"E bine să ştii", cu LEONARD AZAMFIREI, medicul care face în patru ani cât alţii în 70!

"E bine să ştii", cu LEONARD AZAMFIREI, medicul care face în patru ani cât alţii în 70!

LEONARD AZAMFIREI
zi-de-zi.ro

Leonard Azamfirei s-a născut pe 22 iunie 1967, la Botoşani. În anul 1992 obţinea diploma de licenţiat al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, instituţie de prestigiu în care avea să se întoarcă 20 de ani mai târziu, pe cel mai important post universitar, cel de rector. 

A urmat paşii fireşti unei cariere în medicină, dar şi în cea universitară. A activat ca medic intern, asistent de cercetare, medic rezident, specialist, medic primar de anestezie-terapie intensivă. Astăzi conduce o universitate cu tradiţie în medicina românească, înfiinţată încă din 1945, printr-un decret semnat în vreme de Regele Mihai. Se spune despre Leonard Azamfirei, aflat la al doilea mandat de rector, că prin contribuţia sa instituţia "a crescut în patru ani când în 70".

S-a născut la Botoşani, într-o familie cu credinţă în Dumnezeu. A urmat cursurile Liceului Sanitar, pentru că şi-a dorit din copilărie să urmeze medicina. "Dovada este că am facut liceul sanitar, prin urmare a fost o introducere în lumea medicală. Nu mi-a trecut niciodată prin minte să fac altceva", spune astăzi într-un interviu pentru blogul universitîţii, chiar dacă recunoaşte că l-ar fi ispitit şi arhitectura. "Şi acum mă uit cu bucurie la albume de arhitectură, la clădiri care au personalitate".

Avea 19 ani când a ajuns prima dată în Târgu Mureş, din Botoşanii aflatţi încă sub talpa comunismului târziu. L-a impresionat oraşul din Ardeal şi a simţit că acolo este locul ce avea să îi devină noua casă. "Am venit în Târgu Mureș din Botoșani, într-un oraș în care nu am fost niciodată până în momentul admiterii. Prima impresie a fost una extraordinară şi gândul meu atunci a fost: eu trebuie să devin student aici", îşi aminteşte Leonard Azamfirei.



Admiterea nu a fost deloc uşoară, mai ales că la acea vreme era atât de diferită de sistemul de admitere din anii 2000. Îşi aminteşte că au fost săptămâni de tensiune, de aşteptare, de temeri de tot soiul. După examene a plecat acasă, tatăl său fiind cel care a plecat la Târgu Mureş că vadă rezultatul. "Era vremea în care nu exista benzină, se dadea benzina pe cartelă. Era foarte dificil și costisitor pentru cineva să vină cu masina 320 de km dus și întors, așa încât și efortul deplasării mele la vremea respectivă a fost unul foarte mare".

În facultate s-a ţinut de carte, chiar dacă mulţi colegi se mai mulţumeau şi cu "minimul efort". Leonard Azamfirei spune că făcea parte, mai degrabă, din categoria studenţilor-tocilari, dar nu l-a deranjat acest lucru. Mai tâziu l-a auzit pe Steve Jobs spunând: "Atenție, purtați-vă frumos cu tocilarii fiindcă nu știți când o să vă ajungă șefi".

Îşi aminteşte că, în timpul studenţiei, chiar după Revoluție, a ajuns la Paris, printr-un program pe care-l derula universitatea la o clinica chirurgicală din Franţa. "Am văzut pentru prima dată ce înseamnă Occidentul în anul 1990. Am văzut o altfel de viață pe care o vedeam doar in filme sau cărți. Acel moment a fost unul destul de șocant pentru mine, crescut fiind într-o perioadă comunistă în care libertațile erau limitate". Cu toate acestea, nu şi-a dorit să plece peste hotare. A călătorit prin toată lumea, dar mereu cu gândul de a reveni acasă.



Mai încap alte pasiuni, în afară de medicină? A colecţionat peste 5000 de filme şi chiar şi-a amenajat acasă o cinematecă. "În timpul liber îmi place să văd filmele mai vechi, îmi plac filmele alb negru, filmele care au apărut mai ales in perioada anterioară anilor ’70. Îmi place foarte mult muzica și ascult cu bucurie muzica, și acolo unde simt că este un concert la care mi-ar placea să merg, indiferent unde este acest concert, dacă timpul îmi permite, fac efortul necesar de a participa".

Îşi aminteşte cu emoţie de absolvirea facultăţii, atunci când părinţii săi i-au făcut cadou o maşină. "Era o Dacie fabricată la Pitești. Mie îmi plac și mașinile foarte mult, la nivelul de atunci a avea o mașina era deja o performanță, și eram foarte mândru că aveam mașina mea. Aveam bani să o intrețin, trebuia să ii pun benzina, sa o duc la service, dar eram bucuros că aveam mașina mea".­­

După absolvire, timp de patru ani (1994-1998) a activat la asistent cercetare ATI în cadrul Centrului de Cercetări Medicale din Târgu Mureş, pentru ca din 1998, vreme de şapte ani, să fie medic specialist primar ATI în Spitalul Clinic de Urgenţă. Activitatea universitară începe în anul 2005, fiind vreme de doi ani şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar din 2007 conferenţiar universitar al aceleaişi instituţii universitare. În 2009 atinge gradul de profesor universitar, în 2008 fiind deja ales prodecan, apoi decan.

În anul 2012 devine rector al Universtităţii de Medicină şi Farmacie, iar în 2016 câştigă al doilea mandat, fiind şi singurul înscris la concurs.

Este membru al Societăţii Europene de Anestezie, membru al American College of Chest Phisicians, al Societăţii Române de Nutriţie Enterală şi Parentală.  

Alături de sute de studii, lucrări de specialitate, dr. Leonard Azamfirei a publicat o carte cu titlul "E bine să ştii", un adevărat tratat de medicină preventivă şi curativă, scris pe înţelesul tuturor, în care reuşeşte să adapteze limbajul medical, cel atât de greu de decodificat, la stilul adecvat marelui public, indiferent de gradul de cultură.

"Autorul face parte dintre medicii care poartã în conştiinţa lor mesajul nostru de a face bine celor mulţi, prin transmiterea de cunoştinţe, sfaturi şi ajutor în toate împrejurările. Mesajul cărţii este astfel, din punct de vedere subiectiv, străbătut de o înaltă dăruire pentru sănătatea oamenilor, iar din punct de vedere obiectiv,este considerat ca o necesitate foarte binevenită pentru public", mărturiseşte Prof. univ. dr. Mircea Chiorean,şeful Clinicii Anestezie-Terapie Intensivă Spitalul Clinic Judeţean Târgu-Mureş, acesta evidenţiind mai ales meritul dr. Leonard Azamfirei în prezentarea noţiunilor de prim ajutor în diferite stări de urgenţă (stop cardiac, intoxicaţii, accidente etc.), care nu puteau lipsi dintr-un material prezentat de un anestezist-reanimator, specialitatea de bază a autorului.

"E bine să ştii! Despre boli şi tratamentul lor, pe înţelesul tuturor!" nu este o simplă carte, ci una care poate face diferenţa. "Această carte încearcă să vă înveţe cum să nu fiţi bolnavi. Iar dacă sunteţi bolnavi, vă învaţă ce trebuie să faceţi pentru a vă trata sau măcar ameliora boala. Ea nu înlocuieşte consultul medical, care rămâne esenţial, dar vă permite, într-un limbaj accesibil, pe înţelesul fiecăruia, sã înţelegeţi ce se întâmplă cu dumneavoastră. Iar dacă aţi înţeles corect acest lucru, aţi fãcut un mare pas înainte", ne asigură dr. Leonard Azamfirei.

PENTRU CEI INTERESAŢI, cartea poate fi citită AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Gheorghe Frunză! Actorul care a refuzat o funcție în Moldova după ce a ajuns la Botoșani: ”Mi se oferea postul de director, Volga și un salariu de 900 de lei!”

Monday, 4 November 2024

Născut pe 4 noiembrie 1967, în satul Slobozia-Dușcă, raionul Criuleni, din Republica Moldova, Gheorghe Frunză trăiește de mai bine de trei decenii în România. Magia scenei l-a ...

Poveștile orașului Botoșani: Viața în cartier, un carusel al trăirii împreună!

Friday, 1 November 2024

Viața la oraș ne separă unii de alții, dar ne și întețește dorul de oameni, de comuniunea cu semenii, de sporovăiala cu aproapele. Știm cu toții că dincolo de zidurile blocurilor sunt...

Toamna ca un suflet frumos sau Botoșanii de poveste! (Galerie foto)

Friday, 1 November 2024

Există o poezie a toamnei care, odată cu frunzele căzând, se transformă în poveste. Mi se pare că trăim în cel mai frumos anotimp, îmi spune colega mea, Bianca, în ...