ADRIAN NECULAU - Un creator de scoala in psihologie, plecat din Ungurenii Botosanilor!

ADRIAN NECULAU - Un creator de scoala in psihologie, plecat din Ungurenii Botosanilor!

 ADRIAN NECULAU  

Ungureni este un loc binecuvantat de Dumnezeu. Daca ar fi sa amintim doar doua mari personalitati, care au scris istorie in Romania, si am avea prilej de mandrie si apreciere!

De la Ungureni a plecat, in 1940, Dumitru Murariu, astazi director general al Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" Bucuresti, institutie pe care o conduce din 1990.

Tot in Ungureni a vazut lumina soarelui Adrian Neculau, cel despre care se spune ca a creat o scoala romaneasca in psihologia sociala.
 
Adrian Neculau s-a nascut pe 30 august 1938, in Ungureni, judetul Botosani. Este psiholog, profesor universitar, initiator de scoala in psihologia sociala, fost prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", in perioada 1993-2000.

A urmat scoala generala in comuna Ungureni, apoi Liceul "A.T. Laurian" din Botosani, promotia 1956.

Este licentiat al sectiei de Pedagogie, Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, promotia 1962. Isi sustine in 1974 doctoratul, cu tema Liderii in dinamica grupurilor. Intreaga cariera didactica o desfasoara la Catedra de Psihologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a obtinut titlul de profesor in 1990.

Dupa 1989, s-a dedicat constructiei institutionale (Catedra de psihologie, Laboratorul de psihologie sociala), formarii noilor generatii de psihologi si stabilirii unor contacte de parteneriat cu laboratoare si personalitati ale psihologiei sociale din Europa.

A devenit membru si membru fondator al unor asociatii profesionale europene de profil (L’Observatoire Européen des Représentations Sociales; European Association of Experimental Social Psychology; Association pour la Diffusion de la Recherche Internationales en Psychologie Sociale; Centre International de Recherche, Formation et Intervention Psychosociologique), membru in comitetele de redactie ale unor reviste internationale prestigioase (Cahiers internationaux de psychologie sociale; Revue de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe; Psychologie et Société Nouvelle Revue de psychosociologie), a coordonat proiecte europene, avand ca partenere laboratoare de psihologie din mai multe tari, a organizat simpozioane si congrese internationale la Iasi.

Este membru in comitetul executiv al consortiului European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com.THEmatic NETwork, Università degli studi di Roma "La Sapienza", care organizeaza doctoratul european in psihologie sociala. A creat doua colectii de psihologie la Editura Polirom, cele mai semnificative din Romania.

Revista Psihologia sociala este cunoscuta si sustinuta de specialisti din peste zece tari. Este printre cei mai activi psihosociologi din Europa de Est.

A creat o scoala romaneasca in psihologia sociala, initiind cercetari in domeniul reprezentarii sociale a saraciei, puterii, minoritatilor. A publicat mai multe studii si monografii, a coordonat volume colective in care sunt analizate efectele psihosociale ale comunismului si tranzitiei.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
267

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
452

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
138

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...