Proiect de peste 3 milioane de euro la Frumușica, semnat de primar cu ochii în lacrimi și secretar de stat-FOTO

Proiect de peste 3 milioane de euro la Frumușica, semnat de primar cu ochii în lacrimi și secretar de stat-FOTO
Primăria comunei Frumușica se poate lăuda că este prima din județ și printre puținele din Moldova care va implementa un proiect ce constă în construirea unui parc fovoltaic care îi va aduce independență energetică.

Contractul de finanțare a fost semnat, miercuri, la sediul Primăriei Botoșani, prezenți fiind Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei și Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei.

Valoarea totală a proiectului este de 14,8 milioane de lei, din care ajutor nerambursabil de 11,3 milioane de lei.

Parcul fotovoltaic, ce va fi construit în apropierea localității Rădeni,se va întinde pe o suprafață de 16.900 de metir pătrați, urmând a fi montate 1.900 de panouri fotovoltaice, puterea instalată a întregului parc fiind de 0,5 MW.

"Vreau sa-l felicit in mod deosebit pe domnul primar, pe care l-am vazut astazi pentru prima data. Un primar deosebit, pentru faptul ca a realizat un proiect care aduce independenta energetica si totodata care aduce bani la bugetul local. Proiectul pe care l-a realizat domnul primar ii va aduce trei certificate verzi, ceea ce inseamna 150 de euro pe ora. Va dati seama ce inseamna asta? Domnul primar, in afara de faptul ca poate sa faca un contract cu Transelectrica, poate sa foloseasca energie pentru scoala, gradinita si ce mai are dumnealui acolo.Energia solara este cea mai ieftina energie din lume. Ma doare faptul ca sunt foarte putine proiecte in zona Moldovei. In Botosani este un singur proiect, la Suceava niciunul, la Bacau un proiect, la Iasi sunt doua, la Vaslui unu singur, a spus Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei.

La semnarea contractului au fost prezenti si mai multi primari din judet, care au luat la cunostinta despre beneficiile unui astfel de proiect si au fost sfatuiti sa acceseze fonduri in acest sens.

“L-am rugat pe domnul primar si pe domnul prefect sa invite primarii din zona, pentru ca in exercitiul financiar 2014-2020 sa faceti cat mai multe proiecte. Nu stiu cine l-a invatat pe domnul primar, dar il felicit in mod deosebit.", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Economiei.

“Ajutorul este unul important, de aceea autoritatile publice locale ar trebuie sa se uite mai atent la astfel de fonduri, pentru ca nu necesita cofinantare. Ministerul Economiei si Departamentul pentru Energie au depus toate eforturile pentru a se recupera decalajele in evaluarea proiectelor si in implementarea acestora, decalaje pe care noi le-am primit din vechea organizare. In momentul de fata beneficiarii pot depune cereri de plata la noi pentru decontarea cheltuielilor fara sa fi facut plata efectiva a cheltuielilor si platile se fac in maximum 45 de zile. Exista foarte multa neincredere cu aceste fonduri europene, sunt totusi bani publici si trebuie sa avem grija la modul in care se cheltuie.", a mentionat si Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei.



Primarul comunei Frumusica, vizibil emotionat si cu lacrimi in ochi, a spus ca briocratia a facut ca semnarea acestui contract sa poata fi posibila abia la aproape 3 ani de la depunerea proiectului.

"Ma simt emotionat astazi, dar si bucuros pentru ca ma aflu la semnarea acestui proiect pe care noi l-am depus in 2010. Nu va imaginat ca n-am avut si greutati pe parcursul proiectului. Am avut si o contestatie, dar am reusit. Sunt foarte bucuros ca semnez acest contract si as dori ca si dumneavoastra sa puteti realiza un asemenea proiect", a declarat  Constantin Rădeanu, primarul comunei Frumusica.

La semnarea contractului au fost prezenti si primarul Ovidiu Portariuc, prefectul Costica Macaleti, deputatul Tamara Ciofu si senatorul Doia Federovici.

FOTO:



























 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
376

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
235

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
60

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...