Povești la cafea: De-a v-ați ascunselea. Câți dintre noi mai suntem dispuși la efort și la căutare?

Societatea de azi este asemenea unei librării publice din centrul orașului. Important este să învățăm să luăm de pe raft doar ceea ce ne îmbunătăţeşte, DOAR ceea ce are valoare. Şi cu cât noi vom fi mai numeroşi, cu atât cărţile mediocre se vor împuţina!

Până la urmă, nu ne-a promis nimeni o lume perfectă, curată, lipsită de ispite şi de provocări. În fapt, într-o astfel de lume, care ar mai fi fericirea noastră dacă nu chiar bucuria de a căuta - şi găsi - frumuseţea?

 

Excepțional ne învăța, în vremea viețuirii sale pământești, academicianul Solomon Marcus. Știu, spunea Domnia-Sa, că vrei să afli multe de la mine. Vino și caută! Căutarea și efortul sunt trepte ale devenirii. Unul dintre cele mai iubite jocuri ale copiilor, spunea ilustrul matematician, este de-a v-ați ascunselea. Căutarea și efortul. Câți dintre noi mai suntem dispuși, însă, la efort și la căutare?

Societatea de astăzi este imaginea noastră în oglindă, fie că ne place sau nu. Haosul se naşte și din neacceptarea celuilalt, fiecare cu eu-l sau dominator, deseori distructiv. Atitudinea societăţii de astăzi este și răspunsul celorlalţi la faptele şi gândurile mele. Proiecţiile se extind de la mine la ceilalţi şi de la ceilalţi la mine. E uşor să iubești în casa ta, în familia ta, dar în acelaşi timp să îţi blestemi ţara, să te frigid în propriul pământ...

Ce trăim astăzi ca popor, dar și la nivel de comunitate, familie, individ, este și consecinţa răului trăit în anii de comunism, ani în care, conștient sau nu, în absența elitelor care populau pușcăriile comuniste, fiecare dintre noi a contribuit la dezordinea şi la haosul universal. Individual, şi apoi colectiv, am cultivat şi dezvoltat necugetat o formă de iresponsabilitate pe care acum o negăm, transferând-o asupra structurilor superioare – stat, autoritate, şef.

 

Este timpul să ieșim din povara negației și să intrăm în energia bunelor intenții, în frumusețea gândului bun. Este o condiție obligatorie pentru a ne regăsi împreună și puternici.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Omagiu Părintelui Mitrofan, la 98 de ani de la naștere: ”Monahul cel frumos”, văzut prin ochii călugărilor botoșăneni!

Friday, 18 July 2025

A venit pe lume într-o zi de 18 iulie 1927, în satul Bosânceni, comuna Uriceni, plasa Frumușica, devenit apoi Nicolae Bălcescu – astăzi localitate componentă a orașului Fl...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Thursday, 17 July 2025

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...

Cea mai dureroasă taxă lovește direct în sufletele tăcute și iubitoare: ”Îmi stă plânsul în gât!”

Wednesday, 16 July 2025

Într-o societate din ce în ce mai încercată și mai vocală, cu oameni care luptă pentru fiecare leu pierdut din salariu, există niște ființe tăcute care nu pot și nu știu s...