Cinci sfaturi utile pentru toți cei care vor să înființeze o fermă ecologică de legume

Cinci sfaturi utile pentru toți cei care vor să înființeze o fermă ecologică de legume
Înființarea unei ferme bio de legume nu este așa de simplă cum pare și nici profitul nu se arată atât de rapid pe cât s-ar crede. Pentru cei care doresc să pornească o fermă ecologică, unul dintre cei mai cunoscuți agricultori bio are câteva sfaturi utile.

Prețurile produselor bio de pe raft sunt mult mai mari decât a celor cultivate într-un mod intensiv, iar acest lucru ar putea să atragă foarte multe persoane interesate de agricultură spre o afacere ecologică, scrie agrointel.ro.

Marin Dumbravă, unul dintre românii care au reușit să înființeze o astfel de fermă și care are și succes pe piață, intrând cu produsele sale și în hipermarketuri, a oferit câteva sfaturi celor aflați la început de drum.

Proprietarul fermei Biodumbrava din Joița, județul Giurgiu, spune că România are un potențial enorm pentru agricultura ecologică.

"Solul și condițiile de aici permit dezvoltarea produselor bio. Luminozitate și căldura permit dezvoltarea culturii în timp, fotosinteza se realizează normal și legumele sunt mai gustoase, mai bogate în nutrienți", explică Dumbravă avantajele României.

Fermierul recunoaște că nu este simplu să începi o cultură bio și mai ales să o scoți la capăt cu partea de autorizare și ulterior cea de control, deoarece organismele de inspecție și certificare sunt foarte drastice.

Pentru cei care doresc să înceapă totuși o astfel de afacere, Marin Dumbravă are cinci sfaturi de care trebuie ar trebui să se țină cont.
 
1.Ca să obții un produs bio costurile sunt foarte mari, unde vedeți un produs bio cu un cost mic trebuie să vă puneți întrebări. Pierderile sunt mari din cauza dăunătorilor, a capriciilor vremii și a perioadei în care se dezvoltă o plantă. "Dacă la mine o salată se face în trei, patru luni, într-o cultură intensivă se face în trei săptămâni".

2.Pentru a începe o cultură ecologică trebuie, în primul rând, pasiune. "Trebuie să îți placă și să ai chemare către așa ceva. Dacă îi place și are putere să treacă peste unele greutăți să se apuce, dacă nu îi place, dacă face pentru bani mai bine nu".

3.Răbdare pentru că nu se câștigă bani repede. "Cine începe o astfel de afacere numai pentru bani nu e pentru așa ceva deoarece nu poți avea un câștig imediat. Aici nu se pune problema că am dat o legumă și am câștigat, a dezvolta o fermă ecologică se face în timp".

4.Documentare. "În primul rând, înainte de a începe și mai ales după aceea este nevoie de foarte multă documentare. Trebuie să citești permanent, să fii la curent cu toate tehnologiile noi, cu legislația de specialitate, cu cerințele UE".

5.Corectitudine și perseverență. "Totul trebuie gândit în perspectivă, rezultatele se văd în timp. Principala condiție este să fi corect, să fii fair play cu tot ce e în jurul tău și apoi cu cei cu care relaționezi. Sunt foarte multe falsuri pentru că mulți o văd ca pe un câștig, or așa nu se poate".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
193

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
715

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...