Ei sunt botoșănenii care NU au cunoscut libertatea!

Ei sunt botoșănenii care NU au cunoscut libertatea!

 Omagiu luminos  Foto: buletindebucuresti.ro

Îi cinstim în fiecare decembrie. De 35 de ani. Ei sunt cei care, în 1989, s-au așezat în calea gloanțelor. Din ce arme plecau acele gloanțe, cine au fost criminalii, nici astăzi nu știm.

Unii abia împliniseră 19-20 de ani, erau soldați în termen. Alții muncitori prin marile orașe ale țării. Au murit împușcați în cap, în inimă, în burtă. În Timișoara, Sibiu, Otopeni sau București.

Nu au apucat să se bucure de libertate, să primească vreun ”carnet de revoluționar”, compensații financiare sau pământuri, facilități la impozite. Nu și-au planificat viitorul, au murit în prezentul entuziast al Libertății.



Din păcate, numele lor rămân și astăzi necunoscute. Se roagă pentru ei rudele nemângâiate nici după 35 de ani, copiii sau părinții care nu au primit niciodată răspuns: cine a tras în ei? Unii au murit împușcați, alții torturați în beciuri neștiute. După moarte, băgați în crematorii, iar cenușa aruncată la canal…

De 35 de ani, la Botoșani și nu numai, Revoluția din 1989 rămâne, probabil, cea mai gălăgioasă și entuziastă mare adunare din mijlocul târgului, așa cum reiese din cele povestite de mulți și credibili martori ai vremii.

Să ne amintim astăzi de eroii-martiri, de botoșănenii care nu cunoscut libertatea, care nu au apucat să înțeleagă pentru ce mor:

Ioan Belehuz avea 41 de ani în decembrie 1989. Peste o lună ar fi împlinit 42. Nu a mai apucat. Era impiegat CFR în Timișoara când a început Revoluția. Născut în Șendreni, județul Botoșani, Ioan Belehuz avea să moară în 17 decembrie. Împușcat în burtă și în picioare. Familia nu l-a mai văzut niciodată pe Ioan. A fost ars la Crematoriul Cenușa. Milițienii din Timișoara au încărcat noaptea peste 40 de cadavre în camioane și au pornit către București. În schimbul sumei de 2000 de lei, angajații nu s-au dat înapoi: au ars trupuri peste trupuri. Cenușa avea să fie aruncată, pe 20 decembrie, într-o gură de canal.

Vasile Pădurariu avea 30 de ani. Născut în Botoșani, revoluția l-a prins și pe el la Timișoara. Era muncitor. A fost împușcat pe 17 decembrie.

Valentin Aparaschivei avea 45 de ani și era șofer la Întreprinderea nr. 7 Construcții. Plecase la Timișoara, ca toți ceilalți, în căutarea unui trai mai bun. Era din George Enescu, județul Botoșani. A fost găsit împușcat în burtă pe 18 decembrie 1989, de către soldații în termen de la UM 01024 Timișoara.



Pe 22 decembrie 1989 a murit Sorin-Ștefan Dumitraș. Avea 20 de ani, se născuse din Dorohoi și era student la Academia Militară Tehnică. A murit la București, în zona MapN, împușcat în inimă.

Tot împușcat, dar în cap, a fost găsit și botoșăneanul Gheorghe Gavrilă. Avea doar 25 de ani, de profesie muncitor la Sibiu. Pe 22 decembrie a fost găsit împușcat la Sibiu, în zona Inspectoratului de Miliție.

Petru-Constantin Mesler era locotenent major la UM 01026, Comandant de Companie. Avea 30 de ani, se născuse în Hudești, județul Botoșani. Pe 22 decembrie 1989 a fost găsit mort în curtea Statului Major al Forțelor Terestre. Împușcat în inimă.

Muncitor la ICRAL Herăstrău, în București, era Nicolae Grindei. Plecase din Ștefănești, județul Btoșani, dar a sfârșit la foar 34 de ani. A fost împușcat în cap pe 23 decembrie, în locuința sa din București.

Doar 21 de ani avea Ovidiu Vatavu. Era soldat în termen la UM 01026.0, Garda Națională MapN. Lăsase acasă, la Dorohoi, o familie care îl aștepta să termine armata. Nu a mai apucat. Pe 23 decembrie a murit, împușcat în cap și în plămâni.

Tot soldat în termen era și Mihai Ion Zbanț, de 20 de ani, din Săveni. Fusese trimis la UM 02658 Otopeni. Sublocotenent post-mortem! După ce, pe 23 decembrie, a fost împușcat pe Aeroportul Otopeni.

Marcel Stoiciuc împlinise 21 de ani, era subofițer la UM 01026.0 Garda Națională MapN. Născut în Botoșani, declarat astăzi Erou Martir. Pe 24 decembrie a fost împușcat în abdomen cu șase gloanțe, în București, zona fostului CC.

Ioan Avădanei era din Horodiștea, județul Botoșani. Avea 45 de ani și era subofițer UM la 01342 Turda. Declarat apoi sublocotenent post-mortem. A murit la Turda, pe 24 decembrie 1989. Împușcat în omoplatul stâng, glonțul a ricoșat în inimă.

Numărul celor morți prin împușcare pe durata Revoluției Române a fost de 1.142, al răniților de 3.138, iar al celor reținuți - 760. După 35 de ani, avem mii de (falși) revoluționari cu carnet și niciun condamnat!

Dumnezeu să îi odihnească în pace!

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

”Universe 25”, filmul britanic în care joacă un scriitor din Botoșani, se pregătește de premiera mondială!

Friday, 20 December 2024

În programul ediției 2025 a Festivalului de la Slamdance 0este anunțat și filmul lui Richard Melkonian, ”Universe 25”, cu o distribuție internațională în care îl re...

Academicianul Cristian Hera la 91 de ani: ”Botoșaniul este o oază a geniilor, o oază a minților deschise!”

Wednesday, 18 December 2024

Vicepreședinte și președinte al Academiei Române, cu o carieră impresionantă de cercetător în știința solului și agrochimie, Academicianul Cristian Hera este mai presus de toate u...

Neliniște într-o instituție de cultură din Botoșani după o ”cerere” mai puțin obișnuită! (Foto)

Tuesday, 17 December 2024

Este vorba despre Școala Populară de Artă ”George Enescu” și de Secția de Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, cea din urmă ocupând demisolul și parterul. În ul...