Ungaria le interzice strainilor sa cumpere teren agricol. VEZI ce face Romania!

Ungaria le interzice strainilor sa cumpere teren agricol. VEZI ce face Romania!
 O noua lege a terenurilor agricole din Ungaria ii va impiedica pe straini sa cumpere pamant, a anuntat, sambata, premierul ungar, Viktor Orban.

 O data legea aprobata, strainii nu vor putea sa mai achizitioneze teren arabil, a spus Orban, care a aratat ca reguli similare sunt in vigoare si in Franta, Austria si alte tari, scrie Focus.

 "Gata, niciunul, nu mai. Cei din Vest ar trebui sa mearga in Austria sa incerce sa cumpere. Nu vor putea sa cumpere niciun metru patrat nici acolo", a spus Orban, la Asociatia Fgermierilor Ungari din Cegled.

 Orban a promis ca un sector agricol modern va fi creat, punand capat in sfarsit epocii agriculturii socialiste. "2013 va aduce schimbari agriculturii in Ungaria, care nu s-au vazut in 50-100 de ani", a spus acesta.

 Legea aflata in dezbaterea parlamentului prevede protejarea terenului arabil de speculanti si bancheri si favorizeaza proprietarii mici si mijlocii.

 Legea prevede si recuperarea "pamantului furat prin contracte de achizitie suspecte".

Romania de vanzare, din 2013!

In Romania, străinii au cumpărat deja 700.000 de hectare de teren în România. Italienii deţin peste 170.000 de hectare. Sunt urmaţi de germani cu peste 100 .000 de hectare şi de arabi cu 70.000 de hectare.

Cele mai multe investiţii sunt în vestul ţării, acolo unde italienii deţin monopolul. Iar din 2013, situaţia ar putea arăta şi mai dramatic. În tratatul de aderare la Uniune scrie clar că piaţa terenurilor va fi una liberă pentru toţi cetăţenii comunitari.

Contrar spuselor ministrului Agriculturii, Cehia şi Ungaria au reuşit să amâne liberalizarea pieţei terenurilor. În România, un hectar de teren se vinde cu 2.000 de euro. De 8 ori mai ieftin decât media europeană de 15.000 de euro.

În prezent, străinii nu pot cumpăra la liber teren. Sunt obligaţi să aibă reşedinţă stabilă în România sau să se asocieze cu o firmă din ţară.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
17

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
51

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
249

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...