PERICOL în zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani!

PERICOL în zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani!
Situaţie îngrijorătoare în zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul Botoşani! În urma unor verificări făcute de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la unităţile de învăţământ alimentate cu gaze naturale, la o mare parte dintre acestea au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte funcţionarea şi amplasarea centralelor.
 
În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de joi, la care au participat şi primarii din judeţ, col. Radu Anton, şeful ISU Botoşani, a pezentat care este situaţia după ce au fost finalizate aceste controale.

În total, au fost verificate 47 de unităţi coordonatoare, în 71 de sedii din oraşele Botoşani şi Dorohoi, în oraşul Bucecea, în comunele Şendrincei şi Mihai Eminescu, unde există asemenea alimentări cu gaze naturale.

“Cu tristeţe spun că în 64 de unităţi de învăţământ au fost constatate nereguli şi asta nu este bine pentru că evenimentele din ultimii ani produse la unităţile de învăţământ, respectiv intoxicări ale copiilor cu gaz, precum şi incendii generate de instalaţii defecte au determinat executarea acestor verificări. Am găsit centrale termice sau instalaţii de alimentare cu gaze naturale care nu au executate verificările tehnice periodice la 23 de unităţi de învăţământ, amplasarea incorectă a centralelor termice, respectiv sub săli de clasă, sau încăperi unde au acces elevii şi personalul didactic am găsit la 17 unităţi, iar la 24 de unităţi neasigurarea rezistenţei la foc a uşilor de acces", a precizat col. Radu Anton.

În urma acestor controale, ISU a transmis atât la unităţile de învăţământ, cât şi primarilor, precum şi către Instituţia Prefectului măsuri urgente pentru remedierea neregulilor.

“Este un pericol pe care conştienţi îl menţinem pentru elevi, pentru personalul didactic şi pentru restul personalului. Se va merge în urma somaţiilor făcute până la interzicerea utilizării acelor spaţii. Răspunderea contravenţională şi juridică aparţine directorilor unităţilor de învăţământ şi primăriilor. Am avut discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean în care mi-au spus extrem de ofensaţi că întrerup procesul de învăţământ. Nu e problema noastră, dacă asta este singura decizie şi nu vor alte soluţii alternative, este bine să nu punem în pericol viaţa elevilor", a mai spus şeful ISU.

Potrivit acestuia, în 22 de unităţi de învăţământ, după controalele pompierilor au fost înlăturate pericolele. Pe de altă parte, col. Radu Anton a spus că sunt unităţi care au transmis către ISU că atunci când vor avea fonduri vor remedia problemele, dar şeful ISU susţine că nu aceasta este rezolvarea, ci atunci când se înlătură un potenţial pericol.

“Pentru cei care nu cunosc alte soluţii alternative îi invităm la noi la sediu, cu inginerii de specialitate, pentru a găsi soluţiile necesare. Apreciem că împreună putem găsi soluţii să asigurăm siguranţa copiilor, profesorilor din aceste unităţi de învăţământ", a conchis col. Radu Anton.  

 

Spune-ne opinia ta