Oamenii de aur ai Romaniei - CONSTANTIN VASILICĂ!

Oamenii de aur ai Romaniei - CONSTANTIN VASILICĂ!

 CONSTANTIN VASILICA  

O viata in slujba invatamantului! Cercetator cunoscut peste hotare, sute de studii, mii de pagini nascute din zilele si noptile unui botosanean iesit in lumina din Tudora.

In anul 2009, la aniversarea celor 150 de ani de la infiintarea Colegiului National "August Treboniu Laurian" Botosani, in calitate de fost elev al unitatii botosanene, Profesorul a fost omagiat, municipalitatea conferindu-i Titlul de Cetatean de Onoare al Botosanilor.

Cadru didactic al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad"inca din 1950, Constantin Vasilica a contribuit prin intreaga activitate la cresterea calitatii invatamintului superior agronomic iesean. La cei peste 85 de ani ai sai este consultant la firme importante care isi desfasoara activitatea in agricultura.

In 1995, a primit Medalia Gisevius conferita de Universitatea "Justus Liebig" din Germania, pentru activitatea stiintifica in domeniul fitotehniei si dezvoltarea colaborarii stiintifice dintre Universitatea Giessen si Universitatea Agronomica Iasi, dupa ce in 1982 fusese distins cu Medalia de argint "375 de ani" a aceleiasi universitati.

Inca o recunoastere a muncii sale de peste 50 de ani, pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

Născut la 5 februarie 1926, în comuna Tudora, judeţul Botoşani, este primul dintre cei 11 copii ai Soficăi (născută Pârvu) şi Dumitru Vasilică, ambii descendenţi din familii de ţărani răzeşi. Păstrează mereu vie imaginea satului său, ca sursă a cunoaşterii istoriei, datinilor, credinţelor, suferinţelor şi idealurilor oamenilor locului.

Şcoala primară (1933-1938) a urmat-o în localitatea natală, având ca dascăl pe Ioan Niţă. Înscris cu majuscule în memoria sa afectivă, îi păstrează o neştearsă amintire, o preţuire admirativă pentru modul cum ştia să insufle elevilor dragostea de carte. A cunoscut vicisitudinile celui de Al Doilea Război Mondial, iar seceta din anul 1946 l-a obligat să-şi întrerupă vremelnic studiile.

În anul 2000 a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Tudora.

Ciclul de învăţământ secundar (1938-1946) l-a absolvit la renumitul liceu "August Treboniu Laurian" din Botosani, liceu cu aură de legendă datorată eminenţilor săi profesori (Nicolae N. Răutu, Ion V. Luca, Tiberiu Crudu, Remus Cehovschi), formaţi în perioada interbelică, perioadă cunoscută drept cea mai fructuoasă pentru România pe toate planurile sociale şi culturale.

Studiile universitare (1946-1951) le-a început şi desăvârşit la Iaşi, făcând parte dintr-o adevărată "serie de aur", cum o numeste Valeriu D. Cotea, care a dat 10 cadre universitare, doi rectori, 6 decani şi 5 membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, exemplu unic.
 
"Fitotehnia, apreciată un obiect de bază pentru pregătirea inginerului agronom,  complexitatea interdisciplinară a acesteia (biologia, fiziologia, matematica, biochimia, pedologia etc.), dar mai ales admiraţia supremă faţă de profesorul Nicolae Zamfirescu, titularul disciplinei, s-au constituit în şansa colegului Constantin Vasilică, încă de când era student în anul IV, să fie preferat al maestrului său la Fitotehnie, unde de altfel a şi fost numit preparator. A ales fitotehnia fiindcă, după părerea lui, aici existau condiţii ideale de cercetare şi posibilitatea de a se adapta de minune la spiritul profesiei", își aminteste fostul sau coleg, Valeriu D. Cotea.

În cei peste 60 de ani de când lucrează în cadrul acestei discipline (preparator 1950-1951, asistent 1951-1960, şef de lucrări 1960-1975, conferenţiar 1975-1982, profesor 1982-1996, profesor consultant 1996-prezent) şi în raport de gradul didactic sau funcţia îndeplinită, a participat efectiv şi fără "discontinuităţi" la toate activităţile ce asigură buna desfăşurare a procesului de învăţământ şi cercetare: dotarea laboratorului cu material didactic, experimental şi expozitiv, îndrumarea proiectelor de an, conducerea practicii agricole şi excursiilor de studii, îndrumarea proiectelor de diplomă; membru în comisii de admitere la facultate, membru în comisii de examen de stat, membru în comisii de doctorat, membru în comisii de acordare a gradelor didactice etc.

Apreciindu-i-se devotamentul şi activitatea sa de excepţie pe tărâm didactic şi ştiinţific, a  fost sărbătorit în cadru festiv la aniversările de 75 şi 80 de ani. Când a devenit octogenar s-a emis şi o medalie bătută în argint şi tombac, fiind de altfel singurul profesor din Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" care a fost onorat astfel.

A parcurs toate treptele invatamantului universitar, de la preparator in cadrul Facultatii de Agronomie Iasi, pana la profesor titular. La 1 octombrie 1996 a iesit la pensie, continuandu-si insa activitatea in cadrul universitatii iesene.

A realizat 132 de lucrari stiintifice, printre care 3 volume de "Prelegeri de fitotehnie", cartea "Fitotehnie", scrisa in colaborare si aparuta in 3 editii la Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, "Tehnologia cultivarii inului pentru fibre", "90 de ani de invatamant agronomic universitar in Moldova", cuprinzand 250 de pagini si multe alte lucrari.

Este profesor consultant si preda Fitotehnia la Facultatea de Horticultura, conducator de doctoranzi. Coordoneaza activitatea filialei ASAS in calitate de vicepresedinte; tine un curs de fitotehnie la Horticultura; coordoneaza din partea ieseana colaborarea cu Universitatea Justus Liebig din Giessen; acorda consultatii tehnice unor societati agricole din Moldova. Face parte din diverse organisme stiintifice din tara si strainatate. Este membru al Grupului International de Cercetare a Fertilitatii Solului (IOSDV) inca din 1978; membru corespondent al Societatii Stiintifice de Fitotehnie din Germania; membru al Grupului International NORLEG de Cercetare a Leguminoaselor pentru Boabe din Norwich – Anglia, din 1992; membru al Comitetului National de Resurse Genetice din Romania; din 1933, membru al Comisiei de Stat pentru Atestarea si Omologarea Soiurilor din Romania; membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania, din 1997; membru de Onoare al Grupului European IOSDV (2006), Doctor Honoris Causa al USAMV – Bucuresti.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
66

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
153

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
86

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...