Activităţi catehetice în parohii din Dorohoi şi Botoşani

Activităţi catehetice în parohii din Dorohoi şi Botoşani
În Parohia "Naşterea Maicii Domnului" - Vârgolici  din Protopopiatul Dorohoi a avut loc joi, 20 noiembrie 2014, cateheza cu tema "Cum mă pregătesc pentru primirea Sfintei Împărtăşanii şi cum mă împărtăşesc?". Aceasta a fost expusă în prezenţa invitaţilor: pr. prof. dr. Bogdan Racu - inspectorul pentru învăţământ şi cateheză parohială al Arhiepiscopiei Iaşilor, preot Stelian Ciurciun - protopop al Protoieriei Dorohoi, preot Daniel Precob - coordonator activităţi catehetice din Protopopiatul Dorohoi, preot Ifrim Cătălin - coordonator cerc pastoral, prof. Elena Chirilă - responsabil cerc pedagogic, preoţii din Cercul pastoral-misionar "Sfântul Nicolae" Dorohoi şi profesorii de religie din municipiul Dorohoi.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii a avut în vedere împlinirea iniţiativei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind proclamarea anului 2014 ca "An  omagial euharistic", care are ca scop să aducă în centrul misiunii Bisericii "primirea la timp a Sfintei Împărtăşanii ca mijloc de sfinţire şi înnoire a vieţii". Tema catehetică a fost prezentată de către preotul Cătălin Ifrim şi de preotul Ciprian Şoptică. Grupul catehetic a fost format din 16 tineri de la liceele din municipiul Dorohoi.

Cateheza a prezentat învăţătura cu privire la modul în care trebuie să ne pregătim pentru primirea Sfintei Taine a Împărtăşaniei şi a tratat următoarele teme: pregătirea trupească (postul şi abstinenţa), pregătirea sufletească (spovedania), pravila de rugăciune (Canonul de rugăciune, Laudele bisericeşti - simbolism) şi participarea la Sfânta Liturghie (gesturi şi mişcări). Strategia catehetică a abordat metoda controversei academice prin care tinerii au dezbătut tema pe grupe, prezentând ulterior, în faţa invitaţilor, rezultatul confruntării. Manifestând interes pentru aprofundarea acestei învăţături, răspunsurile tinerilor au fost relevante, cuprinzătoare şi au arătat o profundă înţelegere şi cunoaştere a rolului împărtăşaniei în viaţa lor duhovnicească.

La sfârşitul catehezei au fost formulate concluziile, preoţii şi profesorii prezenţi exprimându-şi impresiile despre conţinutul catehezei. Astfel, tinerii au înţeles importanţa pregătirii pentru primirea împărtăşaniei, un aspect important al vieţii duhovniceşti a creştinului. În cadrul aceleiaşi întâlniri au fost discutate deficienţele privind activitatea catehetică din parohii, precum şi colaborarea preoţilor cu profesorii de religie, formulându-se propuneri pentru îmbunătăţirea acesteia. (Pr. Cătălin Ifrim)


Misiune prin cateheză şi la Parohia "Naşterea Maicii Domnului" din localitatea Buzeni

Pregătirea  catehetică  necesară unui bun creştin nu se poate realiza în mod exclusiv  în cadrul orei de religie, ci ea trebuie continuată şi completată în paralel. În acest sens,  Biserica Ortodoxă Română a iniţiat diferite proiecte catehetice, ce s-au desfăşurat sau sunt în curs de desfăşurare la mai multe parohii din ţară şi de peste hotare. Şi în Parohia "Naşterea Maicii Domnului" din localitatea Buzeni, comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, se desfăşoară în mod susţinut activităţi de acest gen, la care participă  cu interes copii din parohie, elevi ai şcolii din localitate, dar şi de la şcolile din vecinătate. În cadrul acestor activităţi, vineri, 21 noiembrie 2014, a avut loc în paraclisul parohial cateheza demonstrativă cu titlul "Ce este Sfânta Împărtăşanie?". Tema a fost susţinută de pr. paroh Claudiu Ionescu, alături de grupul catehetic mixt al parohiei, având ca invitaţi preoţii şi profesorii de religie, şi nu numai, din cercul pastoral şi cercul pedagogic la  care suntem arondaţi.

 La prezentare a fost alături de noi şi părintele inspector Bogdan Racu de la Sectorul de învăţământ şi cateheză al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit despre importanţa extinderii activităţilor catehetice în toate parohiile ortodoxe. Preocupaţi de zestrea sufletească a copiilor noştri, putem afirma că este de o stringentă necesitate ca întregirea pregătirii religios-morale a copiilor de vârstă şcolară să se efectueze într-o armonie perfectă de către toţi factorii implicaţi în această acţiune (familie, comunitate, şcoală, biserică). (Prof. Nicoleta-Paula Ionescu, Şcoala Gimnazială nr. 3 Buzeni)

Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
175

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
175

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
255

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...