Spectacol de culoare și lumină la Conacul Balș, în aplauzele a zeci de turiști din țară și din străinătate! (Foto, Video)

Închiderea oficială a Festivalului Nordului a fost un prilej pentru turiști de a asista la un adevărat spectacol de lumină și culoare în curtea Conacului Balș din Darabani, cel mai nordic oraș al României.

Duminică seara, aproape de ora 22.00, participanții la Zilele Nordului au avut parte de un adevărat show - ”Ready Made History”, un spectacol de videomapping derulat pe fațada clădirii Conacului Balș din Darabani.

Evenimentul a avut menirea de a readuce la viață fragmente de memorie și istorie, transformând clădirea într-un organism viu prin intermediul proiecțiilor video.

Casa Balș, un simbol al patrimoniului cultural din Darabani, a devenit astfel un ecran imens, pe care imaginile s-au desfășurat într-o narațiune vizuală dinamică.

 



​Spectacolul de videomapping a fost realizat de elevii Liceului de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani (profesori coordonatori: Cristina Ciobanu și Alina Munteanu), în colaborare cu studenții Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iași (coordonator: prof. univ. Andrei Cozlac).

Spectacolul de lumină și culoare a fost precedat de un alt moment deosebit: World Music, sunetele culese de George Vlad, românul care a lucrat la Dune II, de asemenea prezent duminică seara în curtea Conacului Balș.

Momentul care a închis oficial ediția a 11-a a Zilelor Nordului a fost unul încărcat de emoție, aplauzele turiștilor răsplătind din plin efortul artiștilor.

Conacul Balș, clădire monument istoric, a fost pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei. Clădirea găzduiește astăzi Muzeul Nordului și Biblioteca Orășenească. Conacul datează din anii 1800, atunci când marele logofăt Theodor Balș, hatman al Moldovei, inaugurează la Darabani un conac cu 29 de încăperi, să-i fie reședință pe timpul vizitelor sale la moșia din Nord. Construcția „castelului” avea să dureze 10 ani, din 1824 până în 1834. Cele 29 de încăperi, organizate pe două etaje, erau gândite să îi primească nu numai pe Bălșești și pe servitorii lor, ci și pe oaspeții boierești care poposeau uneori la Darabani.







 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Matematică și excelență la Botoșani, aproape 500 de elevi s-au întrecut la Concursul „Dimitrie Pompeiu”! (Foto, Video)

Sunday, 11 May 2025

2025 este, pentru Botoșani, anul în care excelența a triumfat, orașul găzduind etapele naționale pentru două dintre cele mai importante olimpiade: matematică și informatică. Tot la Bo...

Emanuel Barica și întâmplarea din Botoșani care i-a schimbat destinul: ”Uneori, cele mai frumoase lucruri se nasc din cele mai grele furtuni!”

Saturday, 10 May 2025

Emanuel Barica nu doar și-a depășit condiția. A învățat din propria experiență, și-a asumat identitatea, a înțeles rostul propriei suferințe. Băiatul care a urmat doar opt clas...

O ”călătorie” de neratat și un concurs unic în România: Lumea fascinantă a cărții transpusă în imagine, pe simezele din Botoșani! (Foto, Video)

Friday, 9 May 2025

Ilustrația de carte este un gen artistic fascinant, care îmbină arta vizuală cu literatura. Cu talent, imaginație și spirit ludic, ilustratorii au darul de a transforma cuvintele în i...