Capcana în care au căzut medicii de la Maternitatea Botoșani

O posibilă intenție de reconciliere din partea prefectului de Botoșani a redeschis un război care, în ultimele săptămâni, se transformase într-un soi de armistițiu în așteptarea deciziilor din instanțe.

Capcana în care au căzut medicii de la Maternitatea Botoșani

Marți, 18 septembrie 2023. În urmă cu o lună, pe 18 august, la ora 7.15, de pe un pat al Maternității Botoșani, o tânără de 26 de ani, mamă a trei copii și însărcinată cu al patrulea, scria cu ultimele puteri câteva cuvinte: ”Nu am aer”. Trimise mamei sale, cele trei cuvinte aveau să declanșeze o adevărată tornadă în sistemul sanitar românesc. Alexandra Ivanov murea în acea dimineață, după o noapte în care s-a rugat continuu să fie ajutată de medici. Nimeni nu a auzit-o.

A urmat o lună de acțiuni fără precedent în Botoșani și în România. S-a strigat, s-a protestat, s-a plâns. S-a tăcut. Un altar de lumânări în fața Maternității Botoșani. Un alt altar în fața Prefecturii Botoșani. Proteste în Botoșani și alte orașe ale țării. Mesaje din străinătate, cuvinte de încurajare și de susținere din partea unor somități medicale: astfel de drame nu trebuie să mai existe! A fost demis un manager de spital. A fost instalat altul. S-a apelat la citatele celebrului neurochirurg Leon Dănăilă. Avocați și procurori s-au sesizat, au dat ”verdicte” și au instituit ”instanțe morale”, înainte chiar ca legea supremă să se pronunțe.

În tot acest timp, la Maternitate a fost tăcere. Nimeni nu a explicat, nu le-a vorbit oamenilor, nu a întins o floare. Singura reacție a fost cu privire la protestele din fața Maternității, în primele zile, în care mulțimea furioasă s-a descătușat. Cu bun simț exemplar, familia Alexandrei a răspuns imediat: s-a făcut apel la liniște și oamenii au înțeles. Zile în șir, apoi, nu a fost decât lacrimă tăcută și durere înlăcrimată. După alte câteva zile, mulțimea s-a mutat în fața Prefecturii, din dorința de a nu deranja mai mult viitoarele mame sau pruncii abia veniți pe lume. În urmă a rămas, timp de o lună, altarul de lumânări, flacăra arzândă a speranței că, în Maternitatea care dă viață, moartea nu va mai pătrunde vreodată.

O mână de oameni, timp de o lună, a ieșit în stradă cu pancarte în mâini. ”Nu vom renunța”, a fost mesajul lor seară de seară. ”Alexandra ne-a unit”, spun ei. Nu sunt rude, nici măcar prieteni ai familiei greu încercate. Sunt oamenii care nu mai suportă corupția din sistemul sanitar. Sunt botoșănenii care nu se tem să ceară dreptate.

Marți, 18 septembrie 2023, ora 20.00. În fața Prefecturii Botoșani, zeci de oameni au venit din nou să aprindă lumânări. Li se citește pe chipuri deznădejdea, dar poartă mai presus de toate expresia unei dureri și mai mari: atitudinea medicilor.

”Așteptam ca astăzi medicii să își ceară scuze!”, spune unul dintre ei. Nu doar că nu și-au cerut scuze. Medicii s-au arătat deranjați de ”altarul” de lumânări din fața Maternității. Și de agresivitatea pacienților și a aparținătorilor. Se plâng că sunt ”stigmatizați” în spațiul public. Că nu se simt apărați, că sunt înjurați și nu mai au parte de respect.

Culmea, exact aceste nemulțumiri le au și pacienții, de zeci de ani. Fără să generalizăm, poveștile botoșănenilor despre asta vorbesc: corupție în spitale, tratament condiționat de plic, vorbe urâte din partea personalului, chiar și înjurături. Este adevărat că, pentru a ”îndulci” astfel de practici, pacienții au aplicat de fiecare dată metoda ”plicul”. Nu s-a auzit niciodată de vreun protest al medicilor legat de mita care le atârnă în buzunare. În schimb, cinste pacienților!, am citit de fiecare dată cuvinte de laudă și mulțumiri publice atunci când un medic și-a arătat omenia și a tratat cu maxim profesionalism un pacient. A fost, oare, excepția care confirmă regula corupției din spitale?

În ziua în care s-a împlinit o lună de la moartea Alexandrei, medicii au trecut pe lângă ”altarul” de lumânări de la Maternitate. Apoi, încolonați, au ”șters” cu privirea și ”altarul” de la Prefectură. Nu s-au oprit, nu au vărsat o lacrimă. Dimpotrivă. S-au arătat deranjați și agresați de imaginea ”barbară” a zecilor de lumânări arzând pe caldarâm.

Întâlnirea din cabinetul prefectului a fost mai mult sau mai puțin secretă. Posibil ca scopul acestei întrevederi să fi fost chiar acela de a căuta soluții, de a marca poate împlinirea unei luni de la moartea Alexandrei, în încercarea ca astfel de drame să nu se mai întâmple. Însă, după cum reiese din informațiile transmise de prefectul Sorin Cornilă, medicii au pierdut cel mai bun prilej de a emite mesajul potrivit către populație. Au curs în schimb plângeri, reproșuri, reclamații. Toate la adresa pacienților.

Au căzut singuri într-o capcană, iar consecințele nu au întârziat să apară: un nou război deschis, o nouă revoltă din partea oamenilor simpli, care încă trag nădejde că vor putea schimba ceva.

Așteptăm ca, într-o zi, medicii din Botoșani să se prezinte curajoși în cabinetul prefectului și să îi ”denunțe” fără milă pe pacienții care oferă mită. Atunci, abia atunci, vom crede că sistemul sanitar din Botoșani dă semne de sănătate.

Deocamdată, rezistăm prin cadrele medicale (doctori, asistente, infirmiere) care au ales, chiar și în aceste zile dureroase, să rămână lângă patul bolnavului. Sunt cei care fac cinste meseriei și în fața cărora ne înclinăm cu respect!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

VIDEO - De la glorie la decădere, de la ruină la reconstrucție: Centrul Vechi al orașului Botoșani

Luni, 4 Decembrie 2023
924

Cu toate acestea, administrațiile care s-au perindat de-a lungul timpului nu au reușit, decât în mică măsură, să dezvolte un turism care să producă beneficii economice, dar care s...

Regizorul Marian Crișan, înainte de premiera ”Warboy” la Botoșani: ”Spectatorii sunt transportați în timp, mulți ne spun că au trecut prin toate stările la vizionare!”

Sâmbătă, 2 Decembrie 2023
468

La proiecția de la Botoșani, publicul se va întâlni cu regizorul Marian Crișan, dar și cu doi protagoniști ai filmului, Daniel Bâliș și americanul Reginald Ammons.În...

Un erou cinstit la Botoșani și cea mai dureroasă scrisoare primită de o tânără soție, la un an și jumătate de la nuntă! (Foto)

Joi, 30 Noiembrie 2023
3098

Operă a sculptorului Horia Miclescu, monumentul se numește ”Compania de mitraliere a Maiorului Ignat în atac” și este inspirat de curajul de care au dat dovadă maiorul Grigore Ig...