Povești la cafea: ”Această muzică ne face să uităm de cât de convenționale și de sărăcăcioase sunt cuvintele!”

Povestea, oricât de primitivă ar fi, este îmbrăcată în haina muzicii inegalabile a marilor compozitori. Iar Verdi a fost unul dintre cei mai mari.

Născut pe 10 octombrie 1813, în localitatea Roncole, în apropiere de Parma, Giuseppe Fortunino Francesco Verdi și-a câștigat celebritatea cu opera Nabucco (1942), iar după încă 13 ani, după ce au apărut Rigoletto, Trubadurul și Traviata, devenea și cel mai popular compozitor din lume.

Verdi place, indiferent de repertoriu. Pentru că, așa cum se spune, forța de compozitor a lui Verdi a fost atât de mare, încât putea să ia o situație melodramatică și s-o pună pe o muzică de neuitat. ”Această muzică ne face să uităm de cât de convenționale și de sărăcăcioase sunt cuvintele”, spun criticii.

 

Dar tocmai asta place publicului, pentru că povestea, oricât de primitivă ar fi, este îmbrăcată în haina muzicii inegalabile a marilor compozitori. Iar Verdi a fost unul dintre cei mai mari.

După un eșec recunoscut chiar și de Verdi (cu opera comică ”O zi rege”, compusă după ce compozitorul își pierduse soția și cei doi copii), impresarul de la Scala din Milano i-a încredințat un libret pe care un muzician german îl refuzase.

Descurajat de dezastrul cu ”O zi rege”, dar decis să meargă mai departe pentru a-și salva cariera, Verdi s-a apucat de lucru. Fără chef, spun istoricii muzicali. Însă povestea l-a prins, ideile s-au hrănit unele din altele și, în trei luni, opera a fost terminată. Pe 9 martie 1842 avea loc premiera și, odată cu ea, se năștea un nou erou al Italiei.

Opera se numea ”Nabucco”, prescurtarea de la Nabucodonosor. A fost o explozie. Lumea amuțise de uimire, atât de ”nouă, de necunoscută” era această muzică. ”În timpul repetițiilor nici nu se putea lucra în afara scenei, pentru că toți mașiniștii, vopsitorii, muncitorii, emoționați de muzică, își lăsau baltă treburile și ascultau cu gura căscată, privind ceea ce se petrecea pe scenă”.

Verdi era mulțumit. ”Cu această operă”, spunea el, ”se poate spune pe drept cuvânt că a început cariera mea artistică”.

 

Melodia corului ”Va, pensiero” se cânta în întreaga Italie, devenind un adevărat imn al rezistenței.

Înregistrarea din acest video a avut loc 173 de ani mai târziu. Pe 24 mai 2015, la Verona. ”Va, pensiero” cântat de 250 de coruri din 18 regiuni ale Italiei. În total, 4.600 de interpreți, în regia lui Carlo Pavese.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Vin de păpădie” în vacanța de vară și temerarii din Botoșani care călătoresc de doi ani cu o carte în rucsac! (Foto, Video)

Wednesday, 9 July 2025

S-au strâns pe peronul gării unul câte unul, cu întrebările agățate de privire și cu nerăbdarea în talpă. Îmbrăcați lejer, pregătiți pentru canicula care deja ...

”Șapte zile cu Cezar Ivănescu”. Și o viață să descoperim înălțimi poeticești!

Monday, 7 July 2025

Cezar Ivănescu pare să fi fost, pe timpul vieții și al morții, cel mai controversat poet din literatură română a ultimului secol. Detractorii s-au întrecut pe ei înși...

Orașul Botoșani la pas. Iazul de pe aleea cu nume de fost primar și legendele care unesc generații

Monday, 7 July 2025

Din intersecția de la Bazar, călătorul urcă pe strada Ion Pillat, pe lângă Biserica ”Sf. Gheorghe”, ctitorie a Doamnei lui Petru Rareș. Pasul se iuțește apoi pe lângă ...