Botoşănenii, obligaţi să ducă deşeurile rezultate din construcţii la platformele de gunoi

La începutul verii, conducerea Urban Serv avertiza botoşănenii să nu abandoneze deşeurile rezultate din construcţii pentru că riscă amenzi usturătoare, ci să apeleze la serviciile operatorului contracost. Acum, însă, nici această variantă nu funcţionează, astfel că deşeurile riscă să ajungă la platformele de gunoi.

Botoşănenii, obligaţi să ducă deşeurile rezultate din construcţii la platformele de gunoi

De mai bine de o lună Urban Serv a suspendat acţiunile de colectare şi transport al deşeurilor rezultate din amenajări interioare şi construcţii, astfel că mulţi dintre botoşănenii care şi-au făcut diverse lucrări în case în această vară încă mai aşteaptă momentul când operaţiunile vor fi reluate.

Urban Serv a încetat colectarea deşeurilor din construcţii în momentul în care Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a efectuat un control în urma căruia s-a ajuns la concluzia că operatorul de salubritate deţine autorizaţie doar pentru colectarea şi transportul acestui tip de deşeuri, dar nu şi pentru depozitarea sau valorificarea acestora. În consecință, Urban Serv a început o corespondență cu Agenția pentru Protecția Mediului în urma căreia urma să primească autorizația necesară.

Doar că demersurile sunt lente, timp în care botoşănenii stau cu sacii la uşă, riscând amenzi de la pompieri pentru că, prin depozitarea acestora, pot împiedica accesul în caz de incendiu sau alte evenimente nefericite. Dacă încearcă să-şi rezolve problema pe cont propriu, încărcând deşeurile în maşini şi ducându-le în afara oraşului, riscă amenzi pentru că poluează. Dacă duc deşeurile la platformele de gunoi, nu vor fi ridicate pentru că prin greutate şi gradul de duritate, pun în pericol integritatea autospecialelor de transport gunoi. Dar sunt totuşi obligaţi să ajungă şi la aşa ceva dacă Urban Serv nu autorizează mai repede un spaţiu în care să fie depozitate. Ce se va întâmpla însă cu deşeurile inerte rezultate din cele două apartamente în care suflul exploziei a distrus pereţii despărţitori?

La Dorohoi, problema s-a rezolvat rapid, de mai bine de un an. Consiliul Local a dat o hotărâre prin care alocă Direcţiei de Servicii Publice spaţii de depozitare.

"Se aprobă depunerea deşeurilor inerte rezultate din construcţii şi demolări pentru umplerea golurilor rămase de la excavările de argilă făcute de fosta fabrică de cărămidă, la capătul Străzii Mihai Eminescu şi în spatele Secţiei de Psihiatrie cu acces din strada Nicolae Bălcescu- terenuri proprietate primărie", se arată în hotărâre.

Primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, spune că în momentul în care un cetăţean are autorizaţie de construcţie, de demolare sau pentru orice activitate în urma căreia rezultă deşeuri inerte este obligat să facă un contract cu Direcţia de Servicii Publice.

"În urma contractului, se solicită serviciile Direcţiei, de colectare şi transport. Că mai sunt şi fapte de indisciplină, că mai sunt şi alte zone în care găsim mini-depozite improvizate, neconforme, se întâmplă şi la noi, dar sunt izolate pentru că am luat măsuri de control cu Poliţia Locală. Noi suntem alături de acest serviciu pentru că am ajuns la concluzia că un oraş curat impresionează mai mult decât unul dezvoltat", spune Dorin Alexandrescu.

Directorul Direcţiei de Servicii Publice Dorohoi, Dragoş Popoiu
, afirmă că unitatea administrativ- teritorială a nominalizat spaţiile de depozitare pentru deşeurile de construcţii care sunt deşeuri inerte.

"Noi colectăm contra cost de la populaţie, la tarife aprobate de Consiliul Local, aceste deşeuri, pe care le colectăm separat, adică nu amestecăm fluxul de deşeuri inerte cu fluxul de deşeuri menajere. Dacă sunt cantităţi semnificative, de exemplu moloz rezultat din reparaţiile la un apartament- cele mai frecvente situaţii, omul depozitează aceste deşeuri din constrcuţii în saci şi îi coboară la scara blocului, iar noi mergem şi ridicăm acei saci. Tariful îl luăm pe tonă, acesta este mecanismul. Noi colectăm inclusiv deşeuri vegetale, pe care le compostăm şi, la fel, avem un spaţiu alocat. Tot prin sprijinul UAT-ului, gestionăm aceste deşeuri şi ele se ridicăm tot separat. Deşeurile din construcţii le folosim la drumuri, în zone mlăştinoase", spune Dragoş Popoiu.

La Botoşani, municipalitatea a indicat zonele în care s-ar putea depozita deşeurile, dar mai încolo ar fi treaba Urban Serv să se ocupe de problemă.

"Şi noi, şi APM-ul, şi Consiliul Judeţean am tot avut corespondenţe iar noi am oferit o locaţie pentru deşeurile din construcţii, care nu mai sunt foarte multe acum ca atunci când se făceau demolările. Noi avem o platformă betonată pe care le-am propus-o celor de la Urban Serv să o preia şi când se adună foarte multe să le reciclăm cu un utilaj. O să rezolvăm problema asta. Sunt chiar două locaţii, în zona Obor, e alor, în administrare, dar ei şi ai noştri de la Edilitare trebuia să obţinem o aprobare. Ştiu că se lucrează la asta. Am avut două probleme: deşeurile din construcţii şi cu deşeurile verzi. Cu chiu, cu vai cu deşeurile verzi am rezolvat, a venit un terţ şi s-a oferit să le preia pe toate din municipiu şi să le facă compost", spune Cătălin Flutur.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
19

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
35

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
29

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...