La mulţi ani! MARCEL ALEXA, pictorul florilor!

La mulţi ani! MARCEL ALEXA, pictorul florilor!

 Autoportret, lucrare de MARCEL ALEXA  

Pictorul Marcel Alexa se adăposteşte în propria modestie, o decenţă umană pe care o manifestă şi în arta cu care îşi surprinde privitorul. Pe Marcel Alexa îl găseşti cuibărit în câteva vechi prietenii, ieşirile lui din intimitatea creaţiei fiind puţine şi uneori neînţelese.

Pictor prin excelenţă, este ceea ce se poate numi truditor la şevalet. Prolific fără a fi superficial, cu o coloratură vie, luminoasă, fie că privim florile, perspectivele urbane sau interioarele ţărăneşti.  

Născut pe 13 februarie 1972, în Botoşani, Marcel Alexa s-a educat artistic în Şcoala Populară de Artă, el completând învăţăturile pur teoretice cu propria viziune despre culoare. Amprenta personală este mai mult decât pregnantă, vizibilă, florile lui Marcel Alexa fiind uşor de recunoscut, la fel cum aerul cromatic sau lumina blândă sunt repere specifice în tablourile care surprind imagini de centrul vechi al urbei natale.

Artistul simte vibraţia culorii, este conectat la ritmul naturii, trăieşte în starea de permanentă creaţie. 

Lucrările sale sunt sugestive, îndemnând la meditaţie asupra vieţii şi a efemerului. Exponent al vechilor valori clasice, artistul nu cade în capcana modenismului cu orice preţ, nu expune pete de culoare îmbrăcate în filozofii pompoase, fiind fidel discursului plastic care l-a consacrat. Forţa şi lumina culorilor impresionează şi limpezesc ochiul privitorului, Marcel Alexa dovedind că stăpâneşte măiestria picturii.

Mai impresionează la artistul botoşănean aplecarea către detaliu, fie că vorbim despre peisaj, naturi statice cu flori sau secvenţe urbane.  Marcel Alexa se aşază temeinic în tema aleasă, o epuizează tehnic şi cromatic. Autoperfectibil în artă, moderat în exprimare, fără exagerări supărătoare, ataşat naturii, Marcel Alexa rămâne un pictor al permanentei evoluţii, după cum observa şi regretatul profesor Aurel Dorcu încă de la prima expoziţie personală a artistului, cea din anul 1997: "M-au frapat seriozitatea şi dezinvoltura cu care picta, nebănuind, însă, că este atât de talentat, cum mi s-au relevat lucrările expoziţiei sale. Un florilegiu de desene şi picturi".

Lumina tablourilor lui Marcel Alexa este curată, uşor tamisată uneori, atât cât este nevoie pentru a învălui florile din grădină într-un aer perceptibil, aproape vizibil.

"Pictura lui Marcel Alexa este stenică, robustă, optimistă, contribuind în această privinţă temele dar şi maniera lor de tratare, în primul rând, luminozitatea cromatică. În privinţa mijloacelor de exprimare artistică, subliniem desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culori clare, luminoase, cu dominante de alb, roz, albastru temperat şi o lumină generoasă, conferind cromticei aerul de poezie", scria  Aurel Dorcu, în anul 2005, despre arta lui Marcel Alexa, un pictor pe care distinsul profesor îl preţuia şi îl respecta.

Numele lui Marcel Alexa şi-a câştigat un loc de onoare în spaţiul artistic al Moldovei, creaţiile sale fiind astăzi în colecţii particulare din ţară şi din lume.

(Florentina Toniţă)



Expoziţii
- Expoziţii anuale de grup 1992-1997
- Expoziţie personală - Liceul Textil Botoşani, 1997
- Expoziţii anuale - Galeriile de Artă "Luceafărul", 1998-1999
- Expoziţii anuale - Galeriile de Artă "Ştefan Luchian", 1999-2005
- Expoziţie Galeriile "Eurom Bank", Suceava, 2004
- Expoziţie Galeriile "Pro Armia" Timişoara, 2005
- Expoziţie personală Galeriile de Artă "Ştefan Luchian", 2006
- Expoziţie personală Galeriile de Artă "Ştefan Luchian", 2007
- Expoziţii anuale de grup Galeriile de Artă "Ştefan Luchian", 2008, 2010
- Expoziţie personală City Gallery  (Shopping City Suceava), 2009
- Expoziţie personală Galeriile de Arta "Stefan Luchian", 2012
- Expoziţie "EUL din NOI", la Galeriile de Artă "Stefan Luchian", 2013, împreună cu  Ionuţ Gafiţeanu şi meşterul popular Mircea Mihăilescu.













 

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
115

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
83

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
252

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...