Greenpeace consideră oportună realizarea unei investigații din partea Direcției Nationale Anticorupție, la Botoșani!

Greenpeace consideră oportună realizarea unei investigații din partea Direcției Nationale Anticorupție, la Botoșani!
Având în vedere declarațiile din presă ale reprezentanților DAJ Botoșani – cu privire la rezultatele negative primite de la laboratorul din București – Greenpeace consideră că există suspiciuni solide cu privire la faptul că autoritățile au prelevat într-adevăr probe de soia din terenurile identificate de către Fundație.

În urma unor sesizări făcute de localnici, pe parcursul lunilor august și septembrie, 2014, Fundația Greenpeace, prin exercitarea atribuțiilor statutare ale acesteia, respectiv:

-Protecția și conservarea mediului înconjurător și ale condițiilor de viață naturale ale omului;
-Informarea, conștientizarea și implicarea publicului și a societății civile în general în activități privind protecția mediului,

a prelevat probe de soia din culturi de pe raza a mai multor localități din județul Botoșani,  pentru a determina dacă soia este modificată genetic. În urma rezultatelor obținute cu ajutorul kitului de testare certificat la nivel internațional – AgraStrip RUR 7000014, cu lotul 14E1116 și data de expirare Noiembrie 2015 – Greenpeace, pentru a avea o confirmare oficială a rezultatelor – în baza careia să sesizeze autoritățile – a trimis și 4 probe de soia, prelevate din culturile identificate ca fiind pozitive, pentru a fi analizate în cadrul laboratorului oficial al guvernului austriac, Umweltbundesamt GmbH din Viena. Buletinele de analiză primite de la acest laborator întăresc, practic, rezultatele din teren obținute de către Greenpeace[1].

În cursul unei deplasări a reprezentanților Greenpeace în Botoșani – împreună cu jurnaliști din partea posturilor naționale de televiziune ProTV și DigiTV – aceste rezultate au fost prezentate atât comisarilor de la Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu, cât și reprezentanților Direcției Agricole și Direcției Sanitar-Veterinare județene. Au fost efectuate teste pe teren (în prezența comisarilor de la Garda de Mediu) și prelevate probe din culturile respective – împreună cu comisarii – care au fost analizate ulterior la sediul Direcției Agricole județene cu kitul de testare în posesia Greenpeace (rezultate pozitive), cât și cu kitul de testare aflat în posesia Direcției Agricole (care a afișat, ATENȚIE: rezultate invalide, iar nu negative – conform prospectului aferent kitului, prezentat chiar de reprezentanții DAJ)[2].

În urma a numeroase tergiversări din partea autorităților locale ante-menționate, s-a agreat instituirea unei comisii formată din reprezentanții acestor instituții, împreună cu reprezentanți ai Greenpeace – în calitate de martori, comisie care să meargă pe teren și să preleveze probe de soia din lanurile respective, pentru a fi trimise la laboratorul Național de Referință de la București, spre a fi analizate. Mergând pe teren, în cele din urmă, comisia nu numai ca nu a prelevat niciun fel de probe – invocând diverse motive – dar nu a facilitat nici măcar identificarea proprietatilor terenurilor respective.

În cele din urmă, s-a agreat că vor fi prelevate probe ulterior identificării proprietarilor, cu solicitarea (făcută chiar și în scris, către DAJ) ca, înaintea prelevării, să fie anunțați și reprezentanții Greenpeace, pentru a putea participa în calitate de martori. Nu a fost primită niciun fel de notificare de către Greenpeace din partea autorităților menționate, pentru a participa la prelevarea vreunei probe.

Având în vedere declarațiile din presă ale reprezentanților DAJ Botoșani – cu privire la rezultatele negative primite de la laboratorul din București – Greenpeace consideră că există suspiciuni solide cu privire la faptul că autoritățile ar prelevat într-adevăr probe de soia din terenurile identificate de către Fundație prin coordonate GPS și de către APIA (două  dintre ele) și comunicate către DAJ, Garda de Mediu, Direcția Sanitar-Veterinară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului. De asemenea, există suspiciuni solide și cu privire la validitatea kitului de testare folosit de către DAJ.

Conform celor învederate mai sus, Greenpeace acuză DAJ Botoșani de lipsă de transparență în ceea ce privește prelevarea probelor și contestă modul în care au fost prelevate probele trimise la laborator de către autorități. De asemenea, Greenpeace consideră oportună chiar realizarea unei investigații din partea Direcției Nationale Anticorupție cu privire la acest proces și la acțiunile întreprinse de către autorități.

În Mureș DNA face rețineri pentru soia modificată genetic[3]

Suspiciunile sunt cu atât mai grave cu cât în Mureș DNA a descoperit cazuri de societăți comerciale care au primit subvenții pentru suprafețe cultivate cu soia modificată genetic, deși cererea de subvenție s-a făcut pentru soia convențională. În acest caz, DNA a dispus arestări preventive pentru 30 de zile.

"Având în vedere situația din Mureș, în care directorul Direcției Județene pentru Agricultură este acuzat de primire de foloase necuvenite și luare de mită pentru a întârzia efectuarea unor controale la o societate comercială care cultiva ilegal soia modificată genetic, nu putem ști dacă aceasta nu este o practică larg răspândită în rândul autorităților locale", declară Alexandru Riza, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Note:

[1] http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/activitati/soia-modificata-genetic-in-romania/

[2] Până în prezent, DAJ Botoșani, nu a răspuns solicitării Greenpeace cu privire la datele de identificare ale kitului de testare folosit de Dumnealor (firma producătoare, lotul și data expirării), afirmând doar ca acesta este omologat de către EUJRC.

[3] http://www.curentul.info/actualitate/7051-retineri-ale-dna-pentru-cultivare-de-soia-modificata-genetic


greenpeace.org

 Vezi si Suspiciunile cu privire la soia modificata genetic din judetul Botosani NU SE CONFIRMA!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
104

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
106

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
153

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...