Fără „Noaptea Muzeelor” în acest an la Botoșani, salariații din cultură amenință cu proteste!

O parte dintre angajații din cultura botoșăneană vor participa și la protestul organizat pe 18 mai la București.

Fără „Noaptea Muzeelor” în acest an la Botoșani, salariații din cultură amenință cu proteste!

   Foto: Arhivă

În acest an evenimentul „Noaptea Muzeelor” va fi fără muzee deschise în multe județe din România, inclusiv Botoșani. Motivul pentru care nu vor avea loc activități în acest context este nemulțumirea angajaților din cultură cu privire la salarii.

Protest desfășurat în București sub sloganul „Este noapte în muzeele din România”

Astfel, Muzeul Județean de Istorie din Botoșani și Memorialul de la Ipotești nu vor participa la „Noaptea Muzeelor”. Mai mult decât atât, o parte dintre angajații Memorialului și Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” au anunțat că vor participa și la protestul din București, de pe 18 mai.

Protestul care va avea loc la București se desfășoară sub sloganul „Este noapte în muzeele din România.

„Din câte știu eu nu vor face activități de Noaptea Muzeelor nici Muzeul Județean, nici Memorialul. Un grup de salariați membri de sindicat de la Memorial și de la Biblioteca Județeană vor participa la protestul de pe 18 mai din București. Sindicatul Impact organizează deplasare la București, pentru că noi avem reprezentativitate la nivelul acestor instituții, avem membri de sindicat și vom participa la proteste alături de Federația CulturMedia. Deocamdată avem un număr de aproximativ 25 de angajați care vor să participe la protest”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Camelia Socianu, președintele Sindicatului „Impact”.


(Foto: Camelia Socianu, președintele Sindicatului „Impact”)

„Sperăm să obținem majorările salariale solicitate”

În acest an proiectul Noaptea Muzeelor împlinește 20 de ani de la prima sa ediție în România.

Ediția aniversară se va desfășura pe fondul protestelor Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, care solicită majorarea cu 20% a salariilor.

Salariații sunt dispuși să meargă chiar până la grevă generală, însă speră să le fie ascultate doleanțele.

Noi am strâns semnături, salariații sunt dispuși să meargă până la greva generală, dar sperăm ca pe cale amiabilă să se rezolve. Această acțiune este un semnal de alarmă. Sperăm să obținem majorările salariale solicitate. În primul rând, este vorba despre faptul că o parte dintre salariații din cultură, mă refer la cei care lucrează în biblioteci și muzee, încă nu au ajuns la nivelul maxim prevăzut în grila legii 153/2022, chiar dacă au trecut doi ani de atunci. Principala revendicare prevede o creștere salarială de 20% pentru a ajunge până la nivelul anului 2022. Sunt categorii profesionale care au primit majorări și peste nivelul din anul 2022, dar salariații de aici nici măcar acolo n-au ajuns”, a adăugat Camelia Socianu, liderul Sindicatului „Impact” afiliat la CNS – Cartel ALFA.

Lista cu muzeele din România unde vor avea loc activități de Noaptea Muzeelor poate fi accesată AICI.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune: Județul Botoșani are încă un tezaur uman viu!

Joi, 20 Iunie 2024
180

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) din Botoșani vine cu vești bune pentru județul Botoșani: încă un tezaur uman viu se alătură „port...

Comercianții din piețe vor fi obligați să accepte și plata cu cardul, ce amenzi riscă în caz contrar!

Joi, 20 Iunie 2024
145

Din 16 iunie, firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sunt nevoite să ofere clienților posibilitatea de a plăti online pentru bunurile și serviciile achiziționate.Prin aceast...

Bătaie de pomină pe terasa unui bar din Botoșani, victima a plecat fără bani și bătută!

Joi, 20 Iunie 2024
1385

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui t&acir...