Cum arată "justiţia până la capăt" în România: Cei condamnaţi pentru corupţie scapă de pedeapsă prin eliberarea condiţionată, FĂRĂ recuperarea prejudiciului

Cum arată "justiţia până la capăt" în România: Cei condamnaţi pentru corupţie scapă de pedeapsă prin eliberarea condiţionată, FĂRĂ recuperarea prejudiciului
Condamnarea corupţilor, fără recuperarea banilor furaţi, nu e nicio scofală. Dimpotrivă. Ei merg la "beciul domenesc", ca într-o "adventure must do", pe cheltuiala contribuabililor.
 
Adică, a acelorași amărâţi pe care i-au furat până mai ieri. Statul român cheltuie lunar, cu întreţinerea fiecărui deţinut, 2500 de lei. Ȋn plus, cei care reclamă la CEDO înghesuiala din celule sau nerespectarea orarului de apă caldă, primesc bonus despăgubiri de mii de euro. Bani care sunt luaţi din buzunarele acelorași amărâţi furaţi. Ce dau corupţii la schimb?! Cel mai adesea, dau cu flit. Beneficiază de eliberare condiţionată, fără să înapoieze banii furaţi. Şi se bucură apoi de averile dosite pe numele altora. Confiscarea extinsă nu se aplică în cazul averilor dobândite anterior datei de 17 aprilie 2012, dată la care legea a intrat în vigoare.

Potrivit bilanţului DNA pe anul trecut, numărul celor trimiși în judecată pentru infracţiuni de corupţie s-a dublat. 1130 de dosare au fost soluţionate de instanţele judecătorești cu condamnări, iar 44 - cu achitări. Ȋnsă, tot în 2014, din totalul prejudiciului creat de cei condamnaţi pentru corupţie, doar 10%  a fost recuperat de către stat.

Cum scapi de pușcărie, fără să  dai banii înapoi?

Teoretic, e imposibil. Pentru că art. 100, alin.1, lit. c) din Noul Cod Penal prevede că "liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească". Ȋn cazul infracţiunilor de corupţie, recuperarea prejudiciului creat e prima dintre obligaţiile civile stabilite de instanţa care dispune condamnarea celui în cauză. Cu alte cuvinte, am putea crede că niciodată vreun corupt nu va părăsi închisoarea, înainte de termen, dacă nu acoperă acest prejudiciu. Am crede greșit.

Noul Cod Penal a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014. Adică, după ce marile tunuri financiare șubreziseră deja economia acestei ţări. Iar marii corupţi ai României, trimiși abia acum în pușcării, nu pot fi atinși de noile prevederi legale. Pentru că beneficiază de "aplicarea legii penale mai favorabile".  Adică cer și li se admite eliberarea condiţionată în baza vechiului Cod Penal. Mai exact, a art. 60, care invoca "dovezi temeinice de îndreptare", dar nu pomenea nimic despre "îndeplinirea integrală a obligaţiilor civile", respectiv, despre recuperarea prejudiciului creat.

"Cu privire la legea aplicabilă prezentei cauze, instanţa urmează a avea în vedere că prin decizia nr. 214 din 16 iunie 1997 a Curţii Constituţionale, s-a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor Legii nr. 140/1996, care înăspreau condiţiile privind acordarea liberării condiţionate şi care totodată urmau a se aplica şi pentru condamnările aplicate anterior intrării în vigoare a legii", se spune în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Mihai Necolaiciuc.

La 17 octombrie 2014, fostul director general al CFR fusese condamnat la 4 ani si 6 luni de închisoare, pentru o fraudă de 2,7 milioane de euro. N-a mai fost recuperat niciun cent din prejudiciu. Iar Necolaiciuc a fost pus în libertate după executarea a doar 9 luni din pedeapsă.
activenews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

E prima dată când s-a întâmplat așa ceva: Pacient cu AVC transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava pentru a fi salvat!

astăzi, 15:25
174

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.Potrivit purtătorului de c...

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
301

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
305

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....