FRIDA, un film de artă tulburator, tandru, fascinant! VIDEO

"Eu nu sunt bolnavă, eu sunt sfărâmată. Dar sunt fericită că sunt în viaţă, atâta timp cât mai pot picta", spunea Frida Kahlo, una dintre cele mai spectaculoase artiste ale lumii, din ultimul secol. A pictat imobilizată fiind, a spart tipare, a distrus prejudecăţi, a trăit însutit şi a iubit ca un vulcan. 

FRIDA, un film de artă tulburator, tandru, fascinant! VIDEO

Daca nu ati vazut, ar fi bine sa cautati! Daca ati vazut, nu ar fi rau sa revedeti fascinantul film al regizoarei Julie Taymor, realizat in anul 2002, cu Salma Hayek in rolul principal.

Pelicula aduce in atenţie viata scurta, dar foarte tumultoasa a pictoritei mexicane Frida Kahlo, sotia cel putin la fel de controversatului artist plastic Diego Rivera.

Pe data de 7 iulie 1907, in Mexic se nastea legendara Frida Kahlo, o pictorita mexicana care a facut senzatie in lumea artei moderne si politicii la inceputul secolului XX. Tumultoasa ei viata a inspirat scenarii de filme, dar si carti, cea mai cunoscuta fiind cea a scriitoarei Barbara Mujica.

Frida a devenit astfel un adevarat brand de zeci de milioane de dolari; de pe urma legendei ei s-a nascut o adevarat industrie cu ramificatii in turism, editarea de carte sau cinematografie. Succesul picturilor sale a adus-o pe Frida in topul vanzarilor de suveniruri.

Tricouri, bluze, sepci, cani, ceasuri, insigne sau brelocuri sunt doar cateva suporturi pentru celebrele autoportrete ale artistei, a carei popularitate a crescut spectaculos in ultimii zece ani.

Una dintre cele mai fascinante femei ale secolului trecut

Pe numele sau intreg Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon, renumita pictorita a fost fiica unor evrei nascuti in Germania, cu stramosi spanioli. Viata ei a fost o inlantuire a extremelor, traita pe fondul unei revolutii politice, sociale si artistice.

Frida a inceput sa picteze in 1926, pe cand era in convalescenta dupa un accident care i-a schimbat intreaga viata. Calatorea intr-un autobuz care a intrat in coliziune cu un camion, iar Frida a suferit traumatisme grave ale piciorului stang si pelvisului.

In urma acestei experiente, Kahlo nu a mai putut sa aiba copii, suferinta pe care a redat-o in lucrarile sale.

In anii de dupa accident, Frida Kahlo a fost supusa la nu mai putin de 30 de interventii chirurgicale. Multe din cele aproximativ 200 de tablouri ale sale, in special autoportrete, au ca subiect durerea fizica a artistei.

"Ma pictez pe mine pentru ca sunt atat de des singura, pentru ca sunt singurul obiect pe care-l cunosc cel mai bine", declara Frida.

La 22 de ani il intalneste pe pictorul mural Diego Rivera, de care se indragosteste iremediabil si cu care se casatoreste in 1929. Il va iubi toata viata, insa o iubire plina de suferinta, pentru ca artistul o va insela mereu.

Prima expozitie a Fridei are loc la Julien Levy Gallery in New York, in 1938, iar in scurt timp se bucura de un real succes. Pe plan personal, lucrurile merg din ce in ce mai rau, iar cei doi divorteaza in 1939, dar se recasatoresc in 1940. Al doilea mariaj a fost la fel de plin de certuri ca si primul.

Se crede ca Frida Kahlo a avut o aventura si cu politicianul rus Lev Trotki, care s-a refugiat in Mexic. La un moment dat, zvonuri pretindeau ca pictorita isi inseala sotul si cu femei, dar presupusa sa bisexualitate nu a fost dovedita.

La sfarsitul anilor 40, starea de sanatate a Fridei se agraveaza. Se interneaza in spital, unde este supusa unor interventii chirurgicale chinuitoare. In 1953, medicii sunt nevoiti sa-i amputeze piciorul drept pana la genunchi, iar operatia o arunca pe artista intr-o crunta depresie.

Pe 13 iulie 1954, la doar sapte zile dupa ce si-a sarbatorit a 47-a aniversare, Frida Kahlo moare din cauza unei pneumonii netratatate la timp. A fost incinerata, asa cum a cerut, iar cenusa sa a fost depusa in locuinta ei din Coyoacan, pe pat, intr-o urna care are forma chipului sau.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVII)

Duminică, 30 Iunie 2019
7025

A-l "înțelege" pe Aureliu Busuioc

Miercuri, 26 Iunie 2019
6685

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLVI)

Duminică, 23 Iunie 2019
5917

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
2651

Carmen Domingo - GALA-DALI

Joi, 13 Iunie 2019
1107

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLIV)

Duminică, 9 Iunie 2019
1707

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
277

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5317

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
208

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...