Pe 2 aprilie, Primăria Botoşani va fi albastră!

Pe 2 aprilie, Primăria Botoşani va fi albastră!
Pe parcursul unei săptămâni întregi, copiii cu autism din Botoşani, alături de părinţii lor, ne-au amintit că diferenţa apropie, că a fi special înseamnă să ai mai mult de dăruit, că sprijinul oferit copiilor cu autism înseamnă o investiţie în propriul suflet, înseamnă exerciţiu de înţelegere şi de compasiune, probă de răbdare şi de iubire de aproapele.

Autismul este una dintre cele mai complexe afecţiuni, persoanele cu autism fiind foarte diferite între ele, evoluţia şi recuperarea lor necesitând ani de muncă şi de efort din partea specialiştilor şi a familiilor copiilor. Fără terapie (sau în cazul întreruperii acesteia) simptomele şi comportamentele disfuncţionale revin sau se agravează.

Pe 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului. Pe parcusul acestei săptămâni, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani a desfăşurat o serie de activităţi menite să atragă atenţia comunităţii asupra autismului.

Vineri, pe 1 aprilie, a avut loc Ziua Porţilor Deschise, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate activităţile terapeutice derulate în cadrul APCA Botoşani şi Centrul TSA.

Săptămâna se va încheia sâmbătă, 2 aprilie, când la ora 20.00 se va desfăşura "Seara albastră", constând în iluminarea sediului Primăriei Botoşani în albastru şi lansarea de lampioane.

Porţile deschise de la Centrul TSA au fost, de fapt, "uşi deschise", după cum a precizat psiholog Marius Pohoaţă, de la Centrul TSA din cadrul DGASPC Botoşani. "Nu am deschis porţile, dar am deschis uşile Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Astăzi Direcţia vă invită în unul dintre cele mai noi centre ale ei, Centrul de Asistenţă Specializată pentru copilul cu TSA, înfiinţat în 2013 în urma unui program european, cu un proiect POSDRU. Ne-am gândit să marcăm ziua de 2 aprilie, ziua de conştientizare şi informare asupra autismului, împreună cu persoanele cele mai afectate de autism, după copii, adică părinţii lor. De aceea am acceptat invitaţia şi colaborarea cu Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism", a menţionat Marius Pohoaţă.

La rândul său, Alexandru Colbu, directorul adjunct al DGASPC Botoşani, a asigurat că instituţia pe care o conduce va fi alături de copiii au autism, oferind tot sprijinul necesar dezvoltării proiectelor viitoare. "Mă bucur să pot participa la astfel de activităţi, în special realizate şi cu aportul important al partenerilor noştri de la APCA. Instituţia noastră, ca responsabilă la nivel judeţean cu aplicarea strategiei naţionale în domeniul protecţiei copilului, are un rol important în derularea proiectelor. Sper ca parteneriatul nostru să se deruleze în continuare, sper ca pasul următor să aibă loc, cel de dotare şi punere în funcţiune a acestei camere de stimulare senzorială, şi copiii să beneficieze de condiţii mult mai eficiente şi mult mai bune. Vă mulţumesc şi vă urez succes, îmi doresc să prelungim acest parteneriat şi să îl dezvoltăm în aşa fel încât la anul, peste doi ani, să deschidem mai multe porţi", a precizat Alexandru Colbu.

Prezent la Ziua Porţilor Deschise de la Centrul TSA, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Cristian Achiţei, şi-a exprimat regretul că instituţia pe care o reprezintă nu a fost implicată mai devreme în rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă copiii cu autism, în special în ceea ce priveşte realizarea camerei senzoriale. "Eu vă salut din partea conducerii Consiliului Judeţean, şi ştiţi că din partea noastră o să aveţi parte de tot sprijinul, în limita în care îl putem asigura. Îmi pare rău că abordarea privind camera senzorială nu s-a făcut şi prin intermediul Consiliului Judeţean, pentru că în acest moment cred că era gata. Dar sper să colaborăm mai bine din punct de vedere al comunicării şi să facem o astfel de cameră care să fie sprijinită de CJ, care să se facă mult mai rapid", a conchis Cristian Achiţei.

Marius Pohoaţă a prezentat aspecte din activitatea centrului, punctând evenimentele cu impact major în consilierea, terapia şi recuperarea copiilor cu autism, centrul de la Botoşani numărându-se printre cele 40 de centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu tulburare din spectrul autist din ţară. "Acest proiect a fost foarte îndrăzneţ şi şi-a propus să formeze, pe lângă medici, psihologi, psihopedagogi, alţi specialişti care să lucreze pe intervenţii specifice de tulburare pe spectrul autist", a precizat Marius Pohoaţă.

Un pas important este acela că, pe lângă copii, atenţia s-a concentrat şi asupra familiei, asupra părinţilor copiilor cu autism, dar şi a bunicilor şi a fraţilor. "Este o mare problemă în familie ce se întâmplă cu copiii tipici. Interesant a fost că pentru prima dată s-a organizat o tabără terapeutică pe model norvegian. De la Botoşani, şapte familii au fost în această tabără organizată la Moeciu, în judeţul Braşov", a menţionat Marius Pohoaţă.

Preşedinta Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani, Gabriela Ivan, a accentuat asupra importanţei colaborării dintre factorii decizionali şi cei implicaţi direct în terapia şi consilierea copiilor cu autism, pentru ca rezultatele să fie cât mai eficiente. Gabriela Ivan a prezentat imagini din activităţile Asociaţiei, începând cu evenimentul din 2 aprilie 2014, constând în iluminarea sediului Primăriei Botoşani în albastru şi lansarea de lampioane împreună cu întreaga comunitate. "Beneficiem de întregul sprijin al Centrului TSA şi al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, le mulţumim, fără dumnealor nu eram aici, fără această colaborare şi comunicare permanentă care se regăseşte zi de zi, după ce am încheiat acest protocol de colaborare am avut nevoie şi de un spaţiu, pe care l-am găsit sub acelaşi acoperiş, pentru că am primit răspuns imediatde la CJ. Mulţumim Consiliului Judeţean pentru toată această colaborare. Nu doar ne-au înţeles situaţia, ci au venit cu toată deschiderea şi cu tot sufletul să ne sprijine", a spus Gabriela Ivan, preşedinta Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani.

Botoşănenii cărora le pasă sunt aşteptaţi sâmbătă seara, în faţa Primăriei Botoşani, la "Seara albastră" a copiilor cu autism.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
22

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
33

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
74

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...