Povești la cafea: O mai țineți minte pe Naarghita, legenda din România care a cucerit India, dar a murit în sărăcie?

În urmă cu 12 ani, în seara zilei de 26 februarie, Naarghita, celebra cântăreață de muzică indiană se stingea din viață.

S-a vorbit ani în șir de "Fenomenul Naarghita", cântăreață care mai era supranumită și „Cenușăreasa din Vrancea”. Naarghita era o apariție unică și originală, ceva desprins din povești, fiind admirată pentru stilul, gingășia și dragostea pentru o cultură atât de departe de țara sa natală.

 

Pe numele real Maria Amarghioalei, Naarghita, foarte apreciată interpretă de muzică indiană la nivel mondial, s-a născut la Pufești (județul Vrancea), pe 14 ianuarie 1939. În carieră ei, a scos o mulțime de discuri vândute la tiraje uriașe în India, dar și în întreagă lume, Naarghita având relații foarte apropiate cu foarte mulți politicieni de marcă, precum Indira Ghandi. Apropierea ei de muzică și dansurile indiene s-a produs după vizionarea filmului "Vagabondul" (1951), care a marcat-o profund pe artistă.



La 9 ani, Maria a ajuns în grija rudelor din București, urmând cursuri de muzică și de dans la Palatul Pionerilor, dar și la Teatrul Constantin Tănase. Într-o declarație găzduită de Jurnalul Național, Naarghita își amintește începuturile ei: "Văzusem fascinată la cinema filmul Vagabondul și am descoperit că pot cânta cântecele din film precum cântărețele de acolo. M-am apucat să învăț limba hindi și să exersez.(...) Mi-am construit cu grijă acest personaj cu numele Naarghita (care s-ar traduce cântecul regilor), m-am identificat cu el peste 4 decenii. Am devenit, pentru o vreme, chiar ambasadoarea cântecului indian în lume".

 

De-a lungul carierei, Narghita a avut peste 15.000 de concerte, multe dintre ele în India, acolo unde a cunoscut-o și s-a împrietenit chiar cu prim-ministrul Indira Ghandi, în 1967, cu care avusese un prim contact în România. În prima vizită în India a stat 6 luni, reușind cu greu să se desprindă din brațele publicului, care nu voia să o lase să plece acasă, așa erau de îndrăgostiți indienii de muzica și interpretarea ei. În India l-a cunoscut și pe celebrul Raj Kapoor, de care a fost strâns legată toată viața.

 

 În 1976, însă, i s-a interzis să mai concerteze peste hotare, iar decesul mamei, din 1987, a făcut-o să ducă o viață și mai retrasă. În ultimii ani ai vieți mai apărea sporadic la televizor, intenționând să scrie o biografie în care să povestească destinul ei uriaș, al fetiței plecate din Pufești să cucerească lumea cu muzică ei. Nu a mai apucat. S-a stins în sărăcie, pe 26 februarie 2013, la 74 de ani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câștig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoții în actualul sezon și își propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...