Se face socoteala după alegeri: "Profesorii să dea banii înapoi!"

Cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare, PSD Botoșani a postat pe Facebook clipuri în care botoșăneni care activează în Educație, în Sănătate, în Agricultură (domenii cheie în dezvoltarea unui popor) ne spuneau cât de bine o duc în guvernarea social-democrată. Clipuri electorale filmate în școală, în spital. Inspectoratul Școlar nu a avut nicio reacție. Nici conducerile spitalelor. Oare de ce? Au luat atitudine, însă, alte cadre didactice. Au amendat nu doar implicarea colegilor lor în campania electorală, ci și folosirea școlilor în propaganda politică. 

Să ne întoarcem la clipurile electorale. Doamne și domni profesori explicau – într-un stil propagandistic ce amintea de emisiunile mărețului socialism din urmă cu 35-40 de ani – cât de mult li s-a schimbat viața după ce partidul le-a așezat la picioare salariul… brut! "În 2016 aveam un salariu brut de 4100 de lei, în martie 2019 am un salariu brut de 7100 de lei", spune entuziast-electoral o învățătoare din municipiul Botoșani. 

Fără îndoială că doamna învățătoare știe foarte bine că în 2016 salariul brut se calcula după o altă formulă, la fel cum știe că în 2019 guvernarea mult lăudată a introdus în salariul brut și contribuțiile. Și că uriașul salariu afișat și rostogolit prin campanie nu este decât o uriașă gogoașă. Cu toate acestea, acești oameni au acceptat să fie parte din manipulare. Au acceptat să gireze o formă grosolană de propagandă, știind că imaginea lor și a școlii/spitalului vor contribui și mai mult la implementarea în subconștientul colectiv a unor informații false. 

A folosit cuiva această mișelească manevră politică? A câștigat PSD Botoșani capital electoral? Dimpotrivă, am spune, privind rezultatele din județ. Au întrunit un procent peste PNL și USR, vor spune unii. Dar dintr-o atât de firavă prezență la vot (printre cele mai scăzute din țară!).

Oare nu cumva botoșănenii au amendat tocmai această abordare, tocmai această atragere în campania electorală a unor simboluri care pentru cetățeanul de rând ar trebui să rămână neatinse? Oare nu cumva PSD-ul a îngropat, astfel, și ultima șansă de a convinge?
 
Îndrăzneala de a face atâta gălăgie pe seama salariilor mărite în sistemul bugetar, neîndrăzneala de a-și asuma lipsurile în infrastructură, lașitatea de a deschide ușa în mediul privat și a privi ce se întâmplă dincolo de ea (salariile mici, munca istovitoare din confecții, de pildă!) au fost, iată, taxate și contabilizate de alegători. Mesajul acestui vot de la Botoșani ar trebui să le dea de gândit tuturor actorilor de pe scena politică. 

PNL-ul la Botoșani este încă departe de a se așeza confortabil pe vreo treaptă optimistă. USR-ul trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și să aibă oamenii potriviți care să înțeleagă și acest om de Botoșani, acest moldovean care nu stârmește revoluții, dar trăiește în bunul simț traditional și simplu. 

Cei care au acceptat să fie instrumente de propagandă au primit, luni, o palmă cruntă. Un deputat social-democrat le-a arătat obrazul și le-a cerut socoteală. "Profesorii să dea banii înapoi!", este mesajul lui Cătălin Rădulescu. „Dacă medicilor nu le convine că au salarii de patru ori mai mari, să dea banii înapoi. Profesorii să dea banii înapoi”, s-a răstit deputatul, nervos că bugetarii nu au votat PSD, în ciuda măririlor de salarii.

Nu, domnule deputat! Profesorii și medicii merită banii. De salarii decente au nevoie și pompierii, și polițiștii, și constructorii. Salariile sunt mari sau mici nu în raport cu doctrina de partid, nu în raport cu programele așezate pompos pe caietele de dictando ale politicienilor neșcoliți. Românii au nevoie de un trai decent, de legi bune, de școli și spitale. Nu ați făcut niciuna dintre cele enumerate. Iar pentru că nu le-ați făcut, ați ajuns să șantajați cetățenii. 

Dacă cereți banii înapoi (atenție, sunt banii țării, nu ai PSD-ului!), cum ar fi să ne dați înapoi copiii și părinții morți în spitale din cauza lipsei de aparatură și de medicamente? Copiii și părinții morți pe drumurile infecte ale Moldovei și nu numai? Cine dă socoteală pentru miile de elevi care s-au împotmolit în ulițele satelor și au rămas acolo, fără perspective și fără speranțe la o viață mai bună? Poate ne povestiți și despre haosul din sistemul financiar, despre hățișurile anume încâlcite din mediul economic? Despre circul mediatic și despre proiectele gonflate, despre industria prăbușită și îngenuncheată de monopolurile firmelor străine? 

Dacă am ajuns la bilanț, să facem și socotelile. Dar să le facem corect!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Oameni Academiei, Scrisoare-Protest către ministrul Educației și Cercetării: ”Consecințele dezastruoase sunt inevitabile!”

Friday, 17 January 2025

Facem precizarea că Institutul ”A.D.Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, este condusă de ilustrul prof.univ.doctor academician Gheorghe Cliveti, istoric născut î...

VIDEO cu artistul Grigore Leșe în această dimineață, înainte de a pleca din Botoșani!

Thursday, 16 January 2025

Un concert aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent în sala Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani. După evoluția din cadrul Galei, după ce s-a deplasat la hotel, pe fon...

Grete Tartler, pe scena de la Botoșani: ”Alegerea mea ca laureat în acest an aduce și un omagiu lui Mihai Eminescu!”

Wednesday, 15 January 2025

Momentul cel mai așteptat al Zilelor Eminescu a avut loc în seara zilei de 15 ianuarie, pe scena Teatrului din Botoșani, și anume decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminesc...