MANUEL MANASTIREANU - De la martirizarea prin moarte, la salvarea prin creatie

MANUEL MANASTIREANU - De la martirizarea prin moarte, la salvarea prin creatie

 MANUEL MANASTIREANU  

Manuel Manastireanu este botosanean prin nastere si artist prin devenire. Fiul lui Marcel Manastireanu, alt artist al Botosanilor, Manuel Manastireanu se incadreaza si se impune in lumea artistica ieseana si nu numai, prin forta culorii, dar si prin stilul personal, adanc spiritualizat, in nuante care navigheaza intre luciditate si imaginarul creativ.

Lucrarile lui Manuel Manastireanu surprind prin supletea aparent firava a siluetelor, dar si prin disperarea imprastiata cu generozitate, implicand privitorul deopotriva in actul de creatie, dar si in subintelesurile care decurg din creatia in sine.

Conectat la realitate, sufletul ii vibreaza la suferinta strazii, lucru probat prin ideea de a picta tabloul Larisei Chelaru, micuta care a sfarsit ingrozitor la Iasi. Tabloul a impresionat, el fiind, de altfel, achizitionat din expozitie de un cuplu din SUA, tinerii fiind atinsi de drama fetitei, dar si de imensa tristete a chipului trecut in culoare.

Redam cateva fragmente din discursul criticului de arta Valentin Ciuca exprimat in fata lucrarIlor artistului Manuel Manastireanu:

Manuel Manastireanu pledeaza pentru ridicarea cortinei de pe noptile sufletului si scoaterea la iveala a luminii ce salasluieste potential in fiecare dintre noi. Se revolta in fata ipocriziei si minciunii, a aparentelor prezentate ca esente, a fariseismului generalizat. Pare un moralist credibil prin idei si mantuit prin gestul de a-si asuma povara de a rosti adevaruri stanjenitoare pentru cei care ne promit paradisurile fictive ale fericirii. Intre timp, oamenii se nasc si mor, unii uitati in propria lor unicitate.

Remarcabile sub raportul portretului interior, tablourile consacrate Larisei Chelaru sau poetului Cezar Ivanescu sunt de fapt elocvente documente sufletesti, caligrame sensibile ale zbaterii eului profund. Martirizata prin moarte, Larisa ne solidarizeaza impotriva crimei, iar Poetul ne ofera sansa de a ne salva prin creatie si acces la frumusete. Iesirile la peisaj echilibreaza intr-un anume fel raporturile cu imundul si lasa sperantei cale libera.

Manuel Manastireanu a produs un veritabil soc iubitorilor de fantasme blande si comerciale si si-a asumat riscul de a striga in piata publica ca regele e gol. Adevarurile lui seamana cu disperarea luciditatii si plansul launtric al sensibilitatii
.

Marcel Manastireanu s-a nascut pe data de 5 decembrie 1973, la Botosani.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Iasi.

A absolvit Liceul de Arta Octav Bancila din Iasi, in 1992, iar in 1999 Facultatea de Arte Plastice, Decoratiuni si Design, sectia Pictura, Iasi, la clasa profesorului Dan Hatmanu.

 

Expozitii personale:

- 1997, Botosani, Galeriile Stefan Luchian; Iasi, Galeriile Trianon

- 2000, Iasi, Galeriile Artis

- 2006, 2007, Iasi, Galeriile Cupola

- 2007, Iasi, Casa Cartii

 

Expozitii de grup:

- 2002, Amprente, Galeria Arcu

- 2002, Teremia Mare (Tabara de creatie)

- 2003, 2004, Iasi, Salonul de toamna, Hotel Europa

- 2005, Iasi, Atelier 35, Hotel Europa

-  2006, Iasi, Salonul de toamna, Hotel Europa

Lucrari in colectii din Romania, Olanda, Italia, SUA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
5

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
270

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
162

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...