Consilieri strângători la Consiliul Judeţean! Averile aleşilor judeţeni: Terenuri, case, maşini, pensiuni, bijuterii

Consilieri strângători la Consiliul Judeţean! Averile aleşilor judeţeni: Terenuri, case, maşini, pensiuni, bijuterii
Consilierii județeni, proaspăt învestiți pe funcții după ce au fost aleși de botoșăneni în urma scrutinului din 5 iunie, nu stau deloc rău la capitolul averi. O bună parte dintre cei care vor reprezenta județul în următorii patru ani sunt proprietari de terenuri, fie că sunt agricole sau intravilane, dețin mai multe case sau chiar pensiuni.

S-au gândit și la viitor și și-au pus banii la păstrare în bănci, iar mașina preferată de majoritatea pare să fie Audi A6.
 
O parte dintre aleși sunt afaceriști, iar pentru unii agricultura reprezintă o sursă substanțială de venit. 

Consilierii județeni și-au făcut publice averile în momentul în care și-au depus candidaturile pentru alegerile locale.

Gheorghe Sorescu (PNL) deține împreună cu soția două terenuri intravilane în Iași și Botoșani, în cele două orașe având și două case. Pe cea din Iași a moștenit-o, iar casa din Botoșani a construit-o în anul 2015. Fostul președinte al Consiliului Județean conduce un autoturism Mitsubishi, iar familia sa deține bijuterii în valoare de 12.000 de euro, cele mai recente fiind dobândite în anul 2016.

De pe urma vânzării unui apartament, în care a locuit în municipiul Botoșani, Gheorghe Sorescu a obținut 50.000 de euro.
În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu a realizat venituri de 57.867 lei, iar de la CECCAR a încasat 2.000 lei. Soția sa a realizat venituri anuale de 31.260 lei ca economist la ADI Botoșani.
 
Cristian Achiței (PNL) deține, împreună cu soția, un teren agricol în comuna Mihălășeni și unul intravilan în municipiul Botoșani, iar în Botoșani mai are un apartament și un spațiu comercial.
În anul 2007 a deschis două fonduri de pensii administrate privat, al căror sold la zi este de 19.000 lei, respectiv 20.228 lei. Are două credite la bănci în valoare totală de 130.000 lei. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean a realizat venituri anuale de 52.348 lei, iar soția sa, directorul economic al societății Locativa, a încasat 46.976 lei. Carmen Achiței a realizat venituri și prin Cabinetul individual de expert contabil de 55.300 lei și a încasat dividende de 23.100 lei de la societatea All Assistance SRL, unde este acționar, iar ca membru în Consiliul de Administrație de la Eltrans a încasat o indemnizație anuală de 7.400 de lei. Carmen Achiței a mai încasat 11.062 lei în urma unor litigii cu D.A.J. Botoșani.

Potrivit declarației de interese, Carmen Achiței a mai realizat venituri prin intermediul societății All Assistance din contracte de servicii consultanță, valoarea totală a contractelor fiind de 157.000 de lei.
 
Mariana Saucă (PNL) a trecut în declarația de avere nu mai puțin de cinci terenuri agricole sau intravilane, deținute în Săveni. Tot în Săveni mai deține două case de locuit și un spațiu comercial. Are datorii la bănci de 66.470 de lei, pe care trebuie să le achite până în 2019, iar din activitatea medicală a realizat venituri anuale de 102.518 lei, Mariana Saucă fiind biochimist. Soțul său, angajat la Emanuel Com Răchiți, a realizat venituri de 15.000 lei.
 
Petre Tupiluș (PNL) deține două terenuri în comunele Mihălășeni și Mihai Eminescu, cu o suprafaţă totală de 75 de ari, iar în Mihălășeni a moștenit în 2011 și o casă, cea părintească, împreună cu ceilalţi fraţi ai săi. Este proprietarul unui autoturism Land Rover. La capitolul venituri a trecut salarii în cuantum de 14.893 lei încasate de la Rapsodia Conf, și salarii de 25.866 lei încasate de la Nova Apaserv. De la Consiliul Județean a încasat o indemnizație de 22.565 lei.

 
Constantin Bursuc (PNL) nu stă deloc rău la capitolul proprietăți. Deține nu mai puțin de șapte terenuri agricole în Brăești, Vf. Câmpului și Văculești, două dintre acestea fiind cumpărate anul acesta, are două apartamente în Botoșani și nu mai puțin de șase spații comerciale îm Brăești.

În calitate de director la SC Traserbus, la care este și asociat, a realizat venituri de 17.416 lei, iar de la Consiliul Local Dorohoi a încasat o indemnizație de 5.132 lei. Soția sa, administrator la societatea Traserbus SRL, a realizat venituri de 21.136 lei. Familia Bursuc a mai încasat subvenții de la APIA în valoare de 16.890 lei, iar din vânzarea de produse a câștigat 26.841 lei.
 
Radu Anton (PNL) deține în comuna Vorona două terenuri și o casă, fiind și proprietarul unui autoturism Nubira. Are un credit de 45.000 de euro, scadent în 2025, iar în calitate de șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență a realizat venituri anuale de 67.882 lei. Soția sa, angajată a Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto, a realizat venituri de 20.825 lei.
 
Lucian Dinu Aroșoaie (PNL) este un alt consilier județean cu multe proprietăți. Împreună cu soția deținte patru terenuri agricole și intravilane în Darabani și Botoșani, trei case în Darabani, unde are și un cabinet veterinar, și mai este proprietarul unui apartament în Iași. Are două mașini, un Audi A6 și un VW Polo, și două conturi deschide la BCR al căror sold la zi este de 7.124 lei. Ca medic veterinar, Aroșoaie a realizat venituri de 10.800 lei, iar de la Consiliul Județean a încasat 11.196 lei, în calitate de consilier județean. Soția sa, care este contabil șef, a realizat venituri de 46.971 lei. Familia Aroșoaie a mai încasat subvenții de la APIA de 9.350 lei.
 
Medicul Petre Rădăuceanu (PNL) este proprietarul unui apartament în municipiul Botoșani, iar ca șef al UPU-SMURD a realizat venituri anuale de 45.865 lei. Soția sa, medic la Spitalul Județean, a relizat venituri de natură salarială de 28.793 lei. Ca medic al echipei FC Botoșani, Petre Rădăuceanu a realizat venituri de 16.000 lei, iar din indemnizația de consilier județean în mandatul trecut a încasat 10.884 lei.
 
Rodica Abăcioaei (PNL) este proprietara a două terenuri în Flămânzi și a unei case, în același oraș. Are două mașini, o Skoda Octavia și o Dacia Supernova, iar în calitate de profesor la Școala Ion Bojoi din Flămânzi a realizat venituri de 36.000 lei. În calitate de consilier local la Flămânzi a avut o indemnizație de 6.400 lei.
 
Medicul Valerian Andrieș (PNL) este proprietarul a două terenuri în Dorohoi și în satul Loturi Enescu și deține un autoturism marca Peugeot. Are credite la mai multe bănci, iar ca medic la Spitalul din Dorohoi a realizat venituri de 56.907 lei. 
 
Ionuț Gireadă (PNL), nepotul deputatului Verginel Gireadă, a trecut în declarația de avere nu mai puțin de șase terenuri agricole sau intravilane în comuna Mihai Eminescu, care sunt însă pe numele soției sale și a fiului, dobândite în perioada 2008-2016, cel mai mare fiind în suprafață de 28.500 mp. Conduce un autoturism VW și are datorii de 30.000 de lei. În calitate de administrator public al Primăriei Mihai Eminescu a realizat venituri de 22.435 lei, iar soția sa, consilier resurse umane la aceeași primărie, a câștigat 11.720 lei. 

Familia Gireadă și-a rotunjit veniturile și din agricultură. A încasat subvenții în valoare de 16.595 lei, iar din vânzarea cerealelor a câștigat 16.952 lei. Alți 7.765 lei a câștigat familia Gireadă din vânzarea bovinelor.
 
Ion Diaconu (PNL) deține împreună cu soția un teren în municipiul Botoșani și două case. Are un Audi A6 și o Super Nova, iar în calitate de director tehnic la Modern Calor a realizat venituri de 56.527 lei. Soția sa, administrator la societatea Capisco, a realizat venituri de 17.088 lei. În declarația de avere, Ion Diaconu a mai trecut că a realizat venituri de 7.676 lei din filmări video. 
 
Radu Judele (PNL) se numără printre cei mai bogați consilieri județeni din acest mandat. Deține patru terenuri în Cristești și în județul Neamț, două apartamente și o casă în Iași, dar și un apartament în municipiul Botoșani. Are un Opel Tigra, iar până în 2.043 are de ramburasat un credit în valoare de 80.770 euro. Ca administrator public la Consiliul Județean a realizat venituri de 56.471 lei, iar soția sa, angajată a Universității Tehnice Gh. Asachi Iași, a realizat venituri de 25.294 lei.

Potrivit declarației de avere, Radu Judele este acționar la trei societăți, RJR Internațional, Drum Pod Invest SRL, care este inactivă, și deține acțiuni și la o societate din Maroc.
 
Victor Ivănescu (PNL) deține două terenuri în județele Suceava și Botoșani, ultimul în suprafață de 4.000 mp fiind cumpărat în anul 2015, în comuna Curtești. Are și un apartament în municipiul Botoșani și conduce un Audi A6. Are deschis un cont și un depozit bancar, cu un sold total la zi de 41.000 de lei. Ca director adjunct la Eltrans a încasat salarii de 44.506 lei, iar ca inginer part-time la Ideea Wic SRL a realizat venituri de 8.000 lei. A mai realizat venituri ca formator, de 2.740 lei.
 
Stelian Pleșca (PNL) este proprietarul unui apartament și al unui spațiu comercial și deține un Audi A6. Ca inspector în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a realizat venituri salariale de 14.400 lei. A încasat o indemnizație anuală de consilier județean de 7.440 lei, iar în calitate de consilier parlamentar a încasat 4.000 lei.
 
Gheorghe Todică (PSD), proaspăt ales în Consiliul Judeţean, după un mandat în Consiliul Local al oraşului Săveni, notează în declaraţia de avere că deţine un teren agricol de 10.000 de metri pătraţi intravilan, achiziţionat în 2002, şi o casă de locuit cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, achiziţionată în 2001, ambele în oraşul Săveni, în co-proprietate cu soţia sa. Deţine şi două autoturisme, un Opel Astra cumpărat în 2002 şi un VW Passat, din 2004. Fiind şef district al Secţiei Drumuri Naţionale, a obţinut venituri de 25.200 de lei, în timp ce soţia sa obţine o pensie anuală de  12.000 de lei. La acestea se adaugă venituri din activităţi agricole, în valoare de 3.000 de lei plus indemnizaţia de ales local în CL Săveni, în valoare de 5.916 lei.  Gheorghe Todică plăteşte rate la bănci pentru că a contractat anul trecut un credit în valoare de 40.000 de lei, scadent în 2020. 
 
După un mandat de consilier local la Darabani, Ionel Nenişcă (PSD) s-a ales cu o indemnizaţie anuală de 5.910 lei, la care se adaugă alte venituri realizate anul trecut: 318.445 lei din comerţul cu amănuntul realizat prin Întreprinderea Individuală Nenişcă Ionel, 39.000 de lei din vânzarea unui imobil moştenit, 3.477,60 de lei de la Comcereal şi o subvenţie de la APIA în valoare de 2.200 de lei. Soţia consilierului judeţean a obţinut venituri din şomaj în valoare de 4.730 de lei şi un salariu ca gestionară de 887 de lei. Ionel Nenişcă nu are datorii la bănci, în schimb deţine cinci terenuri agricole, cu o suprafaţă totală de 23.800 de metri pătraţi, o casă de locuit- moştenită, cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, o pensiune, tot de 1.000 de metri pătraţi, şi o magazie de 23 de metri pătraţi. Tot din declaraţia de avere aflăm că deţine un autoturism VW, cumpărat în 2008, şi o Dacia Docăr (Dokker), achiziţionată în acest an.
 
Medicul Rodica Bârliga (PSD), soţia primarului comunei Roma, Gheorghe Bârliga, împarte cu acesta trei terenuri- două la Roma, unul agricol de 2,80 hectare şi unul intravilan de 0,20 hectare şi unul în oraşul Panciu, tot agricol, de 0,80 hectare. În comuna Roma, familia Bârliga deţine o casă de locuit cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, pe numele soţului, şi un autoturism Skoda, achiziţionat în 1997. 

Cei doi nu au datorii la bănci, în schimb, au depozite bancare în valoare de 30.000 de lei- titular Gheorghe Bârliga, respectiv 82.158 de lei- titular Rodica Bârliga. La veniturile obţinute în 2015, consilierul judeţean notează veniturile obţinute de la cabinetul de medicină de familie, deţinut în acte de fiica sa, în valoare de  28.825 de lei, o pensie de 17.556 lei, veniturile obţinute până la lichidarea cabinetului de medicină de familie- 28.031 de lei şi venituri agricole de 1.500 de lei. La acestea se adaugă indemnizaţia de primar al soţului, în valoare de 40.168 de lei, pensia de 16.632 de lei şi venituri agricole de  1.890 de lei.

 
Cătălin Boris Precul (PSD), şi el proaspăt ajuns în Consiliul Judeţean, nu deţine nici terenuri agricole şi nici imobile, ci doar un autoturism Audi A6, achiziţionat în 2002. Deţine active financiare în valoare de 36.000 de lei, plasate în fonduri de investiţii. În anul 2015 a obţinut venituri de 12.600 de lei ca jurisconsult la Inevas Mido Bussiness din Vlăsineşti şi de 1.584 de lei de la Agrom-Ro Botoşani. 
 
Cătălin- Cristian Olaru (PSD) ocupă pentru prima dată o funcţie publică în care a fost ales, fiind mai degrabă cunoscut pentru faptul că a fost directorul Zonei Metropolitane mai bine de trei ani. Deţine trei terenuri intravilane, cu o suprafaţă totală de 9.660 metri pătraţi, precum şi un apartament, în co-proprietate, cu o suprafaţă de 67 metri pătraţi. Două autoturisme apar în declaraţia de avere a proaspătului consilier judeţean- o Alfa Romeo cumpărată în 2000 şi o Dacia Logan, din 2014. Cătălin Olaru deţine un depozit bancar în valoare de 8.000 de euro şi un cont curent cu un disponibil de 27.000 de lei. În schimb, este dator cu 62.500 de euro unei bănci de la care a contractat un credit scadent în 2028.

În ceea ce priveşte veniturile, Cătălin Olaru declară suma de 38.811 lei obţinută în 2015 din ocuparea funcţiei de director al Zonei Metropolitane, în timp ce soţia a obţinut venituri de 9.006 lei, din activitatea de avocat.
 
Aflat la al doilea mandat de consilier judeţean, Constantin- Neculai Pătrăuceanu (PSD) deţine, împreună cu soţia, un teren intravilan în Cătămărăşti Deal, cu o suprafaţă de 900 de metri pătraţi şi unul extravilan, de 1.800 de metri pătraţi. În ce priveşte clădirile, familia deţine o casă de locuit de 128 de metri pătraţi în Cătămărăşti Deal şi un spaţiu comercial în Botoşani, cu o suprafaţă de 58,170 metri pătraţi. Familia deţine şi un autoturism BMW, cumpărat în 2004. În ce priveşte veniturile obţinute anul trecut, Pătrăuceanu notează cele obţinute din administrarea Fermei Valea Siretului, la care este administrator, şi care sunt trecute la capitolul Active producătoare de venituri nete, care însumate depăşesc echivalentul a 5.000 de euro pe an. La acestea se adaugă salariul de director de vânzări, în valoare de 42.000 de lei pe an, 20.263 de lei obţinuţi din prestaţiile de consilier juridic la două entităţi economice, salariul soţiei, economist la o firmă privată, de 40.000 de lei, plus alocaţia fiului. Familia a contractat două credite, unul cu o valoare de 90.000 de lei, scadent în 2018, şi unul de 25.000 de euro, scadent în 2038.

 
Florentin Pietraru (PSD), decanul de vârstă al consilierilor judeţeni social- democraţi, notează în declaraţia de avere că deţine un teren intravilan de 10.000 de metri pătraţi şi un teren extravilan aflat în circuitul civil, de 7.500 de metri pătraţi, la care se adaugă un apartament de 48 de metri pătraţi obţinut în urma unui schimb şi o casă de vacanţă de 140 de metri pătraţi. Social- democratul deţine un autoturism Citroen, achiziţionat în 2012. În ceea ce priveşte veniturile, Florentin Pietraru notează pensia sa, de 22.500 de lei, cea a soţiei, de 13.300 de lei, la care se adaugă veniturile obţinute din expertizele tehnice efectuate- 1.500 de lei şi dividente de 27.552 de lei.
 
Dorohoianul Florin Ştirbu (PSD), debutant în CJ, declară în documentele oficale că deţine doar un teren arabil de 4.065 metri pătraţi, achiziţionat în 2013. Nu are nici bijuterii, nici maşini, nici datorii şi nici active financiare, notând însă un salariu anual în valoare de 10.762 de lei obţinut din funcţia de inspector la Primăria Dorohoi.
 
Cristina Andreea Andrei (PSD) nu deţine niciun bun imobil sau mobil, potrivit declaraţiei de avere, iar singurele câştiguri provin din salariul de asistent comercial- 34.390 de lei pe an şi salariul soţului, de  13.000 de lei. 
 
Medicul Mariana Andrioaie (PSD) a obţinut din meseria sa venituri anuale de 66.319 lei, potrivit declaraţiei de avere, la care se adaugă pensia soţului, în valoare de 15.500 de lei. Familia deţine un apartament de 43,19 metri pătraţi, achiziţionat în 1990 şi un apartament în Iaşi, de 46,54 de metri pătraţi, la care se adaugă un autoturism Dacia, din 1986.
 
Aflată tot la al doilea mandat de consilier judeţean, Cristina Breşug (PSD) notează în declaraţia de avere un teren agricol, de 0,92 hectare pe care îl împarte cu soţul său, precum şi un autoturism Dacia Nova, fabricat în 2000. Se pare că toţi banii îi plasează în investiţii şi împrumuturi acordate în nume personal chiar firmelor pe care le administrează. De exemplu, 546.796 de lei a împrumutat societăţilor Ecoagricultura Costeşti şi Impex Dona, în condiţiile în care la cele două societăţi deţine părţi sociale în valoare totală de 350.200 de lei, la care se adaugă acţiuni sau părţi sociale în valoare de 200 de lei la o carmangerie. În ce priveşte veniturile, Cristina Breşug notează un venit anual de 2.214 lei din funcţia de administrator la două firme şi indemnizaţia anuală de consilier judeţean de 10.262 lei. Soţul său a obţinut 9.804 lei din salariul de administrator al unei societăţi comerciale şi 7.145 de lei din creşterea animalelor. Acestor venituri li se adaugă alocaţiile şi bursele de performanţă ale celor doi copii minori.

Interesant este că familia a avut un disponibil de 15.000 de euro pe care să-l împrumute în 2015 unui cunoscut, termenul scadent fiind 2017.

 
Liderul consilierilor social-democraţi în precedentul mandat în CJ, Gheorghe Vâzdoagă deţine din 1991 un teren agricol în Botoşani, cu o suprafaţă de 7.700 de metri pătraţi şi, din 1994, un apartament de 75 de metri pătraţi. Are un autoturism Ford Focus, cumpărat în 2001, două conturi curente, ambele în valoare de 14.193 de lei precum şi două depozite bancare, cu o valoare totală de 32.384 de lei. Anul acesta a contractat un credit scadent în 2018, în valoare de 12.000 de lei. În ce priveşte veniturile obţinute în 2015, în declaraţia de avere apare indemnizaţia de preşedinte al Societăţii Cooperativa de Consum, 12.600 de lei, indemnizaţia de consilier judeţean- 17.580 de lei, indemnizaţia de preşedinte de asociaţie de proprietari- 1.800 de lei plus pensia de 18.874 de lei. La acestea se adaugă şi pensia soţiei, de 11.148 de lei.
 
Debutant în CJ, Bogdan Ciprian Buhăianu (PSD) notează în declaraţia de avere două terenuri agricole, deţinute de soţia sa, din 2007, cu o valoare totală de 8.000 de metri pătraţi, plus un apartament, de 84 de metri pătraţi, achiziţionat tot de soţie în 2006.  Familia Buhăianu deţine un depozit bancar în valoare de 47.600 de lei, deschis anul trecut, dar şi un credit contractat în 2006 şi scadent în 2031, în valoare de 31.000 de euro. Bogdan Buhăianu a câştigat anul trecut un salariu de 9.006 de lei ca economist şi o indemnizaţie de 7.400 de lei din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie Eltrans. Soţia sa a cumulat venituri de 29.031 ca economist la Zona Metropolinată şi din activităţi de expertiză contabilă.
 
Sergiu Marian (PSD) deţine, potrivit declaraţiei de avere, trei terenuri, două agricole, de 8.200 de metri pătraţi, şi unul intravilan, de 2.944 de metri pătraţi, la care se adaugă un apartament de 37,5 metri pătraţi în municipiul Botoşani şi o casă de locuit în Costeşti, comuna Răchiţi, de 48 de metri pătraţi, toate deţinute în co-proprietate cu soţia sa. Familia Marian deţine şi un autoturism Skoda, achiziţionat în 2007. În ceea ce priveşte datoriile, Sergiu Marian notează un credit scadent în 2021, în valoare de 65.400 de lei şi unul scadent în 2039, de 35.000 de lei. Veniturile obţinute se ridică la 34.976 de lei- salariul de profesor la Şcoala Răchiţi, indemnizaţia de consilier judeţean- 16.448, salariul soţiei, de 51.209, plus alocaţiile celor doi copii.
 
Fost comisar şef în Poliţia Botoşani, Gheorghe Nazare (PSD) se bucură de pensie, dar şi de proaspătul statut de consilier judeţean. În declaraţia sa de avere se regăsesc un teren intravilan, la Conceşti, cu o suprafaţă de 0.30 hectare, achiziţionat în 1997, şi o casă de locuit la Conceşti, de 60 de metri pătraţi, un apartament în Botoşani, de 52 de metri pătraţi, dar şi unul în Iaşi, de 32 de metri pătraţi. Gheorghe Nazare deţine un VW Tiguan, cumpărat în 2010, şi a acordat un împrumut în nume personal, de  300.000 de lei, unei societăţi comerciale. În ce priveşte veniturile obţinute anul trecut, consilierul judeţean notează pensia sa, de 60.000 de lei, şi a soţiei- de 18.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
13

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
35

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
40

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...