și o colaborare fructuoasă pentru toți cei implicați, cu scopul de a pune în valoare strădania și buna pregătire a celor implicați. (Coordonator de proiect, prof. Jitariu Elena)









 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primarul Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de procurorii DNA!

astăzi, 14:46
8

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.Edilul șef al munic...

Alertă: Tânăr dat dispărut, după ce a plecat din Botoșani la Arad!

astăzi, 14:35
41

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui tânăr, de 27 de ani, din municipiul Botoșani.Botoșăneanul a plecat pe 21 aprilie a.c. în municipiul Arad, ...

Florentin Țuca: Adevăr sau provocare?

astăzi, 14:28
19

Asistam, în urmă cu câțiva ani, la o dezbatere între două echipe de adolescenți pe o temă care mi-a ridicat sprâncenele și atenția: „O lume în care fiecare p...