75 de ani de la Pogromul evreiesc de la Dorohoi-FOTO

75 de ani de la Pogromul evreiesc de la Dorohoi-FOTO
O delegație a Consiliului Județean, condusă de președintele Gheorghe Sorescu, a participat la ceremonia de comemorare a victimelor pogromului care a avut loc în Cimitirul Evreiesc din Dorohoi.

La ceremonie au participat reprezentanți ai administrație publice locale și centrale, membri ai comunităților evreiești din țară și din afară, cetățeni ai municipiului Dorohoi, precum și invitați din Israel.
           
Președintele Consiliului Județean în scurta sa alocuțiune le-a mulțumit celor prezenți, urmași ai supraviețuitorilor și chiar supraviețuitori ai acelor evenimente, că au venit la această manifestare și și-a exprimat recunoștința față de suferințele indurate de aceștia alături de familiile lor.
     
   
 "Am venit astăzi aici să comemorăm pogromul ce a avut loc acum 75 de ani în aceste locuri când pe fondul retragerii trupelor românești din Ținutul Herței și Bucovinei, un ofițer al armatei române a fost apărat de un soldat român de origine evreiască într-un conflict cu un ofițer sovietic. Atât ofițerul cât și soldatul au murit, iar la înmormântarea oficiată cu toate onorurile militare în acest cimitir a avut loc o izbucnire violentă a antisemitismului, antisemitism de altfel cultivat cu insistență ani de zile de autorități și anumiți intelectuali ai vremii. Mai précis, soldații evrei prezenți la înmormântare au fost dezarmați, dezbrăcați de uniforme și aliniați de-a lungul gardului acestui cimitir urmând apoi a fi executați. Din păcate lucrurile nu s-au oprit aici și persecuțiile au continuat și asupra unui număr de civili de origine evreiască, cetățeni ai Municipiului Dorohoi.

Vă mulțumesc dumneavoastră, doamnelor și domnilor, urmași ai supraviețuitorilor și chiar supraviețuitori ai acelor evenimente, că sunteți, astăzi, aici. Și vă rog să acceptați modesta noastră recunoaștere a suferințelor pe care le-ați îndurat alături de familiile dumneavoastră.

Momentul de azi semnifică, că noi, cel puțin cei prezenți ca simpli cetățeni sau ca reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ne opunem ignorării trecutului. Înseamnă că nu ne ascundem să vorbim deschis despre culpabilitate și responsabilitate

Prin ceea ce facem zi de zi fiecare dintre noi trebuie să avem în conștiință memoria victimelor acestor evenimente și să onorăm adevărul istoric. Nu putem să vorbim de viitor fără a respecta și cunoaște trecutul

În încheiere, aș vrea să precizez că aceste evenimente reprezintă o pagină tulburătoare a istoriei care nu trebuie uitată niciodată și îmi exprim speranța că vor rămâne doar istorie. Și cred că prin cultivarea pe viitor a respectului pentru diversitate, a libertății individuale și a toleranței acest lucru va fi posibil.

Vă mulțumesc și fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în conștiința noastră!", a rostit în discursul său preşedintele Consiliului Judeţean.
           
Ceremonia de comemorare a celor 75 de ani de la pogromul de la Dorohoi s-a încheiat printr-o acțiune de strigare a numelor victemelor acelor evenimente și o depunere de coroane de flori la mormântul acestora.
           
Manifestările continua pe parcursul întregii zile, în program fiind inaugurarea Muzeului Istoriei evreilor din Moldova de Nord, un mars denumit al vieții și al speranței, susținerea unui simpozion, ceremonii religioase și momente artistice.
           
Evenimentul se va încheie prin susținerea unui spectacol de către Ansamblul Rapsozii Botoșanilor și a unui recital de către invitatul special Shmuel Barzilai. Tot în cadrul acestui spectacol organizatorii vor oferi distincții și aprecieri diferitelor personalități prezente.

Comunicat de presă Consiliul Judeţean








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
176

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
952

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
468

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...