Dilema unui consilier judeţean: ce se întâmplă cu paharele de la produsele lactate distribuite în şcoli? Apel la educaţie

Cine s-a gândit vreodată ce se întâmplă cu paharele de plastic rezultate după consumul sau aruncarea produselor lactate din pachetul guvernamental "lapte şi corn"? Unde ajung ele şi în cât timp se dezintegrează, dacă se dezintegrează vreodată?

Dilema unui consilier judeţean: ce se întâmplă cu paharele de la produsele lactate distribuite în şcoli? Apel la educaţie

Este întrebarea adresată Consiliului Judeţean şi reprezentanţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Eco-Proces, prezenţi în şedinţa CJ de joi, de către consilierul judeţean Sergiu Marian.

Contextul a fost reprezentat de un proiect de hotărâre privind aprobarea unui act adiţional la Contractul de delegare a gestiunii, prin concesiune, a activităţii de administrare a stațiilor de transfer, sortare a deşeurilor municipale şi administrare a depozitului de deşeuri.

"Cine poate să-mi spună câţi elevi care primesc acel pachet Lapte şi corn şi aruncă acel pahar... în cât timp sau ce-au făcut operatorii sau sistemul de gestionare a deşeurilor în a recicla acele pahare. Vă spun eu. În anul şcolar trecut au fost 48.110 copii, deci 48.110 pahare, zilnic, pe săptămână sunt 240.000 de pahare. Eu vă întreb pe dumneavoastră: de când s-a implementat acest sistem, ce măsuri s-au luat de a acapara acele pahare. 240.000 de pahare... vă spun tot eu. NU a interesat pe nimeni. Eu dacă mă duc la pubelă şi arunc un deşeu, vine muncitorul unui operator ce recoltează gunoiul, pune gunoiul de-a valma, tot, şi-l duc la groapă. Eu trăiesc în Botoşani, dar am şi eu grijă de sistemul meu, nu doar de buzunarul meu, de sistemul meu de mediu. Chiar dacă o să aduc zâmbete, dar în umila mea experienţă, ştiu că mediul este foarte important. De şase ani de zile s-a implementat, noi vorbim de educaţie, ce educaţie este asta dacă noi punem paharele şi vine un muncitor, le pune în tomberonul mare, copilul vede... Nu cred că e o mare invenţie!", a spus Sergiu Marian.

Vicepreşedintele CJ, Liviu Toma, a reamintit că acest sistem de gestionare a deşeurilor a fost aprobat în urmă cu mulţi ani, dar speră că va fi îmbunătăţit.

"Legat de partea de ambalaje, există o legislaţie care spune foarte clar că producătorul are câteva obligaţii pe care nici eu nu înţeleg de ce cei care trebuie să o facă nu-şi fac datoria. În calitate de director adjunct la salubrizare, am văzut în multe zone ale municipiului aruncate pahare pe stradă. Prin proiect nu au fost prinse recipiente pentru a fi colectate în acest scop. Cu siguranţă, dacă ar veni şi toţi reprezentanţii UAT-urilor în şedinţele ADI Eco-Proces, astfel de propuneri ar fi analizate. S-a constatat de-a lungul timpului din partea unor reprezentanţi care nu participă la şedinţe în mod sistematic şi ajungem la situaţia în care să-i criticăm şi în acest moment", a spus Liviu Toma.

 

Spune-ne opinia ta