ANDREI MAXIM, o bijuterie a folclorului romanesc!

ANDREI MAXIM, o bijuterie a folclorului romanesc!

 ANDREI MAXIM  Adevarul

Este nascut pe 25 noiembrie 1994, la Botosani. Canta la fluier. Dar si la tilinca, ocarina, caval, cimpoi, dramba, clarinet, nai si alte cateva instrumente de suflat, in total 12! La care se adauga si pianul, pe care Andrei Maxim il studiaza la Liceul de Arta.

Intr-o lume dominata de informatica,cu copii prinsi de mirajul PC-ului inca inainte de rostirea primului cuvant, un botosanean a ales un drum artistic pe care l-a batatorit singur, cu munca si o nebanuita pasiune.

Primul impuls a venit de la tatal sau, care l-a indrumat apoi catre Palatul Copiilor, unde Andrei Maxim a avut norocul de a intalni un profesor dedicat: Ioan Enciu. Studiul a continuat la Liceul de Arta din Botosani, unde, incepand cu clasa a V-a, Andrei a studiat clarinetul cu profesorul Petru Sâia.

Eforturile parintilor pentru pregatirea lui Andrei au fost impresionante, mergand pana la a-i gasi micului artist un profesor de nai in Ucraina, profesor la care Andrei a mers mai bine de un an de zile, pentru a deslusi secretele acestui mirific instrument. Acum, Andrei Maxim este in clasa a X-a a Liceului de Arta Botosani si are peste 50 de premii, unele dintre ele foarte importante.

Recunosterea valorii sale artistice a venit in anul 2007, cand Andrei Maxim a participat la o emisiune TV, juriul concursului "Vreau sa fiu mare vedeta" clasandu-l pe Locul I. In acelasi an 2007 participa la concursuri de clarinet, incepand sirul unor rezultate de-a dreptul remarcabile: Premiul I la toate etapele Olimpiadei nationale de interpretare in 2007, 2008, 2009, Premiul I la Concursul international "Emanoil Elenescu" de la Piatra Neamt în 2008, 2009. In 2010 a obtinut Premiul I la Concursul International "George Georgescu" de la Tulcea, pentru ca anul 2011 sa ii aduca Premiul III la Olimpiada, faza nationala de la Cluj-Napoca.

Canta alaturi de Orchestra Populara "Rapsozii Botosanilor", cu care colaboreaza de multi ani. Andrei Maxim nu renunta nici la muzica clasica, de care este foarte interesat, abordand genuri dintre cele mai diverse, astfel incat sa isi formeze o cultura muzicala cat mai vasta. Artistul botosanean este invitat de seama in cadrul unor emisiuni de calibru national, la evenimente de inalta tinuta, Andrei Maxim devenind un model pentru generatia sa.

Un model in care, iata, s-a investit o munca enorma, cu sacrificii financiare de nebanuit. Insa temelia fenomenului artistic numit Andrei Maxim sta ascunsa in chiar sufletul acestui adolescent, care a inteles ca arta, valoarea si perseverenta sunt atribute ale succesului real, singurul care va rezista in timp.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
119

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
256

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...