Generalul Voinea: "Au vrut să mă omoare imediat după execuţia lui Ceauşescu!"

Generalul Voinea: "Au vrut să mă omoare imediat după execuţia lui Ceauşescu!"
Procurorul Dan Voinea, unul dintre personajele cheie ale acelor evenimente dezvăluie că întreg completul de judecată urma să fie lichidat cu rachete trase din elicopter

Discuţia cu Generalul Dan Voinea a avut loc într-un apartament din zona Pieţei Universităţii, amplasat la etajul opt. De la balcoanele lui şi de la ferestre tot perimetrul se vede foarte bine. În aşa fel încât tot dialogul, care a depăşit trei ore, a fost aplicat, cum s-ar spune. Cei doi reporteri, martori şi ei ai evenimentelor, în locuri diferite şi în momente diferite, au pus mai ales întrebări punctuale, care vizau situaţii concrete şi drame bine cunoscute.

Cel care răspundea la întrebări a fost procurorul care a contribuit la condamnarea cuplului Ceauşescu, el întocmind rechizitoriul. Ulterior el a anchetat dosarele evenimentelor din decembrie ’89. Activitatea lui a durat cam 20 de ani de cercetări. Foarte mulţi vinovaţi au fost trimişi în instanţe şi condamnaţi. Pentru foarte mulţi acest moment încă nu a sosit.

Generalul Voinea este încă tânăr şi visează să-şi ducă rechizitoriile la bun sfârşit şi să se facă dreptate până la capăt. În cursul acestui interviu el ne-a declarat multe fapte inedite din timpul evenimentelor de atunci. Acestea constituie dezvăluiri în exclusivitate.

EVZ:Care este cel mai mare secret al revoluţiei din 1989?
Dan Voinea:
Acela că mişcarea populară a încercat să fie înnăbuşită în sânge de către forţele de represiune ale regimului comunist. Pentru ca administraţia comunistă să rămână, în continuare, la putere.

Ceea ce s-a şi întamplat…
Da. Aşa este. Imediat după procesul lui Ceauşescu nu s-a mai tras şi "băieţii" au trecut la privatizare fiindcă nu mai era nimeni să-i împiedice. Activiştii şi securiştii care au răspuns de turism, au luat hotelurile, restaurantele… Cei care au răspuns de comerţ, au luat spaţiile comerciale.. cam aşa s-a făcut…Al doilea mare jaf, după naţionalizare, făcut de comunişti cu bună ştiinţă. Aduceţi-vă aminte de sloganul "Nu ne vindem ţara". Poate alta era situaţia dacă veneau de atunci investitorii străini.

Care a fost cea mai mare presiune care s-a făcut asupra dumneavoastră?
Eliminarea mea din afacerea "Dosarele Revoluţiei". Eu nu am fost amic cu nici unul dintre conducători. - Şi alte presiuni? Am sentimentul că au vrut să mă omoare chiar acolo, la Târgovişte! Probleme cu elicopterul

Cum adică? Nu aţi mai spus niciodată aşa ceva!
Da, aşa este. După execuţie, Stănculescu, Măgureanu, Voican, Mugurel Florescu şi ceilalţi au plecat cu primul elicopter. Au luat şi cele două cadavre cu ei. Au lăsat completul de judecată, adică eu, Popa Gica şi Nistor, grefierul, şi militarii din plutonul de execuţie acolo, în curte, ca să vină cu al doilea elicopter. Care însă s-a stricat! Ne-am dus la echipaj care ne-a spus că nu pot pleca fiindcă s-a stricat un motor! Nu ştiau cum s-a întâmplat asta fiindcă nu au fost lăsaţi să stea la elicopter, pe stadion.
Între timp, un membru al echipajului, mecanicul parcă, a auzit in cască discuţiile echipajelor altor trei elicoptere care survolau perimetrul. Ăia ziceau că membrii completului au fost prinşi de terorişti şi că trebuie să tragă! Ăştia aveau rachete… Ar fi tras cu rachetele în noi! Am întrebat dacă nu merge şi cu un motor, mi-au zis că merge, "dar la firul ierbii" şi le-am spus hai să sărim dracului gardul cu aparatul aşa cum e, că ăştia ne împuşcă.

Apare şi fotbalistul Troi de la Steaua

Şi aşa aţi plecat de acolo, cu un motor?
Da, aşa, la circa 20 de metri înălţime. Am auzit însă că până la urmă tot au tras, mai târziu în elicopterul acela şi a căzut pe o cale ferată, pe aici, lângă Bucureşti. Şi aşa am mers până la Stadionul Steaua. Acolo, ţin minte, comandantul pazei era Cristian Gaţu. Înarmat şi el cu mitraliera. Am mers la clădirea de protocol, unde se găseau cei plecaţi cu primul elicopter de la Târgovişte, imediat după execuţie. L-am găsit acolo pe fotbalistul Troi care mi-a zis că ceilalţi sunt la masă. Când a deschis uşa am văzut că toţi erau la masă, la felul doi, mâncau friptură cu cartofi prăjiţi, în farfurii mari. Atunci am realizat că oamenii aceştia nu ne mai aşteptau…Măgureanu, Mugurel Florescu, Stănculescu…

Credeau că sunteţi deja morţi?
Da. Am ieşit din încăpere şi am trântit uşa. A venit Mugurel Florescu după mine să mă invite înăuntru. I-am spus că mi-am dat seama că nu ne mai aşteptau şi că au vrut să ne omoare. I-am spus că şeful lui, generalul Stănculescu, a vrut să ne omoare. "Cine, mă, Revoluţia să vă omoare?" , mi-a zis şi atunci mi-am dat seama că pentru el, Stănculescu Atanasie Victor era “revoluţia…

Si aşa aţi scăpat?
Da, pe moment. M-am dus înapoi la fotbalistul Troi şi am băut un pahar de vin. A venit Stănculescu după mine, se juca cu un glonţ în mână. Mi-a spus că vrea să mă trimită acasă cu un TAB. Am refuzat. TAB ul a fost atacat pe drum, a murit un membru al echipajului şi după câte ştiu avocatul Niky Dumitrescu a fost rănit la picior.

De data asta chiar că aţi scăpat…
Staţi că nu s-a terminat. Ţin minte că ieşea schimbul doi de la Tricodava şi m-am amestecat între muncitori. La piaţă, la Moghioroş a început să se tragă din parc. Mai târziu am aflat că erau nişte militari aduşi de la Râmnicu Sărat şi puşi să tragă… M-am aruncat lângă o bordură şi am rămas nemişcat timp de zece minute. Au venit nişte copii, o patrulă civilă ceva, să vadă dacă sunt mort. Le-am spus că de mâine nu o să se mai tragă şi le-am spus lor, primii, că soţii Ceauşescu au fost executaţi. În momentul acela a început să ningă…

Unde locuiaţi pe vremea aceea?
Locuiam în Militari, la capăt, ultimul bloc. Am văzut un ARO alb cum vine pe urmele mele printre blocuri şi m-am speriat, m-am ascuns. Acasă, mi-am luat toată familia, mama, soacra nevasta, cumnata’mea şi ne-am dus toţi pe Olteniţei,la cumnaţi. M-au căutat şi la mama acasă, aveau adresa ei, dar nu le-a dat voie “patrula de bloc să intre. Şi au renunţat. Am stat la cumnaţi o săptămână…

Ion Iliescu a fost anchetat de Dan Voinea care l-a considerat şi îl consideră vinovat pentru evenimentele din decembrie 1989

Vinovaţi au fost găsiţi Elena şi Nicolae Ceauşescu

EVZ: Şi mai face cineva ancheta?
Dan Voinea:
Doar la Bucureşti nu s-a incheiat ancheta, din cauza numărului mare de victime.
La Televiziune, la Radio, la CC… Sute de victime Nu mai face nimeni nimic! Nu s-a făcut de la bun început. Când am preluat eu dosarele din Bucureşti, am găsit sute de rezoluţii de neîncepere de urmărire penală. De fapt NUP în toate dosarele! Vinovaţi au fost găsiţi Elena şi Nicolae Ceauşescu şi…NUP!Chestia cu teroriştii a folosit procurorilor pentru a da neînceperea urmăririi penale. Că a fost confuzie, că s-au împuşcat din eroare că au crezut că sunt terorişti. Am păstrat toate aceste soluţii care au fost date până în 2005 cu NUP, poate că o să mă întrebe cineva, vreodată. Mi-am făcut o echipă de poliţişti criminalişti şi am început anchetele.
La Radio, de exemplu, am stabilit toţi autorii. La Televiziune am făcut o hartă cu locurile şi persoanele care au tras. Din grădiniţa din apropiere au tras muncitori de la Republica. Din casa lui Valentin Ceauşescu au tras muncitori de la Acumulatorul. Gărzile Patriotice de la Electromagnetica au ocupat toate casele de vis a vis de Televiziune. Cu toţii au acţionat la indicaţiile unor ofiţeri din armată.

Exemple?
Da. De exemplu, Sergiu Nicolaescu a chemat regimentul de mecanizate de la Ploiesti, cu comandantul acestuia colaborase la nişte filmări.Comandantul a dat declaraţie că i-a spus să vină cu toată unitatea. I-a aşteptat chiar Sergiu Nicolaescu la Băneasa. La Arcul de Trimf au împărţit TAB-urile prin Herăstrău şi pe şosea, iar pe militari i-a culcat, pe burtă, în piaţa de la Televiziune. La ora 23, deci în seara zilei de 22 decembrie, au primt ordin să tragă spre Televiziune. Şi au tras unii în alţii, revoluţionarii şi soldaţii, crezând fiecare că sunt atacaţi de terorişti.



Citiţi mai mult: Evenimentul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cinci persoane, printre care și un copil de 8 ani, rănite într-un accident rutier în a treia zi de Paște! (foto)

astăzi, 12:20
93

Un accident rutier în urma căruia au rezultat cinci victime s-a produs, marți dimineață, pe raza localității Roșiori, din județul Suceava.Potrivit pompierilor care au ajuns la fața ...

Risc de inundații în județul Botoșani, Cod Galben până la miezul nopții!

astăzi, 12:00
55

Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instituit Cod Galben până astăzi, la ora 24.00.Fenomenele prognozate sunt „s...

Un adolescent din Botoșani, propus pentru Premiul special Tinere Talente!

astăzi, 11:32
113

Potrivit Top Child Performance, este vorba despre Eric Alexandru Cracană, în vârstă de 14 ani, din Botoșani.Eric este câștigătorul multor concursuri de interpretare vocală ...