Anchetatorii DIICOT au dispus reţineri pe bandă rulantă, după descinderile de joi!

Anchetatorii DIICOT au dispus reţineri pe bandă rulantă, după descinderile de joi!
15 suspecţi audiaţi joi, în urma descinderilor declanşate de procurorii DIICOT, au fost reţinuţi. Faţă de ceilalţi 19 aduşi la audieri la DIICOT, procurorii au dispus alte măsuri procedurale. În schimb, în cazul celor 15 persoane reţinute, procurorii urmează să decidă dacă vor formula propuneri de arestare preventivă, acest lucru urmând să se stabilească în următoarele ore, în funcţie de probatoriu, dar şi de atitutudinea procesuală a suspecţilor.

În ce-l priveşte pe poliţistul de frontieră cercetat pentru favorizarea traficanţilor, agentul Vasile Asavei, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Răăuţi- Prut, faţă de acesta anchetatorii au dispus controlul judiciar.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2015, pe raza judeţului Botoşani s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate care s-au asociat în baza unor înţelegeri prealabile în vederea obţinerii unor profituri ilicite, prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă, desfăşurând în mod repetat activităţi de introducere în România, colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Republica Ucraina şi Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Membrii grupului au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete.

Astfel, în perioada monitorizării, au fost identificate un număr de 6 grupuri infracţionale organizate, care au săvârşit infracţiunea de contrabandă, acţionând în zona de nord-est a judeţului Botoşani, la frontiera cu Rep. Moldova şi Ucraina. Ţigările de contrabandă erau introduse în România de către palierul ucrainean al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Bajura – Darabani, iar de către palierul moldovenesc al grupărilor prin zona de frontieră adiacentă localităţilor Păltiniş – Horodiştea, Rediu – Rădăuţi-Prut – Miorcani, Cotu Miculinţi –Crasnaleuca, Mitoc şi Liveni – Manoleasa Prut, de unde erau preluate, transportate, depozitate şi comercializate de către membrii celor 6 grupări infracţionale pe piaţa neagră din judeţul Botoşani.

Activitatea infracţională a grupului infracţional a fost sprijinită şi de către două persoane care în calitate de poliţisti de frontieră în cadrul S.P.F. Rădăuţi Prut au furnizat date şi informaţii privind modul de patrulare al Poliţiei de Frontieră în zona localităţii Mitoc.

Deşi aparent grupările funcţionau independent, membrii acestora au derulat temporar şi activităţi comune, fiind traficate în total 7.000.000 de țigări. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 3.800.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
87

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
96

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
136

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...