Bugetarii pot sa cumuleze din nou pensia cu salariul. Noile reguli se aplica deja

Bugetarii pot sa cumuleze din nou pensia cu salariul. Noile reguli se aplica deja
Pensionarii din sectorul bugetar se pot angaja din nou in institutiile publice si pot sa incaseze atat pensie, cat si salariu, se mentioneaza intr-un act normativ recent intrat in vigoare. Documentul anuleaza dispozitiile din 2009 care au interzis bugetarilor sa cumuleze pensia cu salariul. Opiniile analistilor cu privire la noile reglementari sunt impartite, unii dintre ei sustinand ca nu va mai fi permis accesul tinerilor in sistemul public.

Cumulul pensiei cu veniturile salariale este din nou posibil in sistemul public, dupa ce un act normativ, recent intrat in vigoare, a modificat reglementarile in acest sens. Noile dispozitii permit pensionarilor sa se angajeze in institutiile publice si sa cumuleze pensia cu salariul, in conditiile in care acest lucru a fost interzis din 2009.

Astfel, Legea nr. 134/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 753 din 16 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 19 octombrie 2014, a abrogat articolele din Legea nr. 329/2009 care interziceau cumulul pensiei cu salariul.

Litera c) a articolului 1 si capitolul IV <<Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare>>, cuprinzand articolele 17-26, din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 761 din 9 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

Potrivit art. 1 lit. (c) din Legea nr. 329/2009, erau reglementate conditiile exercitarii cumului pensiei din sistemul public de pensii si sistemele neintegrate sistemului public cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau pe baza actului de numire in functie, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul ori o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar.

De asemenea, art. 17 din Legea nr. 329/2009 stabilea ca beneficiarii dreptului la pensie, care realizau venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, in cadrul institutiilor publice, puteau cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, doar daca nivelul pensiei nu depasea nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Mai mult decat atat, pensionarii au fost obligati ca in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 329/2009 sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depasea nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundmentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Prevederile mentionate anterior nu se mai aplica din 19 octombrie 2014, fiind abrogate prin Legea nr. 134/2014. Cu alte cuvinte, pensionarii din sistemul bugetar pot sa se angajeze din nou in institutiile publice si sa cumuleze pensia cu salariul, fara sa mai fie conditionati de faptul ca pensia nu trebuie sa depaseasca nivelul castigului salarial mediu brut. Aceasta limitare a fost anulata si nu mai este valabila in prezent.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
125

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
144

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
31

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...