Două tipuri de lalele rare care cresc împreună în pădurile Botoșanilor! (Foto)

Două tipuri de lalele rare care cresc împreună în pădurile Botoșanilor! (Foto)

   Foto: Silviu Foca Photography Art

În județul Botoșani există un loc unic unde cresc împreună două tipuri de lalele rare, aflate în pericol de dispariție și totodată protejate de lege.

Este vorba despre Laleaua sălbatică - Tulipa sylvestris subsp. australis și Laleaua pestriță - Fritillaria montana.

”Sunt fericit că am avut iarăși oportunitatea să le fotografiez în cele mai bune condiții. Reamintesc faptul că este interzisă ruperea sau distrugerea lor și nu neapărat doar pentru că am putea primi o amendă substanțială, ci mai mult pentru a le proteja în așa fel încât să se bucure și copiii și nepoții noștri de aceste minunății ale naturii”, spune Silviu Foca, autorul fotografiilor.


(Laleaua pestriță)

Nu e de mirare că Silviu Foca nu oferă indicii cu privire la locul în care a realizat aceste imagini: este modalitatea prin care fotografii protejează florile.

Silviu Foca este unul dintre cei care au străbătut ”multe zeci de kilometri” în căutarea Lalelei sălbatice, pe care o descrie drept ”frumusețe gingașă”.

Mai puțin cunoscută este Tulipa sylvestris subsp. australis (Lalea sălbatică, Lalea de pădure sau Laptele păsării), o plantă extrem de delicată, ce își deschide corola doar când este soare. Are o răspândire generală destul de largă, fiind prezentă în toate țările din jurul Mării Mediterane.

(Laleaua sălbatică)

Totuși, în România este o prezență destul de rară, putând fi găsită în special în sudul, sud-estul și estul țării, potrivit specialiștilor de la Grădina Botanică "D. Brândză" din București.

Laleaua sălbatică este fină și subțire, cu frunze liniare radicale și o floare galbenă solitară, foarte luminoasă și parfumată. Ca și în cazul altor lalele, floarea are 3 sepale și 3 petale, constituind 6 tepale similare. Cu toate acestea, în această lalea, sepalele și petalele nu sunt identice. Sepalele sunt puțin mai înguste decât petalele și tind să se îndoaie mai mult sau mai puțin puternic spre exterior atunci când floarea se deschide, chiar se îndoaie uneori, în timp ce petalele rămân în mare parte ușor curbate spre interiorul florii. Această diferență de orientare a sepalelor și a petalelor îi conferă un profil deosebit și elegant.

Foto: Silviu Foca Photography Art







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Urgent! Este nevoie de sânge pentru o femeie rănită în accidentul din zona industrială!

astăzi, 07:45

Apetrei Vieru Mariana este internată la Spitalul Județean Botoșani, după ce a fost rănită pe trecerea de pietoni, acum cateva zile, în zona industrială a orașului. Are nevoie urgentă...

”Preafericitul Iftime”, după FC Botoșani – Farul: „Cele mai bune 60 de minute din istoria clubului!” / ”Toată echipa e a lui Leo, nu e a noastră!”

astăzi, 07:30

Valeriu Iftime spune că FC Botoșani a făcut cel mai bun meci din istorie în partida cu Farul din play-out. Finanțatorul de la Botoșani spune și cum a fost păstrat Mitrov la echipă. Pa...

Ce noroc are soția! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Soţul vine acasă şi îşi găseşte soţia blondă tristă: – Mă simt îngrozitor, spunea ea. Am vrut să-ţi calc noul costum şi am făcut o gaură uriaşă pe fundul pantalon...