Pericol de prăbușire, indolență și nepăsare! În acești termeni, constructorul care a câștigat licitația pentru reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani atrage atenția asupra situației grave în care se află clădirea din centrul municipiului.
Reprezentanții SC Victor Construct revin, după ce în octombrie anul trecut își manifestau aceeași îngrijorare ("pericol iminent ca o clădire monument istoric amplasată în centrul oraşului să se prăbuşească oricând"), de această dată arătând mai clar cu degetul către fostul primar Ovidiu Portariuc, pe care îl consideră "direct răspunzător" de situația în care se află astăzi clădirea.
Redăm integral comunicatul de presă remis de SC Victor Construct:
"Contractul de lucrări având ca obiect Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu a fost încheiat între SC Victor Construct SRL (în calitate de Antreprenor-executant) și Municipiul Botoșani (în calitate de Achizitor-beneficiar) la data de 15 iulie 2014.
Până în prezent (după cca 37 de luni!) societatea noastră a transmis zeci de adrese în cuprinsul cărora am semnalat numeroasele probleme de proiectare, precum și atenționări privind probleme grave constatate în urmă preluării amplasamentului, constând în starea avansată de deteriorare a structurii de rezistență a clădirii (cu titlu de exemplu, fisurile din grinzi și planșee, corodarea armăturii, cavernele din betonul aferent, infiltrațiile de apă și zidurile deteriorate).
Toate aceste probleme – care ne-au împiedicat să executăm lucrările conform Contractului, Graficului de execuție și Proiectului tehnic pus la dispoziție de către beneficiar – trebuiau tratate de către acesta din urmă cu maximă seriozitate, în sensul identificării urgente a unor soluții.
În loc să adopte o soluție constructivă și autoritățile publice să se implice în căutarea de soluții și rezolvarea problemelor, așa cum au procedat alte instituții în situații similare, au ales o atitudine de indolență și nepăsare și, după 37 de luni de la data semnării contractului, s-a bătut pasul pe loc și nu s-a întreprins nimic pentru găsirea unei soluții viabile.
Pe această cale, noi, SC Victor Construct SRL, dorim să tragem un semnal de alarmă și să informăm atât opinia publică, cât și autoritățile responsabile că această atitudine de nepăsare bazată pe incompetența și lipsa de responsabilitate a condus la situația inadmisibilă ca o clădire monument istoric, amplasată în centrul orașului, să reprezinte pericol iminent de prăbușire.
Societatea noastră a acceptat suspendarea lucrărilor dispusă de către Primăria Municipiului Botoșani, fiind de bună credință și crezând că lucrurile se vor rezolva într-un interval de timp decent, însă acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, întârzierea realizării lucrărilor aduce după sine o serie de neajunsuri, societatea suferind prejudicii financiare mari prin neimplementarea proiectului și mai ales prejudicii de imagine.
Dragi botoșăneni, dorim să vă aducem la cunoștință faptul că, în ciuda percepției generale că pentru orice lucrare nefinalizată este responsabil constructorul, în ceea ce privește reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, întreaga responsabilitate o poartă factorii de decizie care reprezintă Primăria Botoșani, printre care în special fostul primar dl. Ovidiu Portariuc, deoarece acesta este direct răspunzător de luarea unor măsuri și decizii adecvate. Atâta vreme cât aceste decizii nu au fost luate, prejudiciile financiare aduse societății noastre, precum și disconfortul locuitorilor Botoșani prin blocarea acestui proiect îi sunt direct imputabile.
Dorim să precizăm că toate susținerile noastre din cadrul celor de mai sus nu sunt niște simple afirmații lipsite de suport, ci pot și probate cu nenumărate documente (adrese, informări, minute de ședință etc) și pot fi transmise și puse la dispoziția oricui le solicită.
Cunoscând importanța acestei clădiri simbol a orașului Botoșani, am luptat și ne-am străduit să aducem la bun sfârșit acest proiect, sperând că poate autoritățile se vor sesiza pe acest caz. Însă în toată această perioadă nu s-a întâmplat altceva decât să aibă loc zeci de întâlniri și ședințe în care se făceau promisiuni care nu au fost niciodată respectate.
Între timp clădirea se deteriorează și degradează în continuare, botoșănenii sunt privați de dreptul de a dispune în scop recreativ de această clădire, societatea nostră ține blocate echipamente și bani și, mai mult decât atât, fără să aibă nici o vină, este blamată de eșecul acestui proiect, în timp ce autoritățile responsabile nu se implică în mod concret în rezolvarea problemei și nu au manifestat nici un fel de interes, altul decât frica de a lua o decizie imperios necesară pentru finalizarea acestui proiect și fuga de responsabilitate.
În final, dorim să-i asigurăm pe toți cei interesați că nu renunțăm la a solicita factorilor de deciție de la nivel local și central rezolvarea problemei, sprijinind orice inițiativă legală ce poate duce la consolidarea și restaurarea acestei clădiri atât de importante pentru întreaga comunitate".