Doina Melinte va deveni cetăţean de onoare al comunei Hudeşti

Doina Melinte va deveni cetăţean de onoare al comunei Hudeşti

Fosta mare atletă a României, medalită cu aur la Olimpiada de la Los Angeles (1984), va deveni cetăţean de onoare a comunei Hudeşti. Edilii acestei comune s-au decis să îi acorde acest titlu, Doinei Melinte cea care s-a născut

S-a născut pe data de 17 decembrie 1956 la Mlenăuţi, comuna Hudeşti, dar în acte apare data de 27 decembrie. Şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la Mlenăuţi, unde a şi mers la şcoală până în clasa a IV-a. Ulterior a plecat la Câmpulung, după care a fost admisă la Liceul Economic din Bistriţa. În perioada anilor de liceu, Doina Melinte a început să practice atletismul la Bistriţa, continuând apoi la Suceava, unde era studentă la Institutul de Pedagogie. Ulterior s-a mutat la Bacău, la clubul Ştiinţa, de care se leagă cele mai frumoase amintiri ale Doinei Melinte. De altfel în perioada în care a concurat pentru clubul Ştiinţa Bacău a obţinut şi cele mai mari rezultate, devenind campioană olimpică la Los Angeles în 1984.

 

Sala de sport Doina Melinte

 

Doina Melinte, va deveni cel mai probabil în această primăvară cetăţean de onoare al comunei Hudeşti. Consiliul Local al acestei comune a aprobat deja proiectul, urmând ca martie sau aprilie să i se ofere Doine Melinte acest titlu. În afara titlului de cetăţean de onoare, care este o distincţie mai mult simbolică, edilii comunei Hudeşti, intenţionează ca noua sală de sport ce se va construi în acest an să poarte numele fostei atlete.

 `La şedinţa de Consiliu Local de la finalul anului trecut am decis să acordăm diploma de cetăţean de onoare pentru anumite personalităţi ale comunei, printre care se numără şi Doina Melinte, fostă campioană naţională, olimpică şi mondială. De asemenea ne propunem să realizăm o sală de sport în comuna Hudeşti care va fi denumită sala Doina Melinte. În afară Doinei Melinte, vom mai acorda titlul de cetăţean de onoare şi celor două surori Macoviciuc, ambele multiple campioane la canotaj`, a spus Constantin Cîrdei, viceprimarul comunei Hudeşti.

 

Doina Melinte nu a mai revenit în satul natal

 

Fosta mare atletă Doina Melinte a rupt aproape orice legătură cu satul natal Mlenăuţi, după ce şi mama ei a părăsit această localitate mutându-se în Bacău. În Mlenăuţi a rămas doar casa în care a copilărit Doina Melinte. De altfel, fosta atletă nici nu mai are prea multe rude în Mlenăuţi, majoritatea fiind plecate prin ţară. Cu toate acestea, ea susţine că s-ar bucura dacă i s-ar oferi titlul de cetăţean de onoare, dar că nu ştie absolut nimic de aşa ceva. `Dacă îi vor da acest titlu de cetăţean de onoare îl voi primi, dar nu mi-a spus nimeni absolut nimic despre aşa ceva. M-ar bucura să fiu primul cetţean de onoare al comunei Hudeşti, dar pot să spun că în 1990 am fost primul cetăţean de onoare al municipiului Bacău. Eu foarte mari tangenţe cu satul natal şi cu comuna Hudeşti nu am mai avut. Am fost născută la Mlenăuţi şi ştiu de la naşii mei că la botez a îngheţat apa. Apoi, din clasa a IV-a am plecat la Câmpulung şi ulterior reveneam să îmi văd părinţii. Acum mama mea este cu mine la Bacău şi de aceea nu am mai ajuns la Mlenăuţi`, a spus Doina Melinte, care referindu-se la cariera sa de atletă de performanţă a precizat: `M-am apucat foarte târziu de atletism şi am obţinut rezultate foarte repede`. Doina Melinte a început să practice târziu atletismul, dar cu toate acestea a reuşit să obţină o serie de rezultate de excepţie, cea mai bună performaţă înregistrându-se în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, când a cucerit medalia de aur în proba de 800 de metri şi medalia de argint în cea de 1500 de metri.  

 

`A fost o fată cuminte şi alerga mult de mică`

 

Vecinii fostei mare atlete, ajunşi acum la o vârstă înaintată îşi aduc aminte că Doina Melinte alerga mult încă de mică. `A fost fată cuminte, a învăţat şi a ajuns sportivă. Alerga mult de mică şi a ieşit la pensie de acolo. Era o fată foarte cuminte, am fost vecini aici şi niciodată nu am avut probleme. Acum nu mai stă nimeni în casa în care a crescut. Mama ei fiind bolnavă a plecat la Bacău unde o întreţine ea`, a spus Dochia Alexăndroaie. Cât priveşte intenţia edililor comunei Hudeşti, oamenii din Mlenăuţi, susţin că Doina Melinte merită aşa ceva şi că trebuia să primească titlul de cetăţean de onoare de mai demult. (S.B.)

Deţine un record mondial

 

Doina Melinte este în momentul de faţă singura atletă română ce deţine un record mondial, încă valabil, performanţa sa datând din 1990, când la East Rutherford, a stabilit cea mai bună performanţă în proba de o milă, 4:17,14. Cel mai bun an al Doinei Melinte a fost 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, când a reuşit să cucerească medalia de aur în proba de 800 de metri şi medalia de argint în cea de 1.500 de metri. Prima medalie de aur, Doina Melinte a cucerit-o în 1981 Jocurile Mondiale Universitare de la Bucureşti, pe fostul stadion 23 August, care la finalul anului treut a fost demolat. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
232

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
378

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...