Este respectat și oferă la rândul său respect. Anul trecut, numele lui a apărut pe lista scurtă cu propunerile pentru mandatul de ministru al Sănătății. A rostit de fiecare dată răspicat, să se audă până la Capitală, că universitatea trebuie protejată de jocurile perfide ale politicii.
Este la al doilea mandat de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş și se spune, pe bună dreptate, că prin contribuţia sa instituţia "a crescut în patru ani când în 70".
Pentru cei care îl cunosc pe prof. dr. Leonard Azamfirei, imaginea de mai sus este mai mult decât grăitoare. Începând cu acest an universitar, 200 de studenți ai UMF Târgu Mureș se vor deplasa cu biciclete personalizate cu sigla instituției de învățământ. Vor scurta, astfel, timpul de deplasare între căminele studențești, universitate și spital, dar vor promova și beneficiile mersului pe bicicletă. Sistemul bike-sharing este simplu: iei o bicicletă dintr-un punct și, în funcție de nevoie sau de destinație, o poți lăsa în alt loc predefinit, scriu jurnaliștii de la zi-de-zi.ro (mai multe detalii aici).
Nu este întâmplător, desigur, faptul că universitatea condusă de botoșăneanul Leonard Azamfirei este prima din România care a aderat la acest sistem. Iar prima persoană care s-a plimbat cu bicicleta prin campusul studențesc a fost tot rectorul Leonard Azamfirei.
Leonard Azamfirei s-a născut pe 22 iunie 1967, la Botoşani. În anul 1992 obţinea diploma de licenţiat al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, instituţie de prestigiu în care avea să se întoarcă 20 de ani mai târziu, pe cel mai important post universitar, cel de rector. A urmat paşii fireşti unei cariere în medicină, dar şi în cea universitară. A activat ca medic intern, asistent de cercetare, medic rezident, specialist, medic primar de anestezie-terapie intensivă. Astăzi conduce o universitate cu tradiţie în medicina românească, înfiinţată încă din 1945, printr-un decret semnat în vreme de Regele Mihai.