Tradițiile românilor: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria „Mare”. Superstițiile sărbătorii

Tradițiile românilor: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria „Mare”. Superstițiile sărbătorii

Adormirea Maicii Domnului are loc în fiecare an pe data de 15 august. Românii sunt obligați să nu facă acest lucru în această zi sfântă. Adormirea Maicii Domnului are loc în aceași zi cu Ziua Marinei Române.

Pe 15 august, creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare care este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Ulterior, pe data de 8 septembrie, românii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică.

Calendarul popular arată anumite diferențe între cele două sărbători importante. Mai precis, Adormirea Maicii Domnului reprezintă ziua în care se face trecerea de la vară la toamnă. Tot pe 15 august, marinarii sărbătoresc Ziua Marinei. Este considerat că Sfânta Maria îi ocrotește pe marinari.

Ziua de 15 august a devenit zi liberă pentru angajați încă din 2009. Pe lângă România, mai sunt alte țări care prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, precum: Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia și anumite landuri din Germania.

Ce nu trebuie se faci pe 15 august

Având în vedere că pe data de 15 august este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, nu este bine să urezi ”La mulți ani!” persoanelor care poartă numele de Maria sau alte derivate ale acestui nume. Acest lucru este considerat drept mare păcat dacă luăm în considerare că pe 15 august se pomenesc morții.

Așadar, onomastica celor care poartă numele de Maria sau alte derivate ale acestuia este sărbătorită pe data de 8 septembrie, atunci când este Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare în tradiția populară

Începând de pe 15 august se dă undă verde nunților și târgurilor. Tot în această perioadă încep praznicele de pomenire a morților.

În anumite zone din Moldova, în ziua praznicului, femeile merg la biserică unde duc cele mai frumoase flori pe care le au în grădină, struguri, prune și faguri de miere. Acestea sunt date în amintirea celor care au decedat.

În Maramureș, tradițiile și obiceiurile de Sfânta Maria Mare sunt respectate cu sfințenie și în ziua de azi.

Dacă în această zi înfloresc trandafirii, se consideră că toamna va fi lungă.

(via: Capital.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
136

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
104

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...