LA MULŢI ANI, STELORIAN MOROŞANU!

LA MULŢI ANI, STELORIAN MOROŞANU!

STELORIAN MOROSANU
jurnalulliterar.ro

Stelorian Moroşanu s-a născut pe 31 mai 1960, în comuna Ştefăneşti, judeţul Botoşani. Este poet, prozator şi publicist, evidenţiindu-se în special în cadrul grupării Septentrion, de la Dorohoi. A absolvit cursurile Şcolii generale nr. 2 din Dorohoi şi Liceul "Mihai Eminescu" din Botoşani, profil chimie industrială.

A funcţionat o jumătate de an ca operator chimist la Combinatul de Articole tehnice din cauciuc Jilava Bucureşti  din iulie până în decembrie 1979, apoi ca preparator minereuri la Intreprinderea de Exploatare minieră Miorcani-Dorohoi, din iulie 1981 până în iulie 1990, când obţine un post de referent la Casa Municipală de Cultură din Dorohoi, instituţie al cărei director devine din 1997.

Face parte din Cenaclul Literar Septentrion din Dorohoi.

Are o bogată activitate publicistică şi redacţională. Debutează cu versuri în revista Luceafărul, în anul 1986, iar cu proză în Tribuna, doi ani mai târziu.

Este redactor la Curierul de Dorohoi, la revista Semne (Slatina) şi la Colloquium (Botoşani).
Colaborează cu versuri, proză, eseuri, note de lectură şi articole diverse la: Gazeta de Botoşani, Jurnalul de Botoşani, Caleidoscop dorohoian, Caiete botoşănene, Albina, Astra tecuceană, Familia, Cronica, Tribuna.

Este membru al Uniunii Scritorilor din România.

Volume:
Rânjiţi, beliţilor, rânjiţi ! (prozopoeme, Slatina: Editura Scribul, 1997) – Premiul de debut al Editurii Scribul la Festivalul naţional de poezie "Ion Minulescu", Slatina
Maşina de metafore s-a întâlnit cu maşina de salutat sfecle (prozopoem, Piatra-Neamţ: Panteon, 1997),
Latifundiarii de sictir (Botoşani: Axa, 1999);
Crescătoria de fantasme, Ed. Geea, 2001;
13 arabescuri furate zeilor tutelari; Ed. Geea, 2001;
Necrologul necesarelor iluzii, Ed. Axa, 2003;
Lapțicuci pe arbore de brânză, Ed. Axa, 2004;
Doi pumni de romane, Ed. Axa, 2004.

Figurează în antologiile Septentrion (Botoşani: Geea, 1995), Antologie de creaţie literară (Giurgiu: 1997), Într-o lacrimă trăieşte poetul (Slatina: 1998).

Este distins cu Premiul al II-lea la Colocviile "Septentrion" (Dorohoi, 1988); Premiul al III-lea al revistei Familia (Oradea, 1992), Premiul I la acelaşi concurs, editia 1993; Premiul Editurii Cartea Românească la Festivalul-concurs naţional de poezie şi interpretare critică a operei eminesciene "Porni Luceafărul..." (Botoşani: 1993); Premiul al II-lea la Festivalul de poezie "George Bacovia" (Bacău, 1993); Premiul Bibliotecii "Antim Ivireanul" (Rm. Vâlcea, 1994), Premiul Radio Oltenia (Slatina, 1995).


Stelorian Moroşanu împlineşte pe 31 mai 51 de ani. Ştiri Botoşani îi urează multă sănătate şi regăsirea, întru Cuvânt, a tihnei de la masa de scris. Fie ca poeţii să îşi recunoască menirea, dincolo de vremuri şi încrâncenări haotice ale destinului. LA MULŢI ANI!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02
10

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
107

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
74

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...