Lupul paznic la oi: ONJN își face casă de pariuri! Loteria va intra pe piața pariurilor sportive!

Lupul paznic la oi: ONJN își face casă de pariuri! Loteria va intra pe piața pariurilor sportive!

   gsp.ro

Operatorii privați din offline acuză: "Nu e corect ca ONJN să fie și reglementator, și jucător pe piață!". Odeta Nestor, şefa ONJN, replică: "Operatorii privaţi îşi fac griji doar fiindcă pînă acum nu au avut concurenţă şi pentru că Oficiul a dovedit că e capabil să obţină rezultate. Dar nu vom avantaja pe nimeni, deci nu poate fi vorba de conflict de interese!"

"Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc preia Compania Națională Loteria Română SA de la Ministerul Finanţelor Publice pentru următorii 4 ani".

La început un zvon, ştirea a căzut sec, undeva la începutul lunii octombrie, în urma Ordonanţei de Urgenţă 42/2015 a legislativului condus de Victor Ponta. A fost o surpriză chiar şi pentru membrii Guvernului, care au aflat de această mutare abia în şedinţa respectivă.

Mai mult, în aceeaşi ordonanţă, ONJN, care se afla oricum în subordinea Guvernului, trecea sub directa coordonare a primului ministru. Iar în Comitetul de Supraveghere al respectivului for, unul dintre cei 7 membri neexecutivi urma să fie numit din partea Cancelariei premierului.

Practic, printr-o inginerie legislativă, una dintre cele mai importante "puşculiţe" ale statului a intrat sub controlul direct al primului ministru, pe atunci Victor Ponta.

FINANŢELE S-AU OPUS, CONSILIUL CONCURENŢEI A CEDAT

Ministerul de Finanţe a reacţionat vehement la această schimbare, avertizînd Guvernul că încalcă legislaţia UE care prevede "crearea de autorităţi independente" în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele loteristice.

N-a contat, miza era prea mare. Iniţial, Consiliul Concurenţei nu a avizat respectivul proiect, pe motiv de conflict de interese, fiind evident că în urma acestei ordonanţe de urgenţă ONJN devenea în același timp reglementator, dar şi jucător pe piaţa jocurilor de noroc! În mod ciudat însă, ulterior Consiliul Concurenţei a revenit cu unele condiţii: în primii doi ani, Loteria să funcționeze după principiile guvernanței corporative, cu o conducere de tip dualist și cu criterii de performanță.

Chiar dacă, de fapt, fondul problemei, că ONJN devine astfel şi "stăpîn", şi jucător în piaţă, nu dispare! La numai o săptămînă de la discutarea ei în Guvern, pe 14 octombrie, ordonanţa de urgenţă apărea la fel de urgent în Monitorul Oficial, intrînd practic în vigoare. Vestea i-a pus în gardă pe operatorii privaţi din domeniu, care au simţit încă de atunci că ceva nu e în regulă.
OPERATORII PRIVAȚI ACUZĂ

Vestea că Loteria Română se pregătește să intre pe piața pariurilor sportive i-a pus imediat în gardă pe operatorii privați: "Faptul că Loteria are licență nu e o problemă. Înțelegem concurența. Dar să o facă fiind condusă de ONJN, asta nu mai e deloc corect. Acum înțelege lumea de ce sîntem îngrijorați. ONJN ne controlează pe noi, dar va și juca pe piață prin Loterie. E întîmplător că ONJN a cerut la ANAF acest control la nivel național al operatorilor de offline, chiar acum, înainte de alegerile din 2016? E întîmplător că ANAF ne cere să plătim din urmă pe 5 ani, abuziv considerăm noi, plus dobînzi și penalități? Nu e clar că se urmărește eliberarea pieței, inclusiv pentru Loterie?!".

CITESTE MAI MULT DESPRE ACEST SUBIECT PE GSP.RO!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
65

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
166

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
286

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...