Maria Baciu este, prin excelență, o poetă a copilăriei și a jocului cu rimă. Dincolo de aparenta simplitate a literaturii pentru copii, dincolo de fragilitatea constructiei poemului-joc, poezia pentru copii nu se poate naște decât lângă ei, principalii beneficiari: copiii. Astăzi vă oferim un poem-omagiu pe care poeta Maria Baciu îl dedică celor care au trudit și trudesc încă la catedră.
Calea Luminii (Dascălilor, Omagiu)
Toţi lucrăm o viaţă la catedră
Şi plecăm, din şcoală, supăraţi,
Fiindcă ne trimite-acasă Viaţa,
Fără să ne-ntrebe : „Nu mai staţi?”
Anii ne-au rămas prin şcoli, prin clase,
Chiar acasă, unde tot trudeam:
Îndesam caiete multe-n plase
Şi târziu, în noapte, corectam…
Din cafea sorbeam ca din ambrozii,
Iar cultura ne-nălţa la zei!
Ne-am iubit cu toţii meseria.
Chiar am fost împătimiţii ei!
Am iubit elevii, şcoala, cartea,
Am sădit şi trainic şi frumos.
Toţi ştiam că Viaţa-i o minune
Şi-am ajuns la Dumnezeu, pe jos.
Ce lăsăm în urmă ? Doar lumină
Şi copii care nu pot uita,
Întrebând, în toamnă, cu tristeţe :
„Nu ştiţi unde este Doamna mea?”
Vin acum din partea tuturora
Spre aceşti blânzi dascăli şi cuminţi
Şi îngenunchez cu tot respectul
Lâng-aureola lor de sfinţi!
(sursa)
Nascuta pe 4 martie 1942 in Cernesti, comuna Todireni, judetul Botosani, Maria Baciu este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Al.I.Cuza Iaşi, promoţia 1966. Din 1966 pană in 1970, a fost profesor de Limba şi literatura româna la Liceul Teoretic din Truşeşti, după care a continuat la catedra Şcolii Normale N.Iorga (Liceul Pedagogic) din Botoşani.
S-a implicat in editarea revistelor pentru copii. A fost redactor şef al revistei pentru copii Sotron şi al revistei pentru adolescenţi Pardon! În 1980 înfiinţează Cenaclul literar M. Eminescu, în 1983 editează publicaţia Educatorul, iar între anii 1994 - 1996 revista pentru copii Sotron, iniţiative încununate cu succes. Paralel cu activitatea de la catedră şi cea editorial publică versuri, articole literare şi recenzii în diverse ziare şi reviste ca: Clopotul, Gazeta de Botoşani, Caiete botoşenene, Hyperion, Colloquium, Cronica, Convorbiri literare, Luceafarul, Ateneu, România literară, Învăţătorul, Lumina lină ş.a. A scris poezie, proză pentru copii, carte de metodică pentru uz şcolar, teatru pentru copii.
Debuteaza editorial în 1985, cu ciclul Cercuri, din volumul colectiv Soldaţii - 5 poeţi, Iaşi, Junimea.