Comisia pentru Educatie din Camera Deputatilor a avizat favorabil propunerea ca platile catre profesorii din invatamantul preuniversitar, privind drepturile salariale castigate in instanta, sa se faca esalonat, incepand de anul viitor. Banii vor fi platiti pana in 2022.
Sumele din hotararile judecatoresti se vor achita 5% in 2018, in anul 2019 se plateste 10%, in anii 2020 si 2021 - cate 25%, iar in anul 2022 - 35% din valoarea titlului executoriu.
Propunerea legislativa privind adoptarea unor masuri in domeniul finantarii invatamantului prevede ca plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei.
"Incepand cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educatiei Nationale, se asigura fondurile necesare pentru executarea hotararilor judecatoresti devenite executorii pana la 31 decembrie 2017, avand ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobanzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute in titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din invatamant", prevede proiectul.
Ministerul Educatiei va aproba metodologia de calcul a acestora, prin ordin de ministru, in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii, cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate de invatamant.
Proiectul de lege a fost initiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, ministrul Educatiei, Liviu Pop, si vicepremierul Marcel Ciolacu. Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege este necesar "avand in vedere intarzierile generate de asigurarea, prin bugetele locale, a platii acestor cheltuieli", scrie Ziare.com.