ALIN GAIDUR, grai dăruit frumuseţilor vieţii! FOTO, VIDEO

"Muzica este partea sonoră a tăcerii", spune poetul botoşănean Costel Zăgan. "De ce-ai dat, Doamne, grai la om,/ Iar nu la floare şi la pom?!", se întreba Grigore Vieru. Aşa s-a născut muzica, din nevoia de tăcere a omului, aşa s-au ivit cântăreţii, pentru a da grai florilor şi pomilor.

Solist de muzică populară, Alin Gaidur s-a născut pe 7 mai 1987. Fost elev al Şcolii Populare de Artă Botoşani (prof. Maria Cojocariu), este absolvent al Conservatorului Bucureşti (Facultatea de Muzică), din 2009, şi masterand la Conservatorul din Iaşi.

Un ţăran în adevăratul sens al cuvântului, care şi-a cultivat dintotdeauna rădăcinile, nu pentru a rămâne fidel pământului, ci pentru a-i face cinste prin muzică, tradiţii şi autenticitatea trăirii. Un rol important l-au avut părinţii, care l-au încurajat şi susţinut încă din primii ani ai vieţii.

"Pe când aveam doar 7 ani, îndrumat de tatăl meu, am păşit pentru prima oară pe scenă. Primii ani am cântat la serbările şcolare, unde am fost apreciat şi îndrumat către cântecul popular, iar la vârsta de 13 ani am participat la primul meu concurs din cadrul Festivalului "Laleaua Pestriţă" de la Vîrfu Cîmpului, unde am obţinut Premiul III", mărturiseşte Alin Gaidur.

În lumea muzicii a intrat cu adevărat mai târziu, cand a ajuns la Botoşani, ca elev al Liceului Petru Rareş. Întâlnirea de suflet cu un om, ce activa la Casa de Cultură a Sindicatelor, avea să-i canalizeze talentul spre folclorul autentic. Mariana Honceru a fost cea care l-a responsabilizat artistic, cea care i-a imprimat atitudinea corectă faţă de costumul tradiţional al zonei pe care o reprezintă.

"Mariana Honceru este persoana care m-a învăţat să simt şi să iubesc folclorul autentic românesc. Îndrumat de doamna Mariana şi sprijinit de părinţi am participat la mai multe festivaluri-concurs din ţară", spune Alin Gaidur.

Primul mare concurs la care a participat a fost la vârsta de 15 ani, la Festivalul "Constantin Gherghina" de la Orşova, unde a obţinut Premiul III.
 
În acelaşi an a obţinut Locul I la Festivalul "Dorule, floare de rouă" de la Botoşani.

Un moment important în cariera artistica a lui Alin Gaidur a fost participarea, în anul 2006, la Concursul "Moştenitorii", sub egida "Tezaurului Folcloric" de la TVR 1, realizator Marioara Murărescu.
 
A urmat participarea la Festivalul Concurs "Mamaia" - muzică populară, unde a obţinut Premiul Special al Arhiepiscopiei Tomisului "Petre Săbădeanu".

Prestaţia lui Alin Gaidur de la Festivalul Concurs "Strugurele de aur", de la Jidvei, i-a adus Premiul Special al Juriului, obţinând apoi şi Marele Premiu la Festivalul Concurs de la Vaslui.

Talentul şi profesionalismul i-au adus, de asemenea, Premiul II la Festivalul Concurs "Din bătrâni, din oameni buni", la Iași, dar şi Premiul Special al Juriului de la Festivalul "Vară, Vară, Primăvară", de la Sibiu.

Nu sunt singurele participări ale lui Alin Gaidur, parcursul său artistic purtându-l pe scenele din Cluj, Brașov, Turnu Severin, Târgu Jiu etc.

A colaborat cu prestigioase orchestre din ţară şi de peste hotare, printre care Orchestra Lăutarii din Chişinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros, Orchestra Rapsozii Botoşanilor, condusă de Maestrul Ioan Cobâlă, Orchestra Jidvei, condusă de Maestrul Stelian Stoica, Orchestra Radio-Difuziunii Române, Orchestra Doina Gorjului, condusă de Aurel Blondea şi Maricel Parnica.



Folclorul autentic, respectul pentru costumul tradiţional şi vocea atent cultivată fac din Alin Gaidur un artist dăruit cântecului popular. Fără emfază şi predicând o modestie firească, Alin Gaidur lasă să vorbească muzica pentru el. Şi tace bine, de vreme ce cântecul prinde atât de frumos glas de iubire, "de floare şi de pom", după vrerea măreţului întru vorbire Grigore Vieru.

(Florentina Toniţă)



(surs FOTO: Facebook)
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Persoanele cu nevoi speciale vor lua banii începând de mâine!

astăzi, 18:40

Suma totală platită este  de 10.764.955  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Indemnizația lunară acordată persoanei cu handicap grav - Bugetul personal c...

Concert de deschidere a Stagiunii 2024-2025 a Filarmonicii botoșănene, la Casa Memorială „George Enescu” din Liveni!

astăzi, 18:00

În programul concertului figurează: - Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11 de George Enescu - Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1 de Karl Maria von Weber - ...

Sepsi - FC Botoșani mâine, de la ora 18:00

astăzi, 17:32

Sepsi primește mâine vizita celor de la FC Botoșani în etapa cu numărul 9 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Sepsi! Înaintea partidei de mâine sea...