Botoșănenii care primesc ajutor social, controlați dacă își caută loc de muncă

Reprezentanții Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) și cei ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) verifică lunar beneficiarii de ajutor social din județul Botoșani. 

Botoșănenii care primesc ajutor social, controlați dacă își caută loc de muncă

Directorul AJPIS, Sebastian Tocariu, a precizat că aceste controale se fac pentru a identifica persoanele care încasează bani de la stat în contul acestui ajutor dar care nu își caută un loc de muncă.

În cazul în care sunt astfel cazuri plata ajutorului social se suspendă. 

"Facem lunar verificări în ceea ce îi privește pe cei din familiile benficiare de ajutor social. Sunt multe discuții că sunt persoane care stau acasă și doar beneficiază de bani din bugetul public fără să facă nimic. Începând de anul acesta verificăm lunar pe toate persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social care nu sunt angajate, verificăm că își îndeplinesc acea obligație de a se afla înscriși la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă în căutarea unui loc de muncă și dacă au refuzat de trei ori un loc de muncă sau un curs de calificare pus la dispoziție de agenție atunci familia își pierde dreptul la ajutorul social", a spus directorul AJPIS.

Totuși persoanele care sunt identificate că iau bani de la stat și nu fac nimic pentru a se angaja pot solicita un nou ajutor luna următoare, prin depunerea unui nou dosar, reprezentanții instituțiilor sociale susținând că ar fi necesară reglementarea clară a unei perioade de penalizare.

"Aceste persoane dacă nu obțin de la AJOFM adeverințe că sunt în căutarea unui loc de muncă pot beneficia în continuare printr-o anchetă socială făcută de primăria comunei pe raza căreia domiciliază", a menționat și Teodor Dimitiru, directorul AJOFM Botoșani. 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare