Doar o treime din drumurile judeţene sunt în stare foarte bună!

Doar o treime din drumurile judeţene sunt în stare foarte bună!
O treime din cei 670 de kilometri de drumuri judeţene sunt în stare foarte bună de circulaţie, odată cu finalizarea şi predarea către Consiliul Judeţean a două sectoare de drumuri reabilitate prin proiecte europene.

Este vorba de cei 13 kilometri de drum reabilitaţi de Tehnic Asist pe traseul Botoşani- Curteşti- Cristeşti şi alţi 7,7 kilometri reabilitaţi de Transporturi Auto pe sectorul Copălău- Cerbu- Dracşani.

Joi a avut loc conferinţa de închidere a celor două proiecte, iar specialiştii CJ au prezentat rezultatele lucrărilor de modernizare.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei, susţine că odată cu încheierea lucrărilor, în jur de 200 de kilometri de drum judeţean sunt în stare dacă nu perfectă, atunci foarte bună.

"Dacă adunăm şi drumurile care au fost făcute pe creditul bugetar, pe POR plus Vorona şi Broscăuţi, Podeni- Vorniceni, pe OG 28. Ne apropiem vijelios de 250 de kilometri. De asemenea, pe reabilitările cu covoare asfaltice aflate acum în lucru, cred că avem alţi kilometri pe care îi aducem la o stare foarte bună de circulaţie. Ne apropiem de momentul în care vom putea spune că cel puţin jumătate din drumurile judeţene sunt în stare bună şi foarte bună", declară Cristian Achiţei.




Cât despre "cealaltă jumătate", planurile sunt multe, iar unele au şi şanse să beneficieze de reabilitări, dar până în 2020! Şi asta deoarece, spun şefii CJ, întârzierile mari în publicarea ghidurilor de finanţare determină întârzieri şi în accesarea proiectelor prin care s-ar obţine banii necesari modernizărilor viitoare.

În primul rând ar fi vorba de cei 100 de kilometri de drum care au fost incluşi în acel "drum strategic", care să pornească din nordul judeţului şi să coboare până în sud, unde să se lege la reţeaua europeană de drumuri TEN-T.

"Avem drumuri pietruite, viitorii 100 de kilometri de drum pe care sper să-i punem în aplicare pe viitorul program de finanţare POR 2014- 2020, chiar 2025, plus alte finanţări pe car ele aşteptăm. De exemplu nu sunt deschise ghidurile pe programele transfrontaliere, şi noi putem aplica aici la programele cu Moldova şi Ucraina, unde sperăm să facem câte un sector de drum judeţean. În plus, CJ este văduvit de guvern de a avea o nouă finanţare pe un drum judeţean prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cuza Vodă- Viişoara o să-l facem din buget propriu", explică vicepreşedintele CJ.

Pe alte sute de kilometri, însă, se circulă dezastruos, dovadă fiind şi criticile conducătorilor auto care îşi rup maşinile prin judeţ. Şefii CJ susţin însă că programul de reparaţii, declanşat în această toamnă, va aduce starea drumurilor măcar la stadiul de acceptabil.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
322

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
458

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
588

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...