Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF!

Recuperare taxa auto: Ce ne sfatuieste ANAF!
Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata miercuri, ca nu mai e nevoie ca soferii care vor sa recupereze taxa auto sa meara in instanta, ci la Fisc. Dar doritorii mai au de asteptat cel putin 45 de zile.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza, intr-un comunicat, ca "prevederile ordonantei de guvern in care este stipulat ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si vehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot cere restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial".

In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala "in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial".

Avand in vedere toate acestea, ANAF recomanda celor interesati sa astepte publicarea si adoptarea procedurii de restituire inainte de a "navali" in sediile sale.
 
Ce pasi trebuie sa urmeze doritorii

Ordonanta de urgenta, adoptata miercuri, arata ca persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea pe cale administrativa, la organul fiscal, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta.

"Solicitarile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata.

Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare", potrivit ordonantei.

Inclusiv cei care au procese pe rol pot renunta la ele pentru a recupera banii pe cale administrativa, arata textul actului legislativ.

Guvernul aminteste ca sumele respective (taxa plus dobanzi) se restituie esalonat, pe parcursul a 5 ani.

"Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat,
dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire", potrivit ordonantei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
299

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
441

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
573

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...