19 ani de la executia sotilor Ceausescu

19 ani de la executia sotilor Ceausescu
25 decembrie 1989. Sotii Nicolae si Elena Ceausescu sunt judecati, dupa un proces sumar, de un tribunal militar ad-hoc, condamnati la moarte si executati, la cateva minute dupa pronuntarea sentintei.

Tribunalul respectiv, a carui legitimitate a fost ulterior contestata, si-a asigurat un loc special in istorie prin faptul ca avocatul insarcinat cu apararea lui Ceausescu a facut front comun cu procurorul, in loc sa isi apere "clientul".

Potrivit unui articol din Romania Libera, tribunalul ar fi fost infiintat de Ion Iliescu, care nu avea in momentul respectiv nicio calitate oficiala, printr-un decret scris de mana in sediul MApN.

Cei doi dictatori au fost condamnati la moarte. Executia a avut loc chiar in ziua de Craciun. Inainte de moarte, Elena Ceausescu i-a spus sotului ei: "Impreuna am luptat, impreuna murim!".

Dupa izbucnirea Revolutiei, la 22 decembrie 1989, sotii Ceausescu au parasit Bucurestiul, la bordul unui elicopter pilotat de Vasile Malutan, impreuna cu Emil Bobu si Manea Manescu.

Cei cinci au facut o scurta escala la Snagov, dupa care si-au continuat drumul spre Targoviste, unde au abandonat elicopterul. Nicolae si Elena Ceausescu au facut autostopul si au fost luati in masina.

In final, aflati in custodia militiei, cei doi au fost predati autoritatilor militare care i-au judecat si condamnat la moarte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șefii MAI băgați în ședință de prefectul Sorin Cornilă. „Este o perioadă plină de evenimente...” (foto)

astăzi, 15:44
86

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, a convocat miercuri o ședință operativă cu șefii structurilor MAI din județ.La întâlnirea de lucru au participat Comisar șef Cost...

(A) Anunț de interes public pentru locuitorii comunei Mihai Eminescu

astăzi, 15:40
69

Primăria comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință tuturor locuitorilor comunei că, potrivit art. 2, alin (2) lit. d) din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, primăria are obligația ca ...

(P) Vrei să găteşti mâncare gustoasă? Iată 7 trucuri pe care trebuie să le încerci

astăzi, 15:30
57

Mâncarea gustoasă şi aromată nu se găseşte doar la restaurante sau la fast-food, ci poate deveni parte din alimentaţia ta zilnică. Poţi să găteşti gustos acasă, indiferent de câ...