Sprijin afirmat de autorităţile botoşănene pentru investiţia în Autostrada A8 FOTO

3.300 de români au semnat deja pentru susţinerea investiţiei în Autostrada A8 Ungheni- Iaşi- Târgu Mureş. Reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale precum şi parlamentari botoşăneni s-au aliniat acestui demers, exprimându-şi în scris susţinerea.

Sprijin afirmat de autorităţile botoşănene pentru investiţia în Autostrada A8 FOTO

Primarul Cătălin Flutur şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, precum şi parlamentarii Doina Federovici şi Cristian Achiţei au primit miercuri reprezentantul grupului de iniţiativă civică, căruia i-au promis sprijinul pentru ca Autostrada A8 să devină realitate în cel mai scurt timp.

Prof. Gabriel Plavan, de la Iaşi, botoşănean la origini, i-a vizitat pe cei patru reprezentanţi ai puterii administrative şi legislative, cărora le-a explicat demersul civic, scopul fiind realizarea acestei autostrăzi care va atrage dezvoltarea regiunii Moldovei.

Pe lângă semnarea adeziunii, la fel cum au făcut şi colegii- primari prin localităţile cărora chiar ar trebui să treacă autostrada, primarul Cătălin Flutur şi-a manifestat disponibilitatea de a organiza strângeri de semnături în municipiu.

"Cum am putea deveni mai vocali? Pentru că numărul de semnături contează pentru oricine şi acei care vor gestiona această investiţie vor ţine cont de dorinţa solicitanţilor. Dacă suntem mulţi, e foarte bine, e un strigăt! Dacă strigă unul, e doar unul, dar dacă strigă 20 de mii de oameni, 50 de mii de oameni, e cu totul altceva", a spus primarul Cătălin Flutur.

Deputatul Cristian Achiţei a pus accentul pe faptul că nu e neapărat ca autostrada să treacă pe la poarta botoşănenilor, însă o asemenea investiţie către centrul ţării trebuie obligatoriu să i se adauge şi legătura Botoşanilor cu Iaşul, prin lucrările de reabilitarea a sectorului Botoşani- Târgu Frumos.

"Am susţinut şi susţin în continuare această autostradă, la fel cum susţin orice investiţie care ar putea duce la dezvoltarea judeţului Botoşani. Cred că toate partidele ar trebui să gândească şi ulterior să respecte o serie de proiecte care să nu fie schimbate de fiecare dată când se schimbă puterea", a susţinut parlamentarul.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, a declarat că discuţii despre această autostradă au existat de cel puţin 16 ani dar niciuna nu s-a concretizat până acum.

"Sperăm că şi anul 2018, Centenarul României, va fi de natură să impulsioneze lucrurile. Vom transmite solicitarea grupului de iniţiativă şi premierului Tudose. Noi şi în judeţ avem o foarte mare problemă cu drumurile, oamenii protestează din cauza lor, iar eu le dau dreptate", a spus oficialul.


Senatorul Doina Federovici i-a dat asigurări prof. Plavan că există voinţă pentru realizarea acestei investiţii, în acest sens exprimându-se atât premierul Mihai Tudose, cât şi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc.

"Noi susţinem această autostradă pentru că ne avantajează din punct de vedere economic. Premierul şi ministrul de resort au făcut o declaraţie publică la începutul lui iulie, prin care au spus că au deblocat cele două proiecte majore, Autostrada Transilvaniei şi Autostrada A8. Suntem la stadiul la care Consiliul Judeţean Neamţ a emis deja certificatul de urbanism în vederea construirii acestei autostrăzi. Urmează scoaterea la licitaţie a proiectării şi construirii acestei autostrăzi", a spus Doina Federovici.

Grupul de iniţiativă civică urmează să contacteze toţi parlamentarii de Botoşani pentru a cere sprijinul în vederea realizării acestei investiţii.

"Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova și unele județe din Transilvania, în starea de sărăcie și subdezvoltare în care sunt menținute de nepăsarea guvernelor de la București, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpații și să le conecteze economic și social, cu celelalte regiuni ale țării și cu civilizația și prosperitatea occidentală!", îşi argumentează solicitarea grupul de iniţiativă.

 

Spune-ne opinia ta