Drame familiale, ascunse în cifre! Violenţa în familie afectează zeci de copii din Botoșani!

Drame familiale, ascunse în cifre! Violenţa în familie afectează zeci de copii din Botoșani!
Într-un judeţ cu peste 380.000 de locuitori, în care extremele sunt des întâlnite atât în ceea ce priveşte starea materială cât şi educaţia, cazurile de violenţă în familia ajung cu greu în atenţia autorităţilor.

O statistică a Inspectoratului de Poliţie Judeţean arată că în primele zece luni ale anului au fost înregistrate 34 de victime ale violenţei în familie. 17 fete şi 17 băieţi au fost agresaţi, de regulă agresorii fiind proprii părinţi. În plus, au fost înregistrate alte patru fapte de "rele tratamente aplicate minorului", trei băieţi şi două fete fiind victime ale acestei infracţiuni.

Specialiştii spun că victimele violenţei în familie sunt traumatizate atât fizic, cât şi emoţional, nu numai în timpul actului de violenţă, dar şi în perioada ce urmează. Sindromul post traumatic include reacţii fiziologice, emoţionale şi comportamentale drept rezultat al agresiunii trăite şi al periculozităţii recidivei. Reacţia fizică şi emoţională poate fi atât de intensă, încât victima poate fi marcată de şoc, depresie şi teamă exagerată care dezorganizează conduita.

"Problema este că numărul cazurilor este mult mai mare decât cel indicat de statisticile Poliţiei, doar că în celelalte nu apare intervenţia autorităţii care să stopeze acţiunea agresorului. Mai ales în mediul rural, agresiunea la adresa unui copil este destul de des întâlnită. Consecinţele pe termen lung sunt grave pentru că, din experienţă, putem spune că în majoritate, copiii agresaţi de astăzi sunt agresorii de mâine", susţine un specialist în protecţia copilului.
 
Pe de altă parte, abandonul de familie este cea mai frecventă infracţiune cercetată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean în ceea ce priveşte infracţiunile contra familiei. În primele zece luni ale acestui an, poliţiştii botoşăneni au avut în cercetare 94 de astfel de cazuri.

Potrivit Codului Penal, abandonul de familie înseamnă fapta persoanei care, deşi are obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe materiale sau morale. În acelaşi timp, se considera abandon de familie şi neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere. Mai mult, în categoria abandonului de familie intra şi neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecatorească.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Joaca unui copil de 6 ani: Tone de furaje făcute scrum în curtea bunicilor! (Foto)

astăzi, 07:19
74

S-a întâmplat seara trecută, în localitatea Cristești. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor. La fața locului au ajuns,...

Calendar ortodox: Credincioșii sărbătoresc astăzi a treia zi de Paști!

astăzi, 07:15
1

În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujbă, sărbătorind Învierea Domnului, apoi vizitează cimitirele, pentru a aprinde lumânări c...

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
210

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...