Rusalii 2015. Salariatii vor avea liber pe 1 iunie

Rusalii 2015. Salariatii vor avea liber pe 1 iunie
Prima si a doua zi de Rusalii sunt, potrivit legislatiei muncii, zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In acest an, prima si a doua zi de Rusalii pica pe 31 mai si 1 iunie, asa cum este stabilit in calendarul ortodox.

In prezent, salariatii se pot bucura anual de un numar de 12 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform Codului muncii. Doua dintre acestea sunt prima si a doua zi de Rusalii.

Potrivit calendarului ortodox, romanii sarbatoresc Rusaliile in 2015 in zilele de 31 mai si 1 iunie. Prin urmare, salariatii care au un program de lucru obisnuit, de luni pana vineri, se vor bucura cu aceasta ocazie de un weekend prelungit.

Urmatoarea sarbatoare legala in care nu se lucreaza este 15 august (Adormirea Maicii Domnului), insa in 2015 aceasta zi pica sambata. Astfel, angajatii cu program de munca normal vor beneficia iar de o zi libera abia pe 30 noiembrie (luni), cu ocazia Sfantului Andrei.

In afara de acestea, pana la sfarsitul anului inca doua zile de sarbatoare legala vor mai pica in timpul saptamanii: Ziua Nationala a Romaniei (marti, 1 decembrie) si prima zi de Craciun (vineri, 25 decembrie).

In total, 2015 aduce salariatilor doar opt libere legale in timpul saptamanii. La fel s-a intamplat si in 2012 si 2013, in timp ce anul trecut au fost noua.

In alta ordine de idei, angajatii de alte confesiuni -- in afara de cele crestine -- beneficiaza de doua zile libere pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale.

Zilele libere sunt acordate de catre angajatori, iar cei care isi cheama salariatii la munca cu ocazia sarbatorilor legale risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

Important! Angajatorul nu poate include in durata anuala a concediului de odihna sarbatorile legale in care nu se lucreaza sau zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil. (Avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
202

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
79

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
81

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...