Reabilitarea Teatrului "Mihai Eminescu" a devenit un subiect despre care multe voci își dau cu părerea și, mai mult decât atât, lansează în spațiul public fel de fel de soluții care, în opinia lor, ar conduce la terminarea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
O astfel de soluție a venit, joi, din partea unui consilier local care a propus colegilor din Consiliul Local inițierea unei subscripții publice. Cu alte cuvinte, ceea ce nu au reușit să facă mai-marii care tot s-au perindat pe la conducerile diferitelor organisme, timp în care s-au pierdut fonduri importante pentru teatru, poate vor reuși să facă cei care nu au nicio vină că teatrul este în șantier de o bună bucată de vreme. Adică cetățenii.
"Haideți să încercăm, dacă nu reușim cu bani europeni, cred că e termenul cel consacrat și cunoscut, o subscripție publică. Să încercăm să mergem la oamenii de afaceri din Botoșani, să vedem la nivel național, poate reușim. Știu că nu e chiar ok, dar Teatrul "Mihai Eminescu" ne reprezintă, este un simbol pentru Botoșani și ar trebui să facem orice este posibil, chiar dacă considerăm că nu încadrează așa cu vremurile pe care le trăim, dar să încercăm să facem ceva. Haideți să vedem cum putem face să adunăm fondurile care sunt necesare să facem lucrările de la teatru. Să încercăm dacă ne reprezintă, dacă vă reprezintă", a fost propunerea lansată de social-democratul Ady Petrușcă.
Remarcile acestuia l-au enervat pe consilierul liberal Marius Oroșanu, care l-a acuzat de demagogie pe Ady Petrușcă, acuzând că cei de la PSD au făcut imposibilă obținerea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la instituția de cultură.
"Am încercat să nu intervin, dar chiar nu pot. Așa ne place să vorbim despre teatrul acesta, dar când suntem aici în fața microfonului, printr-o interpelare. Am avut ocazia și s-au făcut demersuri din partea Executivului Primăriei, din partea unui deputat, să nu dau nume să nu se interpreteze poltic, a fost momentul PNDL-ului, am pierdut momentul PNDL-ului cu teatrul, pe când alții au prins exact pentru cultură, exact pentru astfel de obiective au prins finanțare. Noi l-am pierdut având atâția și atâția deputați PSD în funcții foarte mari. Hai să nu spunem acum de subscripție publică la teatru, care costă 27 de milioane de lei. Este irealizabilă o subscripție publică. Două surse erau, PNDL și l-am ratat prin pasivitatea celor de la PSD, și avem CNI, dacă ratăm și acesta, așteptăm și peste trei ani aceeași sursă de finanțare. Restul e demagogie", a spus Marius Oroșanu.
Intervenția liberalului nu a rămas fără replică din partea lui Petrușcă.
"Am făcut apel la domnul primar pentru că proiectul acesta a plecat de pe vremea domniei sale. Ce am spus eu cu subscripția publică cu donații este o soluție extremă. Dacă ați dus discuția spre parlamentarii PSD.... nu am vrut să fac politică și cred că am dovedit pe parcursul timpului că nu sunt demagog", a menționat social-democratul.