Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Un nou traseu turistic ecumenic îşi dechide porţile în nordul României, o zonă binecuvântată de mănăstiri şi istorie spirituală.

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant printre codrii judeţului.  

”Orice pelerin ce calcă pragul mănătirii nostre implicit află şi de existenţa acestei peşteri. Acestui schit ce a fost săpat în stâncă. Locul acesta este cunoscut de cei mai mulţi ca fiind peştera unde a trăit sf Onufrie vreme de un sfert de veac”, spune Părintele Anastasie, de la Mănăstirea Sihastria Voronei.

Traseul "Tărâmul Sfinților" dezvăluie o serie de mănăstiri aflate în codrii Botoșanilor, unde au trăit și au făcut minuni sfinți medievali. Printre acestea avem peștera Sfântului Onufrie, un sihastru recunoscut pentru faptele sale miraculoase. Moaștele Sfântului Onufrie sunt prezente și astăzi la Mănăstirea Sihăstria Voronei.

”Domnitorul, cu un an înainte a venit aici în zona aceasta la vânătoare. Nu a vânat nimic, a găsit câteva mere în zăpadă într-o stare perfectă şi le-a dus acasă. Acasă avea o fetiţă bolnavă de epilepsie, fetița le-a mâncat, iar după o periodă fetita s-a vindecat. Domnitorul a fost mirat cum se poate să se vindece fetita bolnavă de epilepsie după ce a mâncat două mere aduse de la vânătoare”, povestește Stareţ Ghedeon, Mănăstirea Sihastria Voronei.

Unică în lume pentru galbenul de Coșula

Mergând la pas găsim Mănăstirea Coșula, ctitorită în anul 1535.

Aşezământul este unul dintre cele mai importante centre de educație mănăstirească din vechea Moldovă. Biserica sa centrală se remarcă prin galbenul de Coșula, o nuanță unică ce a cucerit inimile credincioșilor și vizitatorilor deopotrivă.

”La noi, la Mănăstirea Coşula pictura este de 500 de ani aproape, Putna nu are pictura pe care o avem noi”, spune Stareţul Constantin Chervase, de la Mănăstirea Coșula.

Turiştii care străbat aceste meleaguri sunt impresionaţi.

"Tărâmul Sfinților" devine astfel o călătorie a sufletului, care îi invită pe vizitatori să se conecteze cu istoria, tradiția și spiritualitatea acestei regiuni deosebite.

Sursa: ObservatorNews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
104

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
445

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
169

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...